Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2019, 2:53
Čas čítania 0:00
Barbara Leschingerová

Drogy, sex alebo šikana. Týchto 10 najlepších tínedžerských seriálov ťa donúti premýšľať o problémoch na strednej škole

Drogy, sex alebo šikana. Týchto 10 najlepších tínedžerských seriálov ťa donúti premýšľať o problémoch na strednej škole
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Tínedžeri v seriáloch zažívajú ťažké chvíle a stredoškolské drámy, s ktorými sa musia vysporiadať.

Roky strávené na strednej škole mnohí nepovažujú za jednoduché a bezstarostné obdobie. Niektorí z vás zažili šikanu zo strany spolužiakov, prvú lásku alebo experimentovanie s drogami či alkoholom. My to už máme chvalabohu za sebou, ale čo tí z vás, ktorí s takýmito problémami bojujú práve teraz? Ešteže máme seriály. Tie ti totiž dokážu napovedať, ako sa vysporiadať s vlastnými citmi či sexualitou. Samozrejme, budeš mať z čoho vyberať. 

Sex Education (2019-)

Súčasťou dospievania sú aj prvé milostné skúsenosti, no ako si poradiť so sexuálnym problémom, keď sme v tínedžerskom veku a nemáme po svojom boku niekoho skúseného, kto by nám ho pomohol vyriešiť? Odpoveď nájdeš v britskom seriály Sex Education.

16-ročný Otis (Asa Butterfield) žije so svojou matkou sexuálnou terapeutkou a najviac času trávi s kamarátom Ericom. Jedného dňa ho očarujúca spolužiačka Maeve poprosí o pomoc, aby poradil šikanátorovi Adamovi so sexuálnym problémom. Maeve presvedčí Otisa, aby si zriadili sexuálnu kliniku priamo v škole a účtovali si peniaze za každé jedno sedenie.   

Veľmi sympatické postavy ťa prevedú rôznymi trápnymi situáciami, ktorým sa ako tínedžeri nevyhnú a poradia ti, ako ich prekonať, aby sa ti ľahšie chodilo po svete. Ešte predtým, ako si pustíš Sex Education, prečítaj si našu recenziu a potom ti už nič nebude stáť v ceste k sledovaniu tohto výborného hitu od Netflixu.

Americal Vandal (2017-2018)

Satirický seriál natočený dokumentárnym štýlom nás zavedie na strednú kalifornskú školu, kde majú problém s vandalizmom jedného študenta. Dvaja amatérski filmári Peter a Sam sa snažia vyriešiť prípad so sprejovaním penisov na autá zamestnancov. Obvinený z činu, vtipkár Dylan Maxwell, tvrdí, že je nevinný, tak kto je v skutočnosti zodpovedný za nasprejované penisy?

Je ti hádam jasné, že tvorcovia vložili do seriálu humornú stránku a parodujú vzniknutý dokumentárny projekt, akým je napríklad Making a Murderer, založený na skutočnom prípade. Naproti nemu tu máme bláznivý príbeh, v ktorom nechýbajú výpovede študentov či učiteľov a samozrejme nahliadneš aj do súkromia podozrivého aktéra Dylana.

V druhej sérii si dvojica filmárov posvietila na katolícku strednú školu a záhadného fantóma, ktorý spôsobuje žiakom tráviace problémy. V American Vandal sa nestretneš so žiadnou vraždou, napriek tomu ťa vtiahne do vyšetrovania závažných trestných činov na stredných školách. Jedinou nevýhodou seriálu je, že sa pravdepodobne nedočkáme tretej série.

Chilling Adventures of Sabrina (2018-)

Netflix chrlí jeden seriál za druhým a medzi tými najnovšími nájdeš aj fantasy drámu podľa komiksu The Chilling Adventures of Sabrina. Príbeh sa odohráva v 60. rokoch v mestečku Greendale, kde žije polovičná čarodejnica Sabrina Spellman so svojimi dvomi čarodejníckymi tetami Zeldou a Hildou. 

Sabrina navštevuje strednú školu pre smrteľníkov, pofľakuje sa s kamarátkami Roz a Susie alebo trávi čas s priateľom Harveym. Dovŕšením 16. narodenín sa musí pripraviť na rituálny obrad, po ktorom má šancu rozvíjať svoje čarodejnícke schopnosti na Akadémii neviditeľných umení. Má to však háčik. Keď upíše svoju dušu diablovi, musí sa zrieknuť smrteľného života.

