Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. septembra 2019, 15:14
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Ich grillz onedlho dostane aj Moma. Dvaja chalani vyrábajú zlaté a diamantové zuby celej rapovej scéne (Rozhovor)

Ich grillz onedlho dostane aj Moma. Dvaja chalani vyrábajú zlaté a diamantové zuby celej rapovej scéne (Rozhovor)
Zdroj: Welin/REFRESHER.sk
MÓDA
Uložiť Uložené

Diamanty a drahé kovy sú vždy dobrou investíciou. Prečo si teda nevyzdobiť svoj úsmev?

Povinnou výbavou každého rapera sú drahé autá, tenisky a šperky. Okrem retiazok alebo prsteňov sa ale ich úsmevy nezaobídu ani bez diamantových zubov a grillz. Tie boli donedávna výsadou zahraničných umelcov, no dnes sú bežnou záležitosťou aj na domácej scéne. Sčasti je to najmä vďaka Jiřímu a Draganovi, ktorí sa pred pár mesiacmi rozhodli naštartovať tento biznis v Česku a stali sa najznámejšími výrobcami grillz v našich končinách. 

V tomto článku sa dozvieš:
  • Ako prebieha výroba nasadzovacích grillz
  • Ktorí raperi už majú zuby od Yo Grillz
  • Aké boli doteraz ich najbláznivejšie projekty
  • Koľko stojí podobný druh šperkov

Firma Yo Grillz o prominentných zákazníkov z domácej scény núdzu nemá a chalani tak cestujú pravidelne aj na Slovensko. My sme sa ich návštevu ale rozhodli využiť naplno a okrem rozhovoru sa stal Šajmo pokusným králikom na snímanie odtlačkov zubov. Jiří a Dragan tak aktuálne pracujú na jeho strieborných grillz a to, ako prebiehal celý proces, sa dozvieš z našich fotiek. 

Pre raperov vyrábajú zlaté alebo diamantové zuby za tisíce eur. Jedny sme si nechali vyrobiť aj my (Rozhovor)
Pre raperov vyrábajú zlaté alebo diamantové zuby za tisíce eur. Jedny sme si nechali vyrobiť aj my (Rozhovor) Zdroj: Welin/REFRESHER.sk

Na úvod vám položím testovaciu otázku. Kde podľa vás začala história grillz?

Grillz začali v 80-tych rokoch v Amerike, musel to byť asi Bronx alebo Queens. Rapová hudba, graffiti, všetko to patrilo k sebe. Zlaté zuby sa síce nosili už odjakživa, ale to je niečo úplne iné než nasadzovacie grillz. 

Odporúčané
Zlaté zuby a viac ako kilová reťaz. Ktorí slovenskí a českí raperi vlastnia najdrahšiu šperkovnicu a najluxusnejšie doplnky? Zlaté zuby a viac ako kilová reťaz. Ktorí slovenskí a českí raperi vlastnia najdrahšiu šperkovnicu a najluxusnejšie doplnky? 30. júla 2018, 11:37

Ako sa vôbec človek dostane k podobnej práci?

Šperkárstvo máme v rodine. Pred štyrmi rokmi som založil na Slovensku značku JURING, ktorá sa zaoberá výrobou šperkov z drahých kovov v kombinácii s drevom. Naša firma Yo Grillz ale vznikla prekvapivo na podnet Tekashiho, Yakshu a Dalyba. Prevádzkoval som totiž s jedným známym obchod na Ibize a v tej dobe bol Tekashiho plný internet. Keď som videl jeho dúhové emailové zuby, čudoval som sa, ako môže mať tak slávny raper také obyčajné grillz. Povedal som si teda, že hneď ako prídem do Česka, začnem ich vyrábať sám. 

