Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2019, 17:15
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Otrávil sa, takmer oslepol a zažil splašené slony. Šimon sa živí cestovaním a doteraz videl viac ako 30 krajín (Rozhovor)

Otrávil sa, takmer oslepol a zažil splašené slony. Šimon sa živí cestovaním a doteraz videl viac ako 30 krajín (Rozhovor)
Zdroj: Šimon Snopek
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE YOUTUBE
Uložiť Uložené

21-ročný cestovateľ sa vždy snaží v krajine ostať minimálne dva týždne, aby spoznal jej kultúru.

Chodí po luxusných rezortoch, ale najradšej si vychutná 30-centové pivo počas počúvania príbehov od domácich ľudí. Šimon Snopek má len 21 rokov, no aj napriek tomu si môže na mape sveta označiť 30 rôznych krajín, ktoré zatiaľ navštívil. Šimona poznáš možno aj z našich vlogov projektu Refresher Leto a Refresher Zima, nakoľko on je ten, ktorý to celé natočil. 

Zaujímavejšie na tom je, že zo svojich ciest točí videá a fotí dychberúce fotografie, a práve to ho živí. Ako sa k vysnívanej práci dostal, ako to celé funguje a čo by si mal spraviť, ak chceš podobný job aj ty, nám Šimon prezradil v tomto rozhovore. 

V rozhovore sa ešte dozvieš:

  • Koľko krajín Šimon zatiaľ navštívil
  • Aké najnebezpečnejšie situácie zažil
  • Ako sa dá cestovaním živiť
  • Kde býval vo vile za 1 000 € na noc
  • V ktorej krajine sa otrávil a skoro zomrel
  • Rady od Šimona ako cestovať za lacno
Otrávil sa, takmer oslepol a zažil splašené slony. Slovák Šimon sa živí cestovaním a doteraz videl viac ako 30 krajín (Rozhovor)
Otrávil sa, takmer oslepol a zažil splašené slony. Slovák Šimon sa živí cestovaním a doteraz videl viac ako 30 krajín (Rozhovor) Zdroj: Šimon Snopek

Šimon, čo bolo u teba skôr? Fotenie alebo točenie videí?

Vo svojich 11 rokoch som sa venoval tancu a gymnastike a už vtedy ma strašne bavilo natáčať kamošov na telefón a robiť im krátke edity z tréningov.  Neskôr, myslím v prvom ročníku na strednej škole, som dostal od rodičov na Vianoce svoj prvý fotoaparát, a keďže som sa na škole vždy viac bavil so staršími žiakmi, spoznal som sa s chalanom, ktorý organizoval rôzne hip-hopové akcie a ponúkol mi, či mu ich nechcem fotiť. To sa, samozrejme, nedalo odmietnuť a lístok na akciu bol môj honorár (smiech). 

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Odvtedy som sa venoval točeniu aj foteniu, keďže oboje ma napĺňalo iným spôsobom. Pri fotke ma veľmi bavilo, že dokážem zachytiť určitú emóciu, ktorú v danom momente človek prežíva a pri videu zas to, že som dokázal dať veciam, ktoré som si predstavoval vo svojej hlave "fyzickú podobu".

snopek
snopek Zdroj: Šimon Snopek

Keď si začínal s točením cestovateľských vlogov, nebolo ešte na slovenskej scéne toľko youtuberov, či ľudí, ktorí by prinášali podobný obsah ako ty. Myslíš, že si vychytil dobu, keď nebola taká konkurencia?

Myslím, že na Slovensku stále nie je taká veľká vlogerská travel komunita ