Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2019, 17:38
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Najlepšie z Refresheru za uplynulý týždeň: Mäsová diéta, arogantný Tary a pôvod slov kok*t, hov*o, jeb*ť alebo pi*a

REFRESHER
Uložiť Uložené

Súhrn všetkých najdôležitejších článkov z autorského obsahu Refresheru, ktoré možno počas uplynulých 7 dní ušli tvojej pozornosti.

Súhrný článok autorského obsahu na Refresheri za uplynulých sedem dní je už tradíciou, vďaka ktorej nemusíš dávať pozor počas týždňa. Vždy vyberieme najzaujímavejšie čítanie z rôznych kategórií, zvyšok dlhších článkov nájdeš v kategórii odporúčaných, prípadne Refresher+.

Pri tejto príležitosti by sme sa ešte raz chceli poďakovať každému predplatiteľovi, ktorý už tvorbu obsahu podporil. Aj vďaka ním totiž môžeme tvoriť náročnejšie záležitosti ako napríklad tie, ktoré nájdeš nižšie. Platí to však aj pre videoobsah a technologický vývoj stránky.

Ešte predtým ako začneme dávame do pozornosti pracovnú príležitosť pre redaktora, ktorý si trúfa na pravidelné spracovávanie náročných tém, aké by sa na Refresher hodili. Sme otvorení naozaj všetkému, no najlepšie bude, keď si preštuduješ inzerát, kde nájdeš aj pokyny k tomu, ako sa o pozíciu uchádzať. 


Náš redaktor jedol celý mesiac výlučne mäso 

Počul si už niekedy o mäsovej diéte? Do roku 2019 ani my. Potom však prišiel rozhovor s Petrom Márom, ktorý nás v redakcii inšpiroval k tomu, aby sme si tento už na prvý pohľad extrémny jedálniček vyskúšali. Carnivore diet pozostáva z drvivej väčšiny len z mäsa, povolených je však aj zopár iných živočíšnych produktov, v žiadnom prípade však pečivo ani iné bežné prílohy k hlavnému jedlu. 

Experiment nášho redaktora naozaj poznačil a v článku sa dozvieš, čo všetko môžeš na mäsožravej diéte konzumovať, ako sa pravdepodobne zmení tvoja váha, ako reaguje na konzumáciu veľkých objemov mäsa ľudský mozog a v neposlednom rade tiež peňaženka. Na záver sa dočkáš aj odporúčaní, ktoré by ti mohli pomôcť, ak si to chceš vyskúšať na vlastnej koži. 

Odporúčané
Celý 1 mesiac som jedol výlučne mäso. Zažil som výzvu, ktorá môj život, psychiku aj peňaženku neuveriteľne obmedzovala Celý 1 mesiac som jedol výlučne mäso. Zažil som výzvu, ktorá môj život, psychiku aj peňaženku neuveriteľne obmedzovala 23. marca 2019, 14:44


Yzomandias: Stroj na hity, rok výroby 1991

Jeden z najlepších českých raperov oslavoval počas uplynulého týždňa 28. narodeniny a my sme sa pri tejto príležitosti rozhodli spraviť krátky prierez jeho tvorby za uplynulých pár rokov. Veľa jeho fanúšikov pravdepodobne ani netuší, že má na konte štrnásť rôznych sólových projektov vrátane mixtapeov, EPčiek aj štúdiových nahrávok. 

My sme posledných 10 jeho albumov zoradili a z každého vybrali jednu najzásadnejšiu skladbu, ktorá mala vplyv nielen na úspech samotného projektu, ale aj Yzovu kariéru. V článku nájdeš aj odôvodnenie a v konečnom dôsledku bude pre teba určite nostalgickou pripomienkou legendárnych vecí ako napríklad kolaborácia s Jackpotom alebo Gumbguom. 

