Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2019, 10:05
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Chceš pracovať pre ZSSK? Národný dopravca ponúka plat 1 350 € aj kratšiu pracovnú dobu

ZAUJÍMAVOSTI ZSSK
Uložiť Uložené

Naša železničná spoločnosť ponúka zaujímavé pracovné podmienky.

Aj keď Železničnú spoločnosť Slovensko množstvo ľudí kritizuje, nie je všetko čierne alebo biele. Najnovšie spoločnosť zverejnila informácie o tom, aké pracovné podmienky v nej panujú a Slováci zistili, že byť zamestnaný v ZSSK možno nie je najhoršia vec na svete.

Svedčí o tom fakt, že v roku 2018 dosiahol podľa štatistík priemerný plat národného dopravcu 1 117,64 €. V rámci ZSSK pritom pracuje viac ako 6-tisíc ľudí, z čoho vyplýva, že ide o jedného z najväčších zamestnávateľov v celej krajine.

Ba čo viac, priemerný plat 1 117 € nereflektuje situáciu na výplatných páskach rušňovodičov. Keby si mal chuť naučiť sa riadiť vlak a voziť cestujúcich po celom Slovensku, mesačne by si mohol zarobiť až 1 350 €. Priemerná mzda v Bratislave sa momentálne pohybuje okolo čiastky 1 336 €, takže mzda rušňovodičov ju prekračuje.

Chceš pracovať pre ZSSK? Národný dopravca ponúka plat 1 350 € aj kratšiu pracovnú dobu
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Ak pracuješ ako rušňovodič mimo hlavného mesta, na životnú úroveň sa zrejme sťažovať nemôžeš. A ktovie, možno takéto pracovné podmienky presvedčia aj niektorých mladých a ambicióznych ľudí, aby vymenili sedenie v kancelárii za výcvik rušňovodiča a cestovanie po Slovensku.

Odporúčané
Daj si pauzu od zlých správ. Toto je 7 štatistík zo slovenských železníc, ktoré ťa potešia Daj si pauzu od zlých správ. Toto je 7 štatistík zo slovenských železníc, ktoré ťa potešia 20. februára 2020, 17:14

Pri rozmýšľaní o zmene pracovného prostredia určite pomôže aj skrátený pracovný týždeň. Skoro 2 000 zamestnancov ZSSK pracuje 37,5 hodiny týždenne, ďalších skoro 3 000 zamestnancov zase pracuje len 36 hodín týždenne, čo by sa s ostatnými povolaniami dalo porovnávať len ťažko.

Tieto počty hodín dokonca obsahujú aj prestávky na obed, takže reálne v práci stráviš ešte menej času. A ešte sa môžeš vlakom po Slovensku a Česku voziť za pár eur v rámci zamestnaneckých výhod.

Na druhej strane, ľudia na sociálnych sieťach upozorňujú na to, že tieto priemerné platy sa v reálnom živote nedajú dosiahnuť. Nástupné platy do ZSSK uverejnené na portáli Profesia sa pohybujú nad hranicou 700 €, pričom ľudia sa sťažujú, že publikované platy nereflektujú realitu.

Domov
Zdieľať
Diskusia