Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2019, 18:49
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Jožo Ráž by chcel na Slovensku diktatúru, za mlada odohrali 200 koncertov ročne. 20 zaujímavostí o Eláne, ktoré si (možno) nevedel

Jožo Ráž by chcel na Slovensku diktatúru, za mlada odohrali 200 koncertov ročne. 20 zaujímavostí o Eláne, ktoré si (možno) nevedel
Zdroj: TASR
HUDBA
Uložiť Uložené

Slovenská legenda, ktorú poznajú všetky generácie. Dali sme dokopy pár zaujímavostí o kapele Elán, o ktorých si možno nevedel.

Nesmrteľný Elán. Ich pesničky nás sprevádzajú desaťročia a stále ich nemáme dosť. Hrajú sa na diskotékach, v kluboch, v šenkoch či na slávnostiach. Ruku na srdce, kto si na stužkovej nezaspieval, že sa navždy zachová v pamäti?

Legendárna hudobná skupina je stálicou na česko-slovenskej hudobnej scéne. Vydala cez dvadsať zlatých a platinových platní, získala desiatky hudobných ocenení.

Odporúčané
Je bisexuálka a pri tvorbe piesní fajčí trávu. 20 zaujímavostí o Lady Gaga, ktoré si (možno) nevedel Je bisexuálka a pri tvorbe piesní fajčí trávu. 20 zaujímavostí o Lady Gaga, ktoré si (možno) nevedel 28. februára 2019, 11:05

Momentálne hudobnú kapelu tvoria Jožo Ráž (spev, bassgitara), Jano Baláž (spev, gitary), Vašo Patejdl (spev, klávesy), Peter Farnbauer (gitary, klávesy), Ľubo Horňák (klávesy, vokály), Štefan Bugala (bicie), Richard Šimurka, Samuel Šimek a Martin Haas (všetci dychová sekcia).

Spísali sme pre teba dvadsať zaujímavostí, ktoré by si mal o Eláne vedieť.

  • Elán vznikol v roku 1969. Chalani skupinu založili ako štrnásťroční, prvé vystúpenie mali 22. apríla 1970. Úspešnými sa stali o približne 13 rokov neskôr.
  • Jožo Ráž bol v roku 1999 účastníkom dopravnej nehody, pri ktorej utrpel vážne zranenia hlavy. Okrem toho mal zlomený nos, nohu a zápästie. Spevákov stav sa podarilo stabilizovať, z kómy sa prebral po dvoch mesiacoch.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ELÁN rock (@elanrock),

  • Elán drží rekord, čo sa týka návštevnosti koncertu. Dňa 20. septembra 2003 zahrali na Letenskej pláni pred 80 000 divákmi. Žiadny iný slovenský hudobný interpret nemal vyššiu návštevnosť.
  • Posledný, štrnásty album Elánu s názvom Živých nás nedostanú je z roku 2014. Na jar tohto roka môžeme očakávať nový štúdiový album. Jeho pracovný názov je Najvyšší čas a vyjde pri príležitosti osláv 50. výročia skupiny Elán na scéne.
  • Jožo Ráž už niekoľko rokov hovorí, že „už nič nejde robiť“. Tvrdí, že po vydaní 15. albumu opustí skupinu a spievať a hrať bude už len výnimočne. „Končím, pretože chcem. Seknúť s kariérou je potrebné vtedy, keď vás ľudia žerú. Keď ich už nebudete zaujímať, je neskoro,“ hovorí spevák.
  • Je možné, že kapela bude ďalej fungovať bez Joža Ráža, uviedol Vladimír Moško z manažérskej agentúry Elánu MC production.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ELÁN rock (@elanrock),