Odporúčané
Yzomandias: Stroj na hity, rok výroby 1991 Yzomandias: Stroj na hity, rok výroby 1991 21. marca 2019, 16:21


Karol robí pasáka pre frajerku Katku, ktorá šľape pri Slovnafte. Vyspovedali sme oboch

Na Refresheri sa snažíme čitateľom ukazovať aj skutočnosti, na ktoré sa nie vždy pozerá najlepšie, no napríklad naše návštevy Pentagonu alebo bezdomovcov aspoň dávajú verejnosti možnosť otvoriť oči bez toho, aby sa museli vystaviť nebezpečenstvu. Slovensko a obzvlášť Bratislava je totiž stále útočiskom pre jedincov, ktorí sú odkázaní na drogy a povolanie, na aké by nebol hrdý nikto. 

Teraz ti prinášame príbeh nezvyčajného páru, ktorý sa závislosti od drog taktiež nedokázal vyhnúť. 42-ročný Karol robí niekoľko mesiacov pasáka svojej partnerke Katke, ktorá na Slovnaftskej ulici šľape už viac ako 10 rokov. Dozvieš sa, ako sa Katka a Karol spoznali a prečo sa stal jej pasákom, koľko si Katka môže zarobiť za deň ako prostitútka na ulici a koľko z týchto peňazí minú na heroín. 

Odporúčané
Karol robí pasáka pre frajerku Katku, ktorá šliape pri Slovnafte. Na drogy minú týždenne aj 700 € (Rozhovor) Karol robí pasáka pre frajerku Katku, ktorá šliape pri Slovnafte. Na drogy minú týždenne aj 700 € (Rozhovor) 17. marca 2019, 16:07


Rozhovor s našou moderátorkou Beccou + fotogaléria

V rámci populárneho seriálu Refresher dievča sme sa tentokrát rozhodli vyspovedať jednu z našich moderátoriek a nie je ňou nik iný ako nová tvár Refresheru Becca, vlastným menom Katarína Balážiová.

V rozhovore nám porozprávala o moderátorských začiatkoch, priblížila nám svoju bláznivú povahu a neodpustili sme si ani otázku týkajúcu sa opačného pohlavia. Dozvieš sa, či má v pláne aj prvý profesionálny boxerský zápas a čoho sa najviac bojí. No a aby toho nebolo málo, tak sme Beccu hneď postavili pred objektív talentovanej fotografky Welin.

Odporúčané
Moderátorku Beccu za jej hlas kedysi šikanovali, dnes je naň hrdá (Rozhovor) Moderátorku Beccu za jej hlas kedysi šikanovali, dnes je naň hrdá (Rozhovor) 23. marca 2019, 13:28


Rozhovor s transrodovou Slovenkou

Amy je ašpirujúca modelka a aktivistka, ktorá sa s nami ochotne stretla, aby nám porozprávala o tom, aké je to byť transrodovou ženou na Slovensku. Povedala nám o jej skúsenostiach s prijatím v našej krajine a objasnila nám mnoho vecí, ktoré sme o transrodovej kultúre ani len netušili. 

Jej cesta k vytúženej identite môže slúžiť ako inšpirácia pre mnohých ľudí, ktorí sa nestotožňujú s rodom, ktorý im bol určený pri narodení. V článku ti teraz prinášame rozhovor o tom, čím všetkým si Amy musela prejsť, aby bola konečne vnímaná tak, ako sa po celý život cítila – ako skutočná žena. Priblížime ti proces tranzície pre trans človeka aj fungovanie podporných skupín LGBTI na Slovensku. 

Odporúčané
Transrodová Slovenka: Nikomu nechcem ničiť hodnoty, chcem len prežiť svoj život tak, ako to cítim (Rozhovor) Transrodová Slovenka: Nikomu nechcem ničiť hodnoty, chcem len prežiť svoj život tak, ako to cítim (Rozhovor) 19. marca 2019, 17:24


Odkiaľ pochádzajú slovenské vulgarizmy a čo kedysi znamenali?

Nebudeme si klamať, vulgarizmy sú živou súčasťou nášho jazyka a ani tí najrezervovanejší ľudia sa im niekedy nevyhnú. Aj tie najtvrdšie slová ako pi*a, ku*va či je*ať však skrývajú ohromné množstvo tajomstiev a v histórii nie vždy museli predstavovať hanlivé výrazy.

Nadávky z nich spravili až ľudia. Na pomoc sme si okrem skúsenej odborníčky povolali aj Stručný etymologický slovník slovenčiny, vďaka ktorému dokážeme objasniť pôvod takmer akéhokoľvek slova.

Odporúčané
Kok*t, hov*o, jeb*ť alebo pi*a. Odkiaľ pochádzajú slovenské vulgarizmy a čo kedysi znamenali? Kok*t, hov*o, jeb*ť alebo pi*a. Odkiaľ pochádzajú slovenské vulgarizmy a čo kedysi znamenali? 17. marca 2019, 12:23

Rozhovor s majiteľom firmy Alibi na míru, ktorá za peniaze rozvracia vzťahy

Už viackrát sme si dokázali, že Slováci a Česi sa živia aj naozaj zvláštnymi povolaniami, pričom si stačí spomenúť na umývača mŕtvol. Platí však, že v jeho prípade ide o nevyhnutnú záležitosť, čo sa nedá povedať o firme Alibi na míru fungujúcej v Prahe. My sme sa skontaktovali s majiteľom, aby sme zistili, aké služby vlastne ponúka a prečo sa rozhodol svoj život venovať rozvracaniu párov. 

Vo veľmi otvorenom rozhovore sa dozvieš, čo je náplňou práce jeho tímu, kto sa mu bežne ozýva s prosbou o pomoc a ako požiadavky o rozchod riešia. Dokonca sme sa dozvedeli, že existujú konkrétne sezóny, kedy sa páry chcú rozchádzať viac. Jeden z prípadov tejto agentúry dokonca skončil smrťou, nie však zavinením Alibi na míru. Viac v samotnom článku. 

Rozhovor s teológom, ktorý podporuje registrované partnerstvá homosexuálov

55-ročný Ondrej Prostredník je evanjelickým teológom, farárom a bývalým vysokoškolským pedagógom, ktorého podporovanie LGBTI komunity pripravilo o miesto na škole. Na Slovensku je známy svojimi liberálnymi názormi, a preto sa stal podobne ako bývalý arcibiskup Róbert Bezák tŕňom v oku cirkvi.

V rozhovore s pánom Prostredníkom sme sa venovali rôznym aktuálnym témam, akými sú LGBTI komunita a takzvaná tradičná rodina. Neobišli sme ale ani kontroverznú problematiku eutanázie, interrupcií či mnohými žiadané odlúčenie cirkvi od štátu.

Odporúčané
Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) 21. marca 2019, 18:11

Rozhovor s arogantným Tarym, ktorý prezradil aj to, čo vôbec nechcel

Tary je posledných pár týždňov najsledovanejším československým youtuberom, nie však kvôli svojej tvorbe, ale arogantnému správaniu. Po tom, čo zosmiešnil malého chlapca a vysmial ho, že nemá dosť peňazí, sa naňho zvalila obrovská vlna kritiky od ostatných tvorcov na YouTube, ale aj širokej verejnosti. 

S odstupom času nám Tary dal rozhovor. Po jeho nahratí však zrazu nesúhlasil so zverejnením a keď sme ho nechali odpovede upraviť, zmenil znenie všetkých textov, z ktorých vyznieval arogantne. Uplatnili sme teda novinársky kódex a ty si máš možnosť prečítať jeho bezprostredné vyjadrenia, ktoré chcel potom vrátiť späť. Dokonca sa odmieta za svoje slová verejne ospravedlňovať a tvrdí, že to na neho celý internet plánoval vopred. 


Príručka úspešného slovenského rapera

Aj tí najlepší slovenskí raperi z času na čas spravia predvídateľný krok, aký má možnosť bežný fanúšik domáceho rapu vidieť na každom druhom instagramovom príbehu svojho obľúbeného interpreta. My sme sa rozhodli tieto najčastejšie klišé spísať dohromady a vznikla tak krátka príručka, na základe ktorej spoznáš, že ide len o ďalší vypočítavý marketingový ťah. 

Jasné, sú aj výnimky, vždy sa to však dá spraviť inak a menej nápadne, resp. jednoducho premyslene.  Klasikou je beefovanie, keď je chvíľu ticho, ale aj prehnané chválenie vlastných trackov, ktoré vlastne ani ešte nikto nepočul a otrepané hlášky ako „Zariaď si život tak, aby si bol sám sebe pánom“.


Porovnali sme bratislavské lacné jedlo vo Venze a Eat & Meet

Študentské intráky v Mlynskej doline sú domovom pre vyše 10 000 študentov. Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra je v podstate vlastným mestečkom s vlastnými podnikmi, reštauráciami a hlavne obyvateľmi. Na Mlynoch je veľké množstvo miest, kde sa môžeš najesť, no dve najväčšie a najpopulárnejšie sú študentské jedálne Venza na Mlynoch a Eat & Meet

V článku sa dozvieš, v ktorej z týchto prevádzok nám chutilo viac a aké sú jednotlivé výhody aj nevýhody, keďže to zďaleka nie je len o jedle ako takom. Prezradíme, kde viac ušetríš, ako jedáleň reagovala po našich sťažnostiach na langoše a kde sme mali problém so špinavými príbormi. Hľadali sme aj najlepší koláč a polievku, takže sa máš na čo tešiť. 

Odporúčané
Porovnali sme Venzu a Eat&Meet. Kde majú najodpornejší langoš na svete a kde najlepší koláč na Mlynoch, ktorý musíš vyskúšať? Porovnali sme Venzu a Eat&Meet. Kde majú najodpornejší langoš na svete a kde najlepší koláč na Mlynoch, ktorý musíš vyskúšať? 22. marca 2019, 13:20


Rozhovor s Michalom, ktorý sa vzdal miesto šéfkuchára vo Fou Zoo a rozbehol vlastný streetfood

S príchodom slnečných lúčov konečne nie sme odkázaní len na jedenie doma a na rad prichádzajú okrem klasických rodinných grilovačiek aj streetfoody. Ten bratislavský sa rozrastá o gastro koncept Bao Brothers, ktorý otvára Michal Konrád.

Známy šéfkuchár pracoval 9 rokov v kuchyni Fou Zoo, jednej z najlepších reštaurácií na Slovensku. My sme ho ešte počas posledného víkendu navštívili, aby sme zistili, ako s odstupom času a prvou reálnou skúsenosťou hodnotí svoje rozhodnutie. 

Dozvieš sa, prečo sa Michal pustil do streetfood projektu Bao Brothers, čo musí spĺňať reštaurácia, ktorá je označená za najlepšiu a čo je to vlastne to slávne bao. Michala sme sa opýtali aj zopár všeobecných otázok a prezradil, čo by vytkol slovenskej gastronómii.

Odporúčané
Na bao pochúťku čakajú zástupy ľudí. Michal sa vzdal miesta šéfkuchára vo Fou Zoo, aby mohol rozbehnúť streetfood (Rozhovor) Na bao pochúťku čakajú zástupy ľudí. Michal sa vzdal miesta šéfkuchára vo Fou Zoo, aby mohol rozbehnúť streetfood (Rozhovor) 21. marca 2019, 15:18


Vyspovedali sme zakladateľa sekty Vesmírnych ľudí

Nič bizarnejšie už tento týždeň vidieť nebudeš. Teda jedine, že by Fico stihol narýchlo zorganizovať ešte jednu tlačovku. V Česku totiž existuje sekta, ktorá si hovorí Vesmírni ľudia a jej zameraním je jednoducho astrálne cestovanie a prepájanie sa s ostatnými bytosťami vo vesmíre prostredníctvom rôznych ciest. 

Ťažko slovami opísať, čo sa vlastne v rozhovore dozvieš, minimálne však budeš mať možnosť prečítať si slová človeka, ktorý je presvedčený o tom, že na iných planétach existuje život a dokonca sa tam žije oveľa lepšie ako u nás. Vraj existujú aj podoby týchto kreatúr a jednou z nich je Aštar Šeran.

Domov
Zdieľať
Diskusia