Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2017, 11:43
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Kultová proti-vojnová satira Hlava 22 ožije v televíznej minisérii pod režisérskym dohľadom Georga Clooneyho

FILMY A SERIÁLY GEORGE CLOONEY
Uložiť Uložené

Clooney seriál zrežíruje a zahrá si aj jednu z hlavných úloh.

George Clooney momentálne trávi nepriaznivé kritiky jeho čiernej komédie Suburbicon (naša recenzia tu), ale na pláne už má ďalší ambiciózny projekt. Zrežíruje totiž adaptáciu kultového románu Hlava 22 od Josepha Hellera. Pôjde o 6 dielnu seriálovú minisériu a Clooney si v nej aj zahrá. Scenár napíšu Luke Davies (Lion) a David Michod (War Machine).

Kultová proti-vojnová satira Hlava 22 ožije v televíznej minisérii pod režisérskym dohľadom Georga Clooneyho
Zdroj: Paramount Pictures

Príbeh sa odohráva počas druhej svetovej vojny v Taliansku. Yossarian je pilotom Army Air Forces, ale zo všetkého najviac sa chce dostať domov. S každým ďalším letom totiž rastie riziko, že bude nepriateľmi zostrelený. Lenže dostať sa preč nie je také jednoduché, keďže plukovník Cathcart stále zvyšuje počet náletov.

Existuje aj takzvaný predpis s názvom Hlava 22. Ten síce hovorí, že pokiaľ vojak odlieta 30 náletov, môže ísť domov. Zároveň však hovorí, že vojak musí poslúchnuť svojho nadriadeného. Takže keď ten prikáže, aby sa pokračovalo v náletoch, vojak musí poslúchnuť. Hlava 22 je kultová proti-vojnová satira. Jej názov je symbolickým stelesnením systému plnom absurdných a nezmyselných nariadení a príkazov. Clooney by si v pripravovanej adaptácii mal zahrať plukovníka Cathcarta.

Kultová proti-vojnová satira Hlava 22 ožije v televíznej minisérii pod režisérskym dohľadom Georga Clooneyho
Zdroj: Warner Bros.

Hellerova kniha sa už dočkala celovečerného spracovania. V roku 1970 sa náročnej predlohy chopil Mike Nichols. Hlavné úlohy si zahrali Alan Arkin, Martin Balsam, Richard Benjamin, Jon Voight či Orson Welles. Vo svojej dobe sa snímka nestretla s príliš veľkým úspechom, ale neskôr sa jej dostalo zaslúženého uznania. V roku 1973 bol dokonca odvysielaný pilot pripravovaného seriálu s Richardom Deryfussom v hlavnej úlohe. Seriál samotný však už nenasledoval.

George Clooney síce svojím posledným dielom príliš veľa vody nenamútil, ale stále ide o mimoriadne zručného herca a režiséra. Mohli sme ho vidieť vo výborných filmoch, ako Syriana, The Descendants či Michael Clayton. Ako režisér sa podpísal pod snímky, ako The Monuments Men, The Ides of March či Good Night, and Good Luck. Pevne teda veríme, že sa Clooneymu podarí túto náročnú látku pretaviť vo výborný seriál.

Domov
Zdieľať
Diskusia