Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
19. apríla 2017, 14:10
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Pokračovanie Fincherovho remaku The Girl with the Dragon Tattoo preskočí v príbehu dve knihy. Ide o premyslený ťah, alebo výstrel do prázdna?

FILMY A SERIÁLY THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO
Uložiť Uložené

Filmovým adaptáciám knižnej série Millennium ešte neodzvonilo. Štúdio Sony oživuje značku a najíma talentovaného Fede Alvareza, režiséra snímky Don't Breathe.

Oceňovanú knižnú sériu Millennium, za ktorej vznikom stojí švédsky novinár, aktivista a autor Stieg Larsson, mnohí z vás už veľmi dobre poznajú. A to nielen vďaka filmovým adaptáciám, ale aj seriálu či dokonca grafickým novelám od vydavateľstva Vertigo, teda oddelenia DC Comics. Larsson nás síce opustil ešte v roku 2004, z plánovanej desiatky titulov však po sebe stihol zanechať tri kompletné nepublikované knihy a údajne aj rozpísaný štvrtý diel (hovorilo sa o 200 stranách) spolu so synopsami pre ten v poradí piaty a šiesty.

Jeho prácu tak prevzal kolega a krajan David Lagercrantz, ktorý vo voľnom pokračovaní The Girl in the Spider's Web (Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti) ponechal hlavné postavy, pridal ale niekoľko vlastných nápadov. A práve na adaptácii tejto štvrtej knihy sa v štúdiu Sony momentálne pilne pracuje, pričom nikto poriadne nevie, o čo vlastne pôjde. Uvidíme obyčajné pokračovanie, úplný reštart alebo niečo celkom iné? V dnešnom článku sa na to pokúsime prísť.

Noomi Rapace a Michael Nyqvist vo filme The Girl with the Dragon Tattoo (2009)

Pokračovanie Fincherovho remaku The Girl with the Dragon Tattoo preskočí v príbehu dve knihy. Ide o premyslený ťah, alebo výstrel do prázdna?
Zdroj: Nordisk Film

Po vydaní Larssonových kníh zo série Millennium boli v domácom Švédsku na ich motívy natočené tri na seba nadväzujúce snímky. Niesli názvy The Girl with the Dragon Tattoo (Muži, ktorí nenávidia ženy), The Girl Who Played with Fire (Dievča, ktoré sa hralo s ohňom) a The Girl Who Kicked the Hornet's Nest (Dievča, ktoré koplo do osieho hniezda), všetky premiérovali v roku 2009 a v ústredných rolách sa nám predstavili Noomi Rapace (Prometheus, Sherlock Holmes: A Game of Shadows) spolu s Michaelom Nyqvistom (John Wick, Mission: Impossible - Ghost Protocol) ako hackerka Lisbeth Salander a investigatívny novinár Mikael Blomkvist. V centre jednotlivých príbehov týchto kníh a filmov stálo vždy rovnaké hlavné duo, nie však tematika. Prvá časť totiž sledovala neofašistické hnutia a nenávisť k ženám, druhá sa venovala najmä obchodu so ženami a v tej tretej dominovala téma tajnej polície.

O rok neskôr uzrela svetlo sveta ešte televízna miniséria Millennium, ktorá pozostávala zo šiestich, približne deväťdesiatminútových epizód a mapovala príbehy prvých troch filmov. No aj keď osadenie tvorili tí istí herci, seriál sa od celovečerákov málinko líšil, a to hlavne komplexnosťou postáv či dejových liniek. Niet preto divu, že je táto miniséria medzi divákmi nesmierne obľúbená. Navyše, opäť raz sa potvrdilo, že ak je nejaká zahraničná látka kvalitná a všeobecne veľmi populárna, ocitne sa skôr či neskôr v pazúroch Hollywoodu. A tak sa zrodil americký remake.

Noomi Rapace vo filme The Girl Who Played with Fire (2009)

Pokračovanie Fincherovho remaku The Girl with the Dragon Tattoo preskočí v príbehu dve knihy. Ide o premyslený ťah, alebo výstrel do prázdna?
Zdroj: Nordisk Film

Snímka The Girl with the Dragon Tattoo z roku 2011, o ktorú sa postaral slávny David Fincher (Fight Club, Se7en), si z hľadiska kvality rozhodne neviedla zle. Nové herecká dvojica tvorená Rooney Marou (Pan, Side Effects) a Danielom Craigom (Defiance, posledné štyri bondovky) podala naozaj presvedčivý výkon a filmu sa zároveň podarilo nezostať v tieni svojho švédskeho predchodcu. Žiaľ, tržby z celosvetových kín sa dokázali vyšplhať iba kúsok nad hranicu 230 miliónov dolárov, čo malo v porovnaní s približne 90 miliónovým rozpočtom za následok, že plány Sony pre ďalšie časti remakovanej série zapadli prachom. A to na poriadne dlhú dobu.

