Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. januára 2020, 10:23
Čas čítania 1:03
Viktor Kniš

Šéfa extrémistickej ĽSNS Kotlebu súdia za šeky na 1488 eur. Sudkyňa ho chce posudzovať prísnejšie, hrozilo by mu 8 rokov vo väzení

NEWS MARIAN KOTLEBA
Uložiť Uložené

Marian Kotleba je obžalovaný z trestného činu prejavovania sympatií k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných práv a slobôd. Šeky na 1488 eur majú byť neonacistická šifra.

Dnes začal súd so šéfom extrémistickej strany ĽSNS Marianom Kotlebom. Obžalovaný je z trestného činu prejavovania sympatií k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných práv a slobôd. Dopustiť sa ho mal odovzdaním šekov na 1488 eur, čo má byť neonacistická šifra.

Prokurátor Honz podal obžalobu na Kotlebu ešte v októbri minulého roku. Kotleba sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur.

Číslo 1488 je známe a používané v symbolike extrémistov, a je spojením čísel 14 – 14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu a 88 – ôsmym písmenom v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu „Heil Hitler!“

Šéfa extrémistickej ĽSNS Kotlebu súdia za šeky na 1488 eur. Novinárom púšťa pieseň „Bulvárne krysy,“ hrozí mu 8 rokov za mrežami
Zdroj: Naše Slovensko/FB

Sudkyňa Ružena Sabová zvažuje, že bude odovzdanie sporných šekov Marianom Kotlebom posudzovať prísnejšie. Nie ako prejavovanie sympatií k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných práv a slobôd, ale ako založenie, podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

V tomto prípade by Kotlebovi pri uznaní viny hrozil trest odňatia slobody vo výške 4 až 8 rokov.  Marian Kotleba preto požiadal o odročenie, aby sa mohol pripraviť na obhajobu. „Vzhľadom k tomu, že ste uviedli, že môže dôjsť k prísnejšej kvalifikácii skutku, žiadam o odročenie,“ povedal Kotleba. Pojednávanie bude pokračovať 4. a 5. marca.

Ružena Sabová je predsedníčkou v senáte, ktorý rozhoduje v prípade obžalovaných Mariana Kočnera, Aleny Zsuzsovej, Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka z dvojnásobnej úkladnej vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. 

Ešte pred začiatkom hlavného pojednávania predseda extrémistickej strany ĽSNS na svojom smartóne pustil novinárom vidoeklip od Elánu s názvom Bulvárne krysy. Jožo Ráž v ňom mieri pištoľou na herca stvárňujúceho novinára. Na otázky nebol ochotný odpovedať, len sa usmieval pri pohľade na klip. 

Šéfa extrémistickej ĽSNS Kotlebu súdia za šeky na 1488 eur. Novinárom púšťa pieseň „Bulvárne krysy,“ hrozí mu 8 rokov za mrežami
Zdroj: TASR - Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia