Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2019, 20:11
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Pod Európou sa nachádza stratený kontinent. Takto vyzeral pred 140 miliónmi rokov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Naša planéta bola pred stovkami miliónov rokov značne odlišná.

Stratený kontinent s názvom Greater Adria sa zhruba pred 240 miliónmi rokov vytvoril odčlenením od superkontinentu Gondwana. Tá sa kedysi skladala z Afriky, Antarktídy, Južnej Ameriky či Austrálie, píše ScienceMag.

Podľa geológa Douwa van Hinsbergena z Utrecht University v Holandsku malo ísť o reťazec ostrovov či súostroví a oblasť kontinentu označil za vhodné miesto na potápanie sa. Hinsbergenov tím strávil viac ako 10 rokov zbieraním kameňov nachádzajúcich sa v rôznych krajinách, ktoré boli súčasťou tohto pradávneho kontinentu.

Greater Adria sa veľkosťou prirovnáva ku Grónsku (Detailný

záber na oblasť medzi súčasnou Afrikou a Európou – približne 140 miliónov rokov naspäť)

Pod Európou sa nachádza stratený kontinent. Takto vyzeral pred 140 miliónmi rokov
Zdroj: AN HINSBERGEN ET, GONDWANA RESEARCH (2019)

Tektonická doska, pod ktorú patrila Greater Adria, mala postupom času pomaly skĺzať pod tektonickú dosku súčasnej Južnej Európy. Časti Greater Adria sa po náraze do Európy rozdelili na množstvo kusov, ktoré sa následne dostali pod súčasnú Európu. Postupným vrásnením začali vznikať pohoria, ako napríklad Alpy.

Hinsbergenov tím taktiež zbieral veľké skaly z niekdajšieho kontinentu, ktoré kedysi patrili do jedného útvaru, akým je napríklad korálový útes. Následným využitím softwaru dokázali vytvoriť mapu strateného kontinentu a potvrdiť jeho niekdajšie zrazenie s Európou. Niektoré časti Greater Adrie doposiaľ ležia zhruba 1 500 kilometrov pod povrchom našej planéty.

Odporúčané
NASA objavila planétu podobnú Zemi, bude na nej skúmať známky života NASA objavila planétu podobnú Zemi, bude na nej skúmať známky života 2. augusta 2019, 10:41
Domov
Zdieľať
Diskusia