Ako už ale bolo naznačené vyššie, ďalší film je v týchto chvíľach oficiálne v pláne. Natočí ho síce talentovaný uruguajský režisér Fede Alvarez (Don't Breathe, Evil Dead), ktorý bude vychádzať zo scenára od skvelého Stevena Knighta (Eastern Promises, seriál Peaky Blinders) a menej známeho Jaya Basua (Metal Gear Solid), visí však nad ním hneď niekoľko otázok. Všetky postavy z Fincherovho remaku totiž čaká herecké preobsadenie, no a aby toho nebolo málo, Alvarezov počin bude adaptovať knihu The Girl in the Spider's Web, čiže až tú v poradí štvrtú. Zachová teda Alvarez aj udalosti z posledného filmu, alebo sa vydá cestou úplného reštartu? A ak skutočne pôjde o pokračovanie (ako to naznačil aj sám Knight), prečo séria preskočí druhú a tretiu knihu?

Noomi Rapace vo filme The Girl Who Kicked the Hornet's Nest (2009)

Pokračovanie Fincherovho remaku The Girl with the Dragon Tattoo preskočí v príbehu dve knihy. Ide o premyslený ťah, alebo výstrel do prázdna?
Zdroj: Nordisk Film

Nuž, aj keď je pravdou, že The Girl with the Dragon Tattoo funguje výborne ako samostatná záležitosť a ďalšie dve pokračovania sú už navzájom prepojené o čosi viac, nijako to nevysvetľuje ich preskočenie. Ak predsa v Sony túžia po oživení značky, vynechanie týchto častí na prvý pohľad nedáva zmysel. Po štvrtej knihe ostáva v tejto chvíli už iba piata, ktorá by mala vyjsť v septembri tohto roku, takže veľa materiálu na spracovanie už pred sebou nemajú. Stále však platí, že do hláv kompetentných nevidíme a môžeme sa na celú situáciu pozerať zle.

Možno si v Sony počkajú na tržby nadchádzajúceho filmu a až potom sa rozhodnú, či vôbec druhú a tretiu knihu natočia. Prípadne si vymyslia niečo vlastné. Navyše, Alvarezovi stačí, ak v The Girl in the Spider's Web zopár vetičkami spomenie nejakú konkrétnu situáciu z Fincherovho The Girl with the Dragon Tattoo a hneď bude každému jasné, že sa pozerá na sequel. No a čo sa nového obsadenia týka, tu nám takisto neostáva nič iné, než hádať. Herci mohli byť jednoducho pridrahí, alebo sa rozhodli od projektu odísť spoločne s Fincherom. Ťažko povedať. Takže aj napriek novým tváram budeme v súvislosti s Alvarezovým filmom hovoriť o regulárnom pokračovaní, pokiaľ teda štúdio nepovie inak.

Daniel Craig a Rooney Mara vo filme The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Pokračovanie Fincherovho remaku The Girl with the Dragon Tattoo preskočí v príbehu dve knihy. Ide o premyslený ťah, alebo výstrel do prázdna?
Zdroj: Sony Pictures

Prvé zahraničné informácie prezradili, že do úlohy Lisbeth boli doposiaľ zvažované Alicia Vikander, Scarlett Johansson a Natalie Portman. Či niektorá z nich túto potetovanú hackerku skutočne stvárni, napovedia s najväčšou pravdepodobnosťou až najbližšie týždne. Štart natáčania je naplánovaný na september 2017 a samotnej premiéry by sme sa mali dočkať 5. októbra 2018. V závere pridávame ešte synopsu spomínanej štvrtej knihy. V nej má časopis Millennium nových vlastníkov a zlé jazyky tvrdia, že éra Mikaela Blomkvista už skončila, pričom aj on sám zvažuje zmenu zamestnania.

Lisbeth Salander sa zdanlivo bezdôvodne zapojí do hackerského útoku a berie na seba riziká, ktorým sa doteraz vyhýbala, čo sa ňu vôbec nepodobá. Špičkový odborník na výskum umelej inteligencie profesor Frans Balder zavolá uprostred noci Blomkvistovi, aby ho informoval, že disponuje šokujúcimi informáciami o amerických tajných službách. Prezradí mu, že bol v kontakte s mladou geniálnou hackerkou. Blomkvist tuší, o koho ide a skrsne v ňom nádej na senzačné odhalenie, ktoré on aj časopis Millennium tak zúfalo potrebujú. Lisbeth síce sleduje svoje vlastné ciele, nadišiel však čas, aby sa ich cesty opäť raz pretli.

Domov
Zdieľať
Diskusia