  • Možno si ani netušil, že elán odohral koncert v slávnej Carnegie Hall v New Yorku. Mali vypredané.
  • V roku 2012 sa Ráž vyjadril, že sa bojí Číňanov a strieľal by ich. „Nie som žiaden rasista, ale Číňanov sa bojím – je ich strašne moc. Preto mám doma dve búchačky. Keď tu dorazí táto ázijská vlna, tak prvých štyridsaťpäť Číňanov odrovnám a posledné tri guľky si nechám pre seba a svoju rodinu.“ Neskôr svoje vyhlásenia spevák korigoval s tým, že článok neautorizoval a novinári si to napísali surovo.
  • Zároveň tvrdí, že Slovensko potrebuje diktátora„Tu si každý robí, čo chce, a to nie je dobré. Osvietený diktátor by bol riešením pre Slovensko.“ 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ELÁN rock (@elanrock),

  • Elán je najúspešnejšou rockovou skupinou. Štyrikrát po sebe (1984 až 1987) získali československého Zlatého slávika v kategórii skupiny, osemkrát po sebe (1998 až 2005) vyhrali slovenského Zlatého slávika, k tomu má Jožo Ráž dvoch Zlatých slávikov ako spevák (2000 a 2001).
  • V roku 1985 zo skupiny odišiel Vašo Patejdl. Málokto o tom vie, no v tom čase Elán v podstate na pol roka zanikol. Neskôr sa Ráž s Balážom dohodli, že budú pokračovať. „Odo mňa chceli posvätenie, že môžu niesť značku Elán bezo mňa. Mali sme totiž dohodu, že tá patrí Jožovi a mne. Nemal som s tým problém,“ spomína Patejdl.

  • Poznáš pesničku Bosorka? Úspešný song zložil Boris Filan vďaka vete, ktorú si vypočul od peknej ženy. „Stretol som jednu mladú herečku a tá mi oznámila: ,Včera sa mi milovalo, že sa s tebou snívam.‘ Stačilo diamant obrúsiť a hit bol na svete!“ 
  • V čase najväčšej slávy hrávali elánisti aj 200 koncertov za rok.
  • Tanečnice z Lúčnice pôvodne neboli „vyrobené“ pre Elán. Boris Filan napísal text pre Jožovu manželku Barboru a pre jej otca Štefana Nosáľa. Ráž text zhudobnil a o týždeň bola pesnička na svete. Mimochodom, pesnička patrí medzi spevákove obľúbené skladby.

  • Medzi pesničky, ktoré Jožovi Rážovi už lezú krkom, patrí hit Voda, čo ma drží nad vodou.
  • Najúspešnejší album Elánu je Detektívka. Keď ho vydali, nemohli vraj ísť ani po ulici – ľudia sa na nich vrhali, trhali z nich šaty.
  • Vašo Patejdl v rozhovore spomína, že v období socializmu nebolo také jednoduché nahrať platňu. „Dva roky trvalo, kým nám rôzne komisie umožnili dostať sa do štúdia a tú platňu nahrať. Prvá platňa vzhľadom na to, že bola dlhoočakávaná, tak sa na nej objavili pesničky, ktoré sme už zložili a hrali. Dá sa povedať, že to bol výber toho najlepšieho, čo sme vtedy mali.“
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ELÁN rock (@elanrock),

  • V 80. rokoch vzniklo dnes už ikonické logo – bubák s vyplazeným jazykom. Navrhol ho Alan Lesyk, ktorý robil v tom čase všetky návrhy obalov na albumy.
  • Najúspešnejší album Elánu je podľa šéfa Opusu Júliusa Kinčeka Detektívka, ktorého sa predalo vyše 600 000 kusov. Je to zároveň slovenské maximum. V top 5 najpredávanejších albumoch v histórii slovenských interpretov je ešte Hodina Slovenčiny, ktorej sa predalo približne 400 000. Len pre porovnanie, v roku 2013 sa predalo 201 000 CD a DVD domácich interpretov.
  • Do povedomia širšej verejnosti sa Elán dostal v roku 1980 po tom, ako na bratislavskej lýre získal strieborné ocenenie s piesňou „Kaskadér“.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ELÁN rock (@elanrock),

Domov
Zdieľať
Diskusia