Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2019, 7:57
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Ján „Info“ Šutý študuje bakalára už 10 rokov a je legendou Mlynskej doliny. Koľko študentov mu denne napíše o pomoc? (Rozhovor)

Ján „Info“ Šutý študuje bakalára už 10 rokov a je legendou Mlynskej doliny. Koľko študentov mu denne napíše o pomoc? (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER/Daniel M.
REFRESHER
Uložiť Uložené

Ján sa už 10 rokov snaží získať bakalársky titul, no stále neúspešne. Túžba po vzdelaní a entuziazmus pomáhať iným študentom ho však stále neomrzeli.

Ján Šutý alias Info Šutý je žijúcou legendou internátov v bratislavskej Mlynskej doline a pravdepodobne najhúževnatejší študent široko ďaleko. 29-ročnému rodákovi zo Sedliackej Dubovej počas jeho dlhého štúdia a pôsobenia na Mlynoch prischla prezývka večný študent.

Okrem toho, že sa už desiaty rok snaží vytrvalo získať bakalársky titul je známy aj tým, že pravidelne prispieva a informuje o dôležitých udalostiach týkajúcich sa najmä študentského mestečka v najväčšej študentskej facebookovej skupine na Slovensku. Janči taktiež na dennej báze nezištne pomáha a radí všetkým zmäteným študentom a popri tom stíha aj pracovať.

Čo sa v rozhovore s Jánom dozvieš:

  • Ako dlho už Ján býva na Mlynoch a koľko izieb za ten čas vystriedal
  • Ako sa dostal k spravovaniu najväčšej študentskej facebookovej skupiny na Slovensku a aká je jeho náplň práce
  • Ako reaguje jeho okolie na to, že je známy
  • Koľko ľudí v priemere mu denne napíše s prosbou o pomoc a s akým najbizarnejším problémom ho študenti oslovili
  • Čo najhoršie a naopak najlepšie na Mlynoch zažil

Večný študent Ján "Info" Šutý sa stal legendou Mlynskej doliny. Študovať začal už v roku 2009 (Rozhovor)
Večný študent Ján "Info" Šutý sa stal legendou Mlynskej doliny. Študovať začal už v roku 2009 (Rozhovor) Zdroj: REFRESHER/Daniel M.
 

Ako dlho už vlastne študuješ na vysokej škole?

Momentálne je to už desiaty rok, začal som v roku 2009. Boli tam však aj nejaké prerušenia. Asi dva semestre tam chýbajú.

Predpokladám však, že za tie roky si už pravdepodobne zmenil školu alebo minimálne odbor.

Od začiatku som na Univerzite Komenského, menil som len odbory a raz aj fakultu. Najprv som študoval fyziku na fakulte matematiky, fyziky a informatiky, neskôr som prešiel v rámci Matfyzu na obnoviteľné zdroje energie a environmentálnu fyziku.

Tú som študoval dvakrát kvôli vylúčeniu v treťom ročníku z dôvodu nezvládnutia povinnej matematiky. Momentálne som na prírodovedeckej fakulte, odbor geografia, kartografia a geoinformatika.

Odporúčané
Najmladšia členka Kiskovho tímu: Súdenie druhých ľudí je na Slovensku národným športom (Rozhovor) Najmladšia členka Kiskovho tímu: Súdenie druhých ľudí je na Slovensku národným športom (Rozhovor) 30. januára 2019, 16:20

Keďže však študuješ už tak dlho, asi si už prekročil štandardnú dĺžku bezplatného štúdia a musíš platiť školné. Aká je to suma v tvojom prípade?

V mojom prípade to je 1 000 € na rok, avšak dá sa podať žiadosť o zníženie v prípade zdravotných problémov či vtedy, keď študent pochádza zo sociálne slabších pomerov, a tak sa niekedy podarí aj mne, že mi ho trochu znížia.

Večný študent Ján "Info" Šutý sa stal legendou Mlynskej doliny. Študovať začal už v roku 2009 (Rozhovor)
Večný študent Ján "Info" Šutý sa stal legendou Mlynskej doliny. Študovať začal už v roku 2009 (Rozhovor) Zdroj: Facebook/Ján Infosuty Šutý

A koľko rokov vlastne už musíš platiť školné?

V podstate už odvtedy, čo som prekročil tri roky štúdia, čo je bakalársky stupeň. Ak dobre počítam, tak školné platím už 6 rokov. Za všetky tie peniaze by som si už mohol kúpiť aj auto (smiech).

