Streda 20. 3. 2019 meniny má Víťazoslav, Klaudius

hľadaj na refresheri

Odteraz si môžeš článok
uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Odporúčame zapnúť browser notifikácie, ak budeš prihlásený na Refresher s týmto zariadením.
V spolupráci Viac info <p>s <a href="http://www.instagram.com/black.svk" target="_blank" rel="noopener">Black.xyz</a></p>
Refresher - Rozhovory
0
Vladimír Mičuda
27. február 2019, 16:32

Novým slovenským kráľom v príprave kávy je Mário, bude nás reprezentovať v Bostone (Rozhovor)

Slovensko sa na mape Európy čoraz viac zvýrazňuje ako kávová veľmoc. A nehovoríme už len o Bratislave.

Vladimír Mičuda
27. február 2019, 16:32
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
0
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Trend pitia zdravšej svetlo praženej kávy sa postupne rozširuje po celej krajine.  Pre tento rok už poznáme nového majstra Slovenska Mária Adamčíka, trón prebral po trojnásobnej slovenskej majsterke Veronike Gálovej Veselej.

 

Mário je spolumajiteľ momentálne asi najznámejšej a tak trochu „inej“ bratislavskej pražiarne a kaviarní s názovom black. Vo finále porazil svojho kolegu Jakuba iba o 0,3 boda. Prvýkrát tak jedna firma obsadila prvé dve miesta. Navyše, Mário pocestuje na svetový šampionát ako najmladší účastník.

 

Novým slovenským kráľom v príprave kávy je Mário, bude nás reprezentovať v americkom Bostone (Rozhovor)

 

black. poznáme ako kaviareň, ktorá priniesla do Bratislavy po „hipsterských“ kyslých kávach opäť sladké, ale zato netradičné kávy. Ako sa momentálne cítiš ako čerstvý majster Slovenska?

 

Konečne chvíľu oddychujem. Posledné obdobie bolo naozaj náročné. Teraz, po majstrovstvách, si môžem vydýchnuť aspoň na pár dní. Čoskoro sa mi však začína príprava na majstrovstvá sveta v Bostone.

 

Vieme, že súťaž má niekoľko kategórií. V ktorej si presne zvíťazil?

 

Áno, dokopy je 5 kategórií. Cup Tasters, Latte Art, Coffee In Good Spirits, Barista a napokon Brewers Cup, ktorý som vyhral ja.

 

O čom je Brewers Cup?

 

Každá kategória má svoje špecifické zameranie. Od hľadaní rozdielov vo vzorkách káv až po miešanie alkoholických drinkov s kávou. Potom tu máme dve najtradičnejšie disciplíny, a to Barista a Brewers Cup. Na rozdiel od Baristu, ktorý je zameraný na prípravu kávy cez espresso stroj, je Brewers zameraný na hľadanie nových zaujímavých káv a ich prezentáciu v najčistejšej podobe. Zároveň sa hodnotí servis zákazníkovi a celá prezentácia musí mať postupnosť, prípadne svoj vlastný príbeh.

 

Novým slovenským kráľom v príprave kávy je Mário, bude nás reprezentovať v americkom Bostone (Rozhovor)

 

Akú kávu si prezentoval?

 

Pracoval som s experimentálne spracovanou kávou odrody Geisha z Panamy, ktorú sme si u nás v pražiarni napražili. Ide o veľmi komplexnú a netradičnú kávu.

 

Môžeme ju u vás ochutnať aj v ponuke?

 

Momentálne nie. Máme veľa výborných káv, ale Geisha je naozaj netradičná a veľmi limitovaná. Aj keby sme ju zaradili do ponuky, asi ťažko by sme hľadali zákazníkov, ktorí by boli ochotní za ňu platiť. Kilo stojí 120 €, ale nič nevylučujeme. Ak sa nájdu až tak vášniví kávičkári ako sme my, tak im ju radi pripravíme. (smiech)

 

Novým slovenským kráľom v príprave kávy je Mário, bude nás reprezentovať v americkom Bostone (Rozhovor)

 

Aký je tvoj víťazný recept?

 

Môj recept je pomerne jednoduchý. Na 18 g kávy používam 300 ml vody v teplote 94 °C. V prvej fáze kávu zalievam 80 ml vody trochu rýchlejšie, aby som ju s vodou riadne premiešal. V nasledujúcom kroku pracujem so 120 ml vody, nalievam ju veľmi pomaly, krúživým pohybom a vo výške 5-6 cm, nie však po stenách dripu. Cieľom je spomaliť prietok vody a vytiahnuť z kávy sladkosť. Na záver kávu opäť krúživým pohybom zalievam 100 ml vody, tentokrát ale čo najbližšie ku stredovej osi dripu. Extrakcia trvá dve minúty.

 

Aké sú tvoje plány v najbližšom období?

 

Máme momentálne kopec práce vo firme. V Našich kaviarňach na Gorkého 15 a Staromestskej 3 spúšťame tento týždeň úplne nové menu už aj s raňajkami. Odkedy sme zaradili do ponuky polievky, tak máme cez obedy celkom nestíhačky, takže hľadáme aj nových kolegov. A to je kapitola sama o sebe. A ešte tu máme pražiareň a eshop, kde momentálne nastavujeme úplne nové procesy, aby sme stíhali pokryť objednávky kávy hlavne z Česka a Nemecka. No a začali sme s obľúbenými workshopmi a kurzami.

 

Novým slovenským kráľom v príprave kávy je Mário, bude nás reprezentovať v americkom Bostone (Rozhovor)

 

Workshopy a kurzy pre zákazníkov? O čo konkrétne ide?

 

Idea workshopov pre ľudí vzišla z toho, že našich zákazníkov káva aj zaujíma, no nevedia, kde majú začať. Preto sme takmer pol roka pripravovali ponuku štyroch kurzov, ktoré sú navzájom prepojené. Tie laikom nielen otvoria svet výberovej kávy, ale slúžia aj pre baristov, ktorí sa chcú zdokonaliť vo svojej práci.

 

Kurzy, ktoré ponúka kaviareň black.:
Barista Basic – vstup do výberovej kávy, senzorika
Espresso & Milk – profesionálna príprava pre baristu na espresso stroj

Brewers – kurz o filtrovanej káve a prepojení s pocitmi

Roasting – ak chceš byť pražiarom a napražiť si vlastnú kávu
Kurzy sú pre malý počet ľudí, aby sa mohli lektori viac sústrediť na detaily. Viac nájdeš na webe kaviarní a pražiarne black.

 

Komu vďačíš za svoj úspech v súťaži? Máš súťažný tím?

 

Ďakujem hlavne svojmu trénerovi Alexovi, ktorý ma celý čas pripravoval na súťaž a mal so mnou strpenie, pretože som naozaj ťažká povaha. Dúfam, že ma riadne pripraví na finále. (smiech) Rodine Hartmann, ktorá vypestovala a spracovala moju súťažnú kávu, ktorá je jednoducho očarujúca. Ďakujem aj skvelým kolegom Jakubovi a Igorovi, ale aj naším zamestnancom, pretože spoločne tvoríme skvelý kolektív.

 

 

A ešte raz Jakubovi, ktorý je skvelý kolega, kamarát a v mojích očiach jeden z najlepších pražiarov na Slovensku. Cit, s akým pracuje s kávou a ako sa v práci dopĺňame, je niečo, čo sám dodnes nedokážem pochopiť. A v neposlednom rade všetkým, ktorí si k nám nájdu každý deň cestu a tak podporujú projekt akým sa black. stal.

Ohodnoť článok
15
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Najčítanejšie
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.