Sabrina ti učaruje hororovou náladou, čiernou mágiou, ale aj charizmatickou hlavnou hrdinkou v podaní herečky menom Kiernan Shipka. Druhá séria opäť prináša temnú atmosféru a čarodejnícke praktiky. Kým sa k nej dostaneš, zoznám sa s prvou sériou prostredníctvom našej recenzie, v ktorej sa dočítaš, že ti Sabrina najlepšie padne vhod v sychravom počasí alebo na jeseň.

The Get Down (2016-2017)

Režisér a scenárista Baz Luhrmann (The Great Gatsby) vstúpil do vôd televíznych seriálov práve s týmto ambicióznym projektom o zrode hip-hopu v Bronxe počas 70. rokov. Na koncepte pracoval 10 rokov a svetlo sveta uzrel v auguste 2016, avšak v priebehu prvej série oznámil, že sa nebude natáčať ďalšia, a tak sa fanúšikovia museli s The Get Down rozlúčiť po 11 epizódach.

Jeden z najdrahších seriálov od Netflixu (120 miliónov dolárov) ťa vezme na hip-hopovú a disco scénu v New Yorku medzi skupinku černošských tínedžerov, ktorí sa túžia dostať z chudobnej štvrte a stať sa úspešnými hudobnými umelcami.

Najväčším lákadlom je hudba a soundtrack, na ktorom hosťovali hviezdy, ako Christina Aguilera, Janelle Monáe alebo Michael Kiwanuka. Zaspievali si aj herci - Jaden Smith, Justice Smith a Herizen F. Guardiola. Ak túžiš po muzikálnom zážitku a tanečnej párty, nemáš čo riešiť. The Get Down je ten správny seriál pre teba. 

 

The End of the F***ing World (2017-)

Za veľmi originálny námet môžeme poďakovať talentovanému Charlesovi Forsmanovi a jeho komiksovej predlohe o dvojici 17-ročných tínedžerov, ktorí sa spolu vydali na bláznivý výlet. S Jamesom a Alyssou zažiješ netradičné dobrodružstvo mimo areálu strednej školy.

James sa považuje za psychopata a hľadá si prvú obeť, ktorú by mohol zabiť. Alyssa je problémové dievča nespokojné so svojím životom, a preto mu navrhne, aby spolu utiekli. James neváha a ukradne otcovo auto. Predsa len sa mu naskytla príležitosť niekoho zavraždiť. Spoločne sa vydávajú na vzrušujúcu cestu, aby našli Alyssynho otca, ktorý ju v detstve opustil.

S The End of the F***ing World ťa čaká bláznivá jazda obohatená o čierny humor, neočakávané momenty a absurdné situácie. Ani sa nesnaž uhádnuť, kam ťa James s Alyssou zavedú a ako ich malé dobrodružstvo napokon dopadne. Tvorcovia chystajú aj druhú sériu, o ktorej ťa ešte budeme informovať. Našu recenziu na seriál nájdeš tu. 

Freaks and Geeks (1999-2000)

Dramatický seriál s prvkami komédie Freaks and Geeks nepatrí medzi žiadne novinky, no i tak ťa zaujme svojou aktuálnosťou. Stretneš sa s mladšími verziami hercov, ako James Franco, Seth Rogen či Jason Segel. Pozornejším divákom neuniknú ani herci, ako Shia LaBeouf alebo Ben Foster.

Na McKinley High sa zoznámiš s bandou záškolákov na čele s Danielom Desariom a naproti nim sa predstaví mladšia trojica kamarátov (Sam, Bill a Neal), ktorí nepatria medzi obľúbencov školy. Svoje miesto v spoločnosti hľadá aj Samova staršia sestra Lindsay, ktorá trávi čoraz viac času s Danielovou partiou.

Možno budeš prekvapený z toho, ako sa ich problémy veľmi podobajú tým dnešným. Keď si odmyslíš, že decká nepoužívajú internet či smartfóny, tak zistíš, že sa rieši šikana, rodina alebo prvé lásky. Mladí herci predvádzajú presvedčivé divadlo doplnené o humorné momenty, popkultúrne odkazy a skvelý soundtrack. Freaks and Geeks odporúčame všetkými desiatimi.

Stranger Things (2016-)

Fantasy seriál Stranger Things sme na našej stránke spomínali mnohokrát a vieme aj prečo. Uchvátila nás atmosféra 80. rokov, tajomný svet Upside Down a predovšetkým nás baví partička detských hrdinov. Do tohto zoznamu sme ho zaradili, pretože okrem čudných príhod v mestečku Hawkins sa stretávame aj s tínedžermi, ktorí skvelo dopĺňajú dejové linky seriálu.