Aha, takže ty ešte stále študuješ bakalára?

Áno.

Popri štúdiu aj niekde brigáduješ, aby si si zarobil na školné?

Áno, samozrejme. Nechcel som byť závislý od rodičov. Privyrábam si v podstate už od roku 2013 a celkom sa mi darí financovať celé štúdium. Keď človek nemíňa peniaze na zbytočnosti ako alkohol a podobne, tak sa to dá zvládnuť.

Kde pracuješ?

Je to rôzne, najprv som začal chodiť do pracovných agentúr či cez dohody u konkrétnych ľudí. Momentálne chodím pracovať aj do jednej strednej školy v Rači ako údržbár a taktiež aj k jednému starému pánovi do Rusoviec. Aby toho nebolo málo, píšem aj pre jeden bratislavský internetový denník.

Keďže popri všetkom stíhaš písať aj články do denníka, neuvažoval si niekedy aj o štúdiu žurnalistiky a o kariére novinára?

To asi nie, beriem to skôr ako hobby. Veľmi rád sa o informácie delím, najmä teda prostredníctvom študentskej facebookovej skupiny s názvom Mladosť ~ Šturak ~ Átriaky ~ Manželáky, čo sú vlastne názvy internátov v Mlynskej doline a aj vďaka tomu som si postupom času vybudoval vzťah k písaniu a štylizovaniu.

Večný študent Ján "Info" Šutý sa stal legendou Mlynskej doliny. Študovať začal už v roku 2009 (Rozhovor)
Večný študent Ján "Info" Šutý sa stal legendou Mlynskej doliny. Študovať začal už v roku 2009 (Rozhovor) Zdroj: REFRESHER/Daniel M.

Čo by si chcel teda po ukončení štúdia robiť?

Skôr asi niečo s tou meteorológiou. Je mi to blízke z toho dôvodu, že tiež ide o interpretáciu nejakých informácii. O tom aké bude počasie, zmeny klímy či o opisovaní jednotlivých javov. Všetko je to o dátach, faktoch a číslach, ktoré mám rád.

Odporúčané
Kvôli krvavým protestom ľudia tvrdia, že vegáni sú hlúpi, hovorí Nikoleta Kováčová alias Surová Dcérka Kvôli krvavým protestom ľudia tvrdia, že vegáni sú hlúpi, hovorí Nikoleta Kováčová alias Surová Dcérka 7. júla 2019, 17:05

Ľudia ťa poznajú najmä ako administrátora najväčšej študentskej facebookovej skupiny na Slovensku, kde je momentálne viac ako 30-tisíc členov. Bol si aj jej zakladateľom?

Tá skupina síce vznikla až o rok neskôr, ako som prišiel na Mlyny, no nebol som jej prvotným zakladateľom. Chalan, čo to založil však o pár rokov neskôr doštudoval, a keďže už nebýval na Mlynoch, nevedel čo sa tam deje, čo študentov trápi a nepoznal tie interné záležitosti. On tam v podstate ani veľmi nepridával príspevky, skôr len naberal nových členov.

Postupom času sa tá skupina rozrastala a ja som tam občasne pridával rôzne užitočné informácie o MHD alebo o samotnom bývaní na mlynoch. Neskôr som sa začal ešte výraznejšie angažovať v skupine a už aj študenti mi sami od seba začali písať s tým, že sa chcú o niečom informovať, a tak v roku 2016 mi jej zakladateľ ponúkol že by som tam mohol mať nejaké administrátorské práva a pomáhať mu s tým.

 

Na internátoch si legenda a aj napriek tomu, že máš množstvo fanúšikov, vždy sa nájde aj kopa hejterov, ktorí si z teba uťahujú. Ako sa s nimi vysporiadavaš?

Hejteri si poväčšine asi chcú len dokázať, že ma vedia ponížiť alebo mi možno len závidia, aj keď neviem čo presne. Ale to je tak všade, vždy sa nájde niekto, kto má potrebu ubližovať druhým alebo si z niekoho uťahovať.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 62681 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa Ján vysporiadava s desiatkami hejterov
  • Či ho ľudia spoznávajú na ulici
  • Čo najbizarnejšie po ňom študenti chcú
  • Ako reaguje jeho okolie na to, že je známy
  • Koľko izieb už Ján na intrákoch vyskúšal
  • Ako prebiehaju divoké oslavy Jánových narodenín
  • Čo si myslí o zdevastovaných intrákoch
Späť
Zdieľať
Diskusia