Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2020, 12:51
Čas čítania 1:52
Tina Hamarova

Brexit party. Ako bude vyzerať posledný deň Veľkej Británie v Únii?

NEWS BORIS JOHNSON EURÓPSKA ÚNIA
Uložiť Uložené

Na sídle premiéra na Downing street budú svietiť odpočítavacie hodiny, vyjde aj pamätná minca.

Britský premiér Boris Johnson ohlásil sériu podujatí, ktorými sa Veľká Británia rozlúči 31. januára s Európskou úniou. Členstvo Británie v EÚ sa má po viacerých odkladoch skončiť presne o 23. hodine londýnskeho času (to je polnoc SEČ).

Aby na presný odchod nikto nezabudol, Boris Johnson chce na budove svojho sídla na Downing street 10 premietať veľké odpočítavacie hodiny.

Boris Johnson s partnerkou Carrie Symonds na schodoch pred premiérskym sídlom
Boris Johnson s partnerkou Carrie Symonds na schodoch pred premiérskym sídlom Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham

„31. január je významným momentom v našich dejinách, keď Spojené kráľovstvo opustí Európsku úniu a opäť nadobudne svoju nezávislosť. Vláda to hodlá využiť ako moment pre urovnanie rozporov, opätovné zjednotenie komunít a tešenie sa na krajinu, ktorú chceme vybudovať v priebehu nadchádzajúceho desaťročia,“ uviedla vo vyhlásení Johnsonova kancelária.

Mince museli roztopiť

Svetelná šou rozžiari aj ďalšie budovy vo vládnej štvrti Westminster. Parlamentné námestie zahalia vlajky Spojeného kráľovstva známe ako „Union Jack“. Vláda tiež nechala pri tejto príležitosti vyrobiť pamätnú 50-pencovú mincu s heslom „Mier, prosperita a priateľstvo so všetkými národmi“.  Prvú várku pamätných mincí museli podľa Independent roztopiť ešte v októbri, keď sa Brexit opakovane odložil. 

Vlajky Spojeného kráľovstva
Vlajky Spojeného kráľovstva Zdroj: Refresher/Tina Hamárová

Počas dňa prednesie premiér slávnostnú reč národu a následne povedie schôdzu svojho kabinetu na severe Anglicka. Ministri na nej majú diskutovať o ekonomickej podpore pre lokálne mestá. Podľa Financial Times chcú tiež rozoberať rozvoj spolupráce naprieč Spojeným kráľovstvom. Zo Škótska totiž stále prichádzajú hlasy na vznik samostatného štátu, ktorý by sa opätovne spojil s Európskou úniou. 

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš Európsku úniu, ktorej si súčasťou? KVÍZ: Ako dobre poznáš Európsku úniu, ktorej si súčasťou? 6. apríla 2019, 14:00

Big Ben musí zvoniť

Boris Johnson sa musel zmieriť s kritikou verejnosti na to, že chcel na poslednú chvíľu vyzbierať peniaze na expresnú opravu zvonice Big Ben. Práve gong z Big Benu otváral a ukončoval významné udalosti v histórii Veľkej Británie ako napríklad koniec druhej svetovej vojny či práve vstup Británie do Európskej únie. 

Premiér 14. januára v rannom vysielaní BBC spomenul, že by bol rád, keby sa do konca mesiaca podarilo vyzbierať pol milióna libier na opravu zvonice. „Áno, je to drahé, preto sa by sme to radi financovali z darov verejnosti,“ povedal premiér vo vysielaní.

Na opravu sa vyzbieralo už 220 000 libier, hovorca premiéra však v piatok potvrdil, že Dolná snemovňa parlamentu túto možnosť odmietla. Rekonštrukcia veže, v ktorej je Big Ben umiestnený, by mala byť dokončená až v roku 2021.

Big Ben je v rekonštrukcii od roku 2017
Big Ben je v rekonštrukcii od roku 2017 Zdroj: Refresher/Tina Hamárová

Na britský odchod je pripravený už aj Európsky parlament. Po oficiálnej rozlúčke plánuje zvesiť vlajku Spojeného kráľovstva spred svojej budovy v Štrasburgu a zaslať ju do Domu Európskej histórie.

Domov
Zdieľať
Diskusia