Jonathan, Nancy a Steve sú stredoškoláci, ktorí sa rovnako ako skupinka najlepších kamarátov snažia prísť na to, čo sa stalo s malým Willom a prečo sa v meste dejú nevysvetliteľné veci. Okrem pátrania po pôvode záhady sa im búria hormóny a nájdu si čas aj na lásku. Stranger Things patrí medzi „cool” seriály, ktoré by si nemal zmeškať. Začiatkom júla nás navyše čaká tretia séria. My sa už nevieme dočkať!

Atypical (2017-)

Netflix má v zálohe ďalší vydarený coming of age seriál, ktorý stojí za tvoju plnú pozornosť. Príbeh sa zameriava na 18-ročného Sama Gardnera, ktorý je autista a život na strednej škole je pre neho peklom. V ťažkých situáciách mu je oporou najmä rodina, terapeutka a kamarát Zahid, ktorý mu dáva rady do života.

Atypical ti priblíži komplikované chápanie sveta mladého autistu a jeho interpretáciu vzťahov a citov. Celá rodina, vrátane sestry Casey, prispôsobuje svoj harmonogram Samovi, aby vyrastal v komfortnom prostredí a žil čo najnormálnejší život.

Keir Gilchrist (It Follows) je v hlavnej úlohe Sama úplne prirodzený, a to aj vďaka jeho starostlivej príprave na natáčanie. Keir sledoval dokumenty, čítal memoáre muža s Aspergerovým syndrómom a využil svoje spomienky na školské časy, kedy sa cítil ako outsider. Po dvoch vydarených sériách sa môžeš tešiť aj na tretiu.

Skins (2007-2013)

Úspešný britský seriál Skins divákom ponúkol sedem sérií, v ktorých sa vystriedali tri rôzne partie študentov, no a tie nám rozpovedali svoje príbehy. Medzi nimi nájdeš hercov a herečky v puberte, ako Nicholas Hoult, Dev Patel, Jack O’Connell, Daniel Kaluuya alebo Kaya Scodelario. V niektorých postavách spoznáš aj hercov z Game of Thrones (Gilly a Gendry).

V prvých dvoch sériách sa rozvíjajú životy skupinky priateľov – lídra Tonyho a jeho frajerky Michelle, pohoďáka Sida, moslima Anwara, gaya Maxxieho, anorektičky Cassie, talentovanej Jal či povaľača Chrisa. Študenti neriešia iba vzťahy medzi sebou, ale aj vážne problémy, ktoré im narúšajú cestu k šťastiu a k úspechu.

Každá epizóda je venovaná jednej postave a jej časti príbehu. Určite neočakávaj oddychový seriál so šťastným koncom, ale tínedžerskú drámu, v ktorej sa mládež musí vyrovnať so stratou blízkeho, s vlastnou identitou alebo neopätovanou láskou. Môže sa stať, že ti niektorá z postáv prirastie k srdcu a budeš len čakať, ako to s ňou dopadne.

 

13 Reasons Why (2017-)

Dramatický seriál podľa young adult románu od Jaya Ashera poukazuje na tínedžerov a ich strastiplné chvíle na strednej škole. V knižnej verzii sa autor zameral najmä na kazety potvrdzujúce samovraždu, pričom v seriáli nahliadneš do vnútra viacerých postáv.

Stredoškolák Clay nájde po samovražde kamarátky Hannah pred domom 13 nahrávok, v ktorých sa mu prihovára a udáva dôvody, prečo sa rozhodla skoncovať so životom. Spomína na konkrétne situácie a ľudí, ktorí ju podnietili k tomuto činu, pričom odkrýva ich tajomstvá. V druhej sérii sa študenti musia postaviť pred súd a vypovedať o udalostiach z nahrávok.

13 Reasons Why je ukážkou skutočných problémov mladých ľudí, ktorým musia čeliť, a to napriek tomu, že sú ešte školáci. Zameriava sa na vážne témy, akými sú samovražda, šikana, znásilnenie či duševná choroba. Odhliadnuc od toho, že druhá séria sa až tak nevydarila, môžeš venovať svoj voľný čas tej prvej, v ktorej by sme vyzdvihli skvelé herecké výkony Katherine Langford a Dylana Minnetta.

Ak si ešte nenašiel ten správny tínedžerský seriál, tak sa priprav na americkú novinku z produkcie HBO s názvom Euphoria. Príbeh sa bude točiť okolo skupinky študentov, ktorí experimentujú s drogami a sexom, ale taktiež zápasia so sociálnymi sieťami či s traumatickými zážitkami. Na drámu Euphoria ťa v traileri láka hlavná postava Rue v podaní herečky menom Zendaya.

Domov
Zdieľať
Diskusia