Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2019, 13:24
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Pod Dunajom vybudujeme tunel, mal by ľuďom výrazne uľahčiť život

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na Vodnom diele Gabčíkovo sa priepust zmení na tunel.

Už žiadna kompa, onedlho vznikne tunel pod Dunajom, ktorý spojí obce Vojka nad Dunajom a Kyselica oveľa rýchlejšie. Ministerstvo životného prostredia predstavilo projekt s cieľom prebudovať priepust v jednej sekcii prívodného kanála Vodného diela Gabčíkovo, vďaka čomu by vznikol tunel, cez ktorý budú môcť prechádzať nielen autá, ale aj chodci a cyklisti.

Ministerstvo už stihlo prostredníctvom štátneho podniku Vodohospodárska výstavba získať platné územné rozhodnutie a chystá sa na vyhlásenie verejného obstarávania, ktorý dokáže priepust prebudovať na tunel pre cestnú dopravu.

Rozpočet projektu bol stanovený na 25 miliónov eur a ak sa verejné obstarávanie podarí zvládnuť bez zbytočných prieťahov, už budúci rok by mali začať konštrukčné práce a tunel by mohol byť uvedený do prevádzky v roku 2022.

Za prejazd tunelom nebudú musieť občania platiť a verejnosť zrejme poteší najmä skrátenie trvania dopravy z jedného brehu Dunaja na ten druhý, upozornila TV Markíza. Doteraz cesta kompou trvala okolo 15 minút, pomocou tunelu sa čas skráti na 3 minúty. Fungovať tam zároveň bude semafor, pretože v tuneli bude zavedená len jednosmerná premávka.

Domov
Zdieľať
Diskusia