Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2020, 6:45
Čas čítania 0:42
Tina Hamarova

Nemocnice vo Wu-chane postavili v rekordnom čase. Teraz zívajú prázdnotou

NEWS ČÍNA NEMOCNICA
Uložiť Uložené

Počet nakazených sa najmä v provincii Chu-pej stále zvyšuje o stovky denne.

Časozberné video zachytáva, ako v meste Wu-chan, epicentre nákazy koronavírusom, vyrástli do dvoch týždňov dve meganemocnice. Po tom, čo sa z mesta stala uzatvorená karanténa, úrady prisľúbili, že pacientom budú k dispozícii tisíce lekárov a sestier. Počet nakazených sa zo dňa na deň zvyšuje, nemocnice sú však podľa The Guardian takmer prázdne. 

Pár dní po otvorení prijala jedna z nemocníc podľa The Guardian 90 pacietov. Lôžok je až 1600. Podobne je na tom s počtami aj druhá nemocnica, ktorá nenaplnila svojich 1000 miest. Vláda pritom zriaďuje ďalšie ložka v športových halách či na výstaviskách.

Nemocnice vo Wu-chane postavili v rekordnom čase. Teraz zívajú prázdnotou
Zdroj: TASR/Cheng Min/Xinhua via AP

Nemocnice vo Wu-chane postavili v rekordnom čase. Teraz zívajú prázdnotou
Zdroj: TASR/Xiao Yijiu/Xinhua via AP

Riaditeľ londýnskeho inštitútu SAOAS China Steve Tsang si to vysvetľuje tak, že čínska vláda nechcela ukázať, že je v kríze. Postaviť nové nemocnice v rekordnom čase vyzerá podľa neho lepšie, ako nechať si posielať polné nemocnice zo zahraničia. Otázne je, či sú ale dostatočne dobre vybavené. „Desať dní je veľmi dlhá doba, keď se na to pozeráte z hľadiska zdravotníckej krízy, ako je táto. Ale postaviť za taký čas nemocnicu od základov, to je svetový rekord," povedal Tsang.

Odporúčané
VIDEO: Desiatky bagrov a buldozérov prišli do Wu-chanu. Čína chce postaviť nemocnicu pre 1000 ľudí do pondelka! VIDEO: Desiatky bagrov a buldozérov prišli do Wu-chanu. Čína chce postaviť nemocnicu pre 1000 ľudí do pondelka! 25. januára 2020, 8:12
Domov
Zdieľať
Diskusia