Pre raperov vyrábajú zlaté alebo diamantové zuby za tisíce eur. Jedny sme si nechali vyrobiť aj my (Rozhovor)
Pre raperov vyrábajú zlaté alebo diamantové zuby za tisíce eur. Jedny sme si nechali vyrobiť aj my (Rozhovor) Zdroj: Welin/REFRESHER.sk

Hľadal som si o tom všetky dostupné informácie, chodil som k zlatníkom, no nedarilo sa mi ich vyrobiť. Nevedeli mi s tým pomôcť dokonca ani zubári. Všetci, vrátane mojej rodiny, mi hovorili, že je to úplný nezmysel. Potreboval som teda nájsť nejakého blázna, ktorý by mi s tým pomohol a vtedy som si spomenul na Dragana. Strávili sme hodiny študovaním rôznych materiálov a videí, než sme zistili, ako to funguje. Stroj na tavenie zlata, z ktorého sa robia bežné zlaté zuby ale stojí niekoľko desiatok tisíc eur. Vzorky sme si tým pádom nechávali robiť v zubnom laboratóriu, a tam vznikli aj naše prvé grillz. 

Za dva mesiace sme sa dostali do centra hudobnej scény a väčšina raperov nás tak dnes volá k sebe domov.

Odporúčané
Overujú originalitu drahého oblečenia a ak nájdu fake, rovno ho spália (Rozhovor) Overujú originalitu drahého oblečenia a ak nájdu fake, rovno ho spália (Rozhovor) 28. augusta 2019, 13:35

Čo stálo za vašim raketovým úspechom?

Keď sa Jiří vrátil z Ibizy a povedal mi o svojom nápade, bol som rovnako skeptický ako ostatní.  Po prvých vzorkách sme si ale založili Instagram; mali sme tam asi 5O followerov, no prišlo nám 80 objednávok. Ja vlastním v Prahe tetovacie štúdio Needle Tattoo a prišlo mi to ako super nápad, spojiť tieto idey dokopy. Nemali sme tým pádom čo stratiť. Museli sme ale prejazdiť celú Európu, až kým sa nám podarilo doladiť všetky záležitosti.

Odporúčané
Miliónový biznis s teniskami a oblečením ovláda resell mafia. Jej pozadie sa točí okolo podvodov a klamstiev Miliónový biznis s teniskami a oblečením ovláda resell mafia. Jej pozadie sa točí okolo podvodov a klamstiev 4. augusta 2019, 13:21

Za dva mesiace sme sa dostali do centra hudobnej scény a väčšina raperov nás tak dnes volá k sebe domov. S ľuďmi, ktorých sme dovtedy sledovali len na internete, sme dnes kamaráti. Fungujeme pritom menej než rok. Každý krok sme si ale poriadne premysleli a naším prvým zákazníkom bol Smack, ku ktorému nás dostal Jiří Stabla. Jiří je pre nás niečo ako biznis mentor. 

Pre raperov vyrábajú zlaté alebo diamantové zuby za tisíce eur. Jedny sme si nechali vyrobiť aj my (Rozhovor)
Pre raperov vyrábajú zlaté alebo diamantové zuby za tisíce eur. Jedny sme si nechali vyrobiť aj my (Rozhovor) Zdroj: Welin/REFRESHER.sk

Pamätám si to úplne presne. O štvrtej ráno som sa vrátil z párty a o ôsmej mi už volal Jiří, aby som s ním išiel do fitka. Ja som bol úplne rozbitý a vo fitku som už nebol asi 2 roky. Smack vtedy v jednom rozhovore spomenul, že by chcel zlaté zuby a keď s ním vo fitku volal Jiří, okamžite mu povedal, že má preňho človeka, ktorý mu ich vie vyrobiť. Tým myslel mňa. Smack si objednal grillz na 16 zubov s 50-timi diamantmi a 50-timi rubínmi, čo bola na prvého zákazníka obrovská výzva. Aj keď vedel, že s tým len začíname, veril nám. 

Ako prebieha celý proces výroby?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 68774 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké bývajú najväčšie problémy so zákazníkmi
  • Ktorí zákazníci mali zatiaľ najbláznivejšie objednávky
  • V akých sumách sa pohybujú grillz
  • Odkiaľ kupujú chalani diamanty a drahé kamene
Domov
Zdieľať
Diskusia