Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2019, 19:30
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Na protestoch v Hongkongu demonštranti policajtovi prestrelili nohu šípom

NEWS PROTESTY
Uložiť Uložené

Prostesty sú násilné, demonštranti sa bránia oštepmi, lukmi a šípmi.

V Hongkongu už 5 mesiacov prebiehajú rozsiahle protesty plné násilia, informuje BBC. Mnoho študentov je zabarikádovaných v univerzitných budovách, kde sa teraz sústreďujú aj násilnosti.

Hromadné protesty odštartoval návrh zákona, ktorý mal umožniť, aby Hongkong vydával ľudí do štátov, s ktorými na to nemá dohodu. Medzi ne spadala aj Čína, s čím obyvatelia nesúhlasili a prejaviť to šli do ulíc. Hongkong totiž patrí, ako špeciálna administratívna oblasť, pod Peking.

Demonštranti návrh vnímali ako výrazný zásah do občianskych práv a obávali sa, že Peking bude mať nad Honkongom väčšiu kontrolu a bude môcť zákon zneužiť.  Napríklad tak, že z Hongkongu vezme ľudí, ktorí nevyhovujú čínskemu režimu a bude ich súdiť podľa svojich zákonov.

Od začiatku demonštrácií, teda od júna, vláda už stihla tento návrh zákona stiahnuť, avšak protesty neprestávajú. Počas nich prišli demonštranti s ďalšími, inými požiadavkami, ktorým vláda nechce vyhovieť.

Odporúčané
Apple stiahol mapu protestov v Hong Kongu zo svojho App Store. Vraj ustúpil Číne Apple stiahol mapu protestov v Hong Kongu zo svojho App Store. Vraj ustúpil Číne 10. októbra 2019, 14:22

Zatiaľčo policajti na demonštrantov používajú gumové projektily a slzotvorný plyn, demonštranti sa bránia oštepmi, lukmi a šípmi. Práve na to doplatil jeden z policajtov, ktorému demonštranti prestrelili celú nohu šípom. Fotky z miesta ukazujú šíp zapichnutý do nohy policajta tak, že jeho hrot vytŕča z druhej strany jeho nohy.

Domov
Zdieľať
Diskusia