Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2020, 19:42
Čas čítania 0:58
Tímea Krauszová

Taliban tvrdí, že zostrelil lietadlo v Afganistane, na palube mali byť americkí vojaci

ZAUJÍMAVOSTI AFGANISTAN USA
Uložiť Uložené

Bol to typ lietadla, ktorý využíva americká armáda pri kontrolných letoch nad Afganistanom.

Aktualizované 27.1. o 20:00: Podľa BBC americká armáda potvrdila, že zostrelené lietadlo je ich, zároveň dodali, že nič nenaznačuje tomu, že šlo o nepriateľskú aktivitu.  Stále nie je jasné, koľko ľudí bolo na palube a Pentagon odmietol prezradiť viac detailov. 

V Afganistane, v oblasti, ktorú prísne kontroluje Taliban, sa v pondelok zrútilo lietadlo, píše BBC. Nikto zatiaľ nepotvrdil, komu lietadlo patrí. Podľa prvotných správ išlo o lietadlo afgánskej leteckej spoločnosti Ariana, ktorá sa však jasne vyjadrila, že to nemôže byť ich lietadlo.

Taliban pád lietadla najskôr označil za nehodu, teraz sa priznáva, že ho cielene zostrelil. Na palube mali byť americkí vojaci, armáda USA informáciu ešte overuje.

Odporúčané
46-ročný vojenský veterán: Krajiny ako Slovensko, ktoré sú na tom ekonomicky dobre, musia niečo spraviť pre mier 46-ročný vojenský veterán: Krajiny ako Slovensko, ktoré sú na tom ekonomicky dobre, musia niečo spraviť pre mier 25. januára 2020, 9:16

Zrútené lietadlo s americkým označením

Na sociálnych sieťach momentálne kolujú videá a fotky zrúteného lietadla. Predná časť je úplne zničená, napriek tomu je jasne vidieť, že ide o bombardér typu E-11A. Presne taký, aký využíva americká armáda pri kontrolných letoch nad Afganistanom. 

V prvotných správach sa špekulovalo, že lietadlo patrí miestnej leteckej spoločnosti Ariana. Ich zástupcovia sa však vyjadrili, že v tom čase boli vo vzduchu len dve lietadlá a obe bezpečne dokončili svoje lety. Jedno smerovalo z Herátu do Kábulu, ďalšie tiež z Herátu do Dilí.

Americká armáda podľa BBC tvrdí, že stále preverujú, komu lietadlo patrilo. Sú si vedomí správ o tom, že malo ísť o americkú posádku, stále to však nepotvrdili. Podľa portálu Daily Sabah sa však Taliban už priznal k tomu, že lietadlo zostrelil. Počet obetí zatiaľ nie je známy.

Domov
Zdieľať
Diskusia