Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2018 o 18:01
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Vedia si Slováci v roku 2018 správne vypýtať kávu? Zisťovali sme či existuje piccolo a aký trend nahradil obľúbené cappuccino

GASTRO GASTROPRIEMYSEL KÁVA
Uložiť Uložené

Či je kyslá káva kvalitnejšia, akú teplotu by malo mať espresso a prečo by sa ku káve mala podávať voda? Aj to sa dozvieš v našom novom videorozhovore.

Káva je súčasťou dňa väčšiny z nás a mnohí si svoje rána bez teplého espressa ani nevedia predstaviť. Do kaviarní chodíme relaxovať, zhovárať sa, a taktiež načerpávať energiu. Povedali by sme, že “kávičkovanie” sa stalo rituálom, ktorý neobišiel takmer nikoho. 

Aj napriek tomu, že Slováci sú veľkými fanúšikmi kaviarenského pôžitkárstva, často sa stáva, že nepoznajú správne názvy druhov káv. Preto sme sa rozhodli “zaškoliť sa” v jednej z obľúbených bratislavských kaviarní s názvom black. a so spolumajiteľom a odborníkom na slovo vzatým, Jakubom Ševčíkom, sme si prešli otázky, ktoré by ťa ako správneho milovníka kávy mohli zaujímať.

Vo videorozhovore na našom Youtube kanáli ťa už čaká rozsiahli rozhovor s Jakubom z kaviarne black., ktorý nám prezradil aj to, aké vlastnosti by mala mať kvalitná káva, na ukážku nám pripravil moderné espresso či Flat white a porozprával aj o pražiarňach na Slovensku. 

Vedia si Slováci v roku 2018 správne vypýtať kávu? Zisťovali sme či existuje piccolo a aký trend nahradil obľúbené cappuccino
Zdroj: Nicole Lieskovská/Refresher

Taktiež sme sa si pozreli, ako sa pripravuje špeciálny nápoj espresso tonic.

Vedia si Slováci v roku 2018 správne vypýtať kávu? Zisťovali sme či existuje piccolo a aký trend nahradil obľúbené cappuccino
Zdroj: Nicole Lieskovská/Refresher

Veľa Slovákov je zvyknutých "podomácky" premenovať určité predmety a druhy káv nie sú výnimkou. Akosi nesprávne sme si osvojili pojem "veľké presso s mliekom" alebom "piccolo", ktoré v podstate ani neexistuje. Ako je to teda s jednodnotlivými druhmi káv a s ich názvami? 

Nižšie sme sa rozhodli predstaviť ti tie najpopulárnejšie a popísať ich vlastnosti, pretože taká baristika je niekedy hotová veda!

Vedia si Slováci v roku 2018 správne vypýtať kávu? Zisťovali sme či existuje piccolo a aký trend nahradil obľúbené cappuccino
Zdroj: Nicole Lieskovská/Refresher

Espresso

Podľa starších talianskych štandardov by malo mať 7 gramov a tiecť okolo 23 až 25 sekúnd. Dôležitý je tlak od 7 do 15 barov a teplota vody 80-90 °C. V dnešnej gastronómii sa však gramáž mierne mení. Stáva sa, že espresso kaviarne pripravujú aj z 10 gramov kávy, avšak dôležitejšia je chuť. Preto v kaviarni black. pripravujú moderné espresso tvz. double-shot podľa najnovších štandardov z 20 gramov kávy, ktorý ťa rozhodne nakopne tým správnym smerom.

Vedia si Slováci v roku 2018 správne vypýtať kávu? Zisťovali sme či existuje piccolo a aký trend nahradil obľúbené cappuccino
Zdroj: Nicole Lieskovská/Refresher

Lungo

Ide o takzvané predĺžené espresso. Podľa správnosti by kaviarne mali pripravovať lungo rovnako ako espresso, ibaže s konvičkou horúcej vody, ktorou si šálku doplníte. 

Ristretto

V Taliansku sa najčastejšie objednáva práve tento typ kávy. Pripravuje sa z rovnakej dávky ako klasické espresso, ale doba prietoku je asi 18 sekúnd. Tým pádom bude šálka ristretta obsahovať okolo 15 až 20 ml slabšieho kávového extraktu s menším množstvom kofeínu. Práve preto sa Taliani vo svojej obľubenej kaviarni otočia niekoľkokrát do dňa.

Vedia si Slováci v roku 2018 správne vypýtať kávu? Zisťovali sme či existuje piccolo a aký trend nahradil obľúbené cappuccino
Zdroj: Nicole Lieskovská/Refresher

Cappuccino

Obľúbené Cappuccino sa skladá z dávky espressa a jemne našlahaného mlieka s mikropenou. Spojenie správne nahriatého mlieka a kávy zvýrazní v nápoji sladké tóny a jemná krémová pena je len bonbónikom, ktorý ľudia na tomto nápoji tak zbožňujú.

Vedia si Slováci v roku 2018 správne vypýtať kávu? Zisťovali sme či existuje piccolo a aký trend nahradil obľúbené cappuccino
Zdroj: Nicole Lieskovská/Refresher

Flat white

Modernejší nápoj pripravovaný rovnakou metódou ako cappuccino, ale s dvomi dávkami espressa. Chuť kávy je tak výraznejšia, čo teší hlavne náročnejších kávičkárov. Pôvod tohto nápoja nie je úplne známy, pretože o vznik receptúry súperia hneď dve krajiny a to Nový ZélandAustrália.

Určite ste sa vo svete mohli stretnúť aj s ďaľšími názvami kávových nápojov, ktoré sú špecifické pre danú krajinu. Chalani v black. sa s týmito rozdielmi vysporiadali po svojom a vytvorili vlastné nápoje, ktoré sa odvíjajú vždy od moderného espressa. Nápojový lístok začína teda 20 gramovým double-shotom a tromi mliečnymi verziami s 50, 150 a 210 ml jemne našľahaného mlieka s mikropenou.

Vedia si Slováci v roku 2018 správne vypýtať kávu? Zisťovali sme či existuje piccolo a aký trend nahradil obľúbené cappuccino
Zdroj: Nicole Lieskovská/Refresher

Filtrovaná káva

Na Slovensku sa narozdiel od Talianska rýchlo dostávajú do popredia aj filtrované kávy. Pri príprave takýchto káv sa vynecháva tlak espresso stroja, skôr sa využíva prirodzený proces luhovania rozpustných látok vo vode. Narozdiel od koncentrovaného espressa sa filtrovaná káva s nižším podielom rozpustných látok dá jemne vychutnávať, rovnako ako víno.

Pri filtrovanej káve je zaujímavé sledovať vývoj chuti. Pokiaľ je nápoj teplý vystupujú jemne horkasté tóny s náznakom acidity. Postupne ako káva chladne sa uvoľňujú sladké a ovocné tóny. Vo vlažnom nápoji ustupuje aróma a v chuti poznávame plný potenciál kávy.

Vedia si Slováci v roku 2018 správne vypýtať kávu? Zisťovali sme či existuje piccolo a aký trend nahradil obľúbené cappuccino
Zdroj: Nicole Lieskovská/Refresher

Pre viac kávičkových informácií klikaj na Instagram black., web stránku alebo na rozhovor na našom Youtube kanáli.

Domov
Zdieľať
Diskusia