Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2017, 18:31
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

Disney má na krku žalobu kvôli piesni ku animovanému filmu Frozen

FILMY A SERIÁLY FROZEN
Uložiť Uložené

Že by bola spoločnosť Disney v problémoch kvôli copyrightu?

Animovaný film Frozen, jeden z najväčších rozprávkových hitov posledných rokov od štúdia Walta Disneyho, čelí žalobe. Konkrétne od španielskeho popového speváka Jaimeho Ciera. Ten tvrdí, že pieseň "Let it Go" ku filmu Frozen je založená na jeho vlastnej piesni "Volar" z roku 2008. Spevák Ciero však nežaluje len spoločnosť Disney, ale aj speváčku Idinu Menzel, ktorá známu pieseň ku rozprávke naspievala. Najväčším prekvapením je ale fakt, že žaloba je podaná aj proti herečke a speváčke Selene Gomez, pretože "Let it Go" zaspievala v rádiu. 

 

Jaime Ciero tvrdí, že obe piesne majú podobnú štruktúru, noty, melódiu, text, produkciu a tému, čiže prakticky takmer každý aspekt, aký len pesnička môže mať. Ako kompenzáciu požaduje nielen finančné prostriedky, ktoré zarobilo Frozen, ale aj peniaze zo samotnej piesne, či dokonca z marketingu celého projektu. Vzhľadom k tomu, že iba samotná rozprávka o ľadovej kráľovnej Elze a jej sestre Anne zarobila v kinách spoločnosti Disney vyše 1,2 miliardy dolárov (nehľadiac na marketing), spevák Jaime Ciero by si prišiel na pekný balík peňazí.

Disney má na krku žalobu kvôli piesni ku animovanému filmu Frozen
Zdroj: Disney / Buena Vista

Nešlo by však o prvý prípad takejto žaloby voči Disney. Spoločnosť dlhší čas čelila obžalobe zo strany muža, ktorý tvrdil, že mu spoločnosť ukradla nápad s použitím pirátov-kostlivcov v prvej časti Pirátov z Karibiku, Prekliatie Čiernej perly. Štúdio bolo taktiež zažalované niekým, kto tvrdil, že práve on naviedol Disney k nápadu natočiť snímku Zootopia, z ktorej sa stal ďalší megahit. Disney sa zatiaľ k celej veci nevyjdarilo, no malo by sa tak stať v priebehu najbližších týždňov. Pokračovanie animovaného filmu s názvom Frozen 2 zavíta do našich kín už v roku 2019. Aký je váš názor na kauzu s obžalobou? Myslíte, že na celej veci môže byť kúsok pravdy, alebo ide len o pokus priživiť sa na úspechu iných? 

Porovnanie piesne "Volar" a "Let it Go". Vidíte tam podobnosť?


Domov
Zdieľať
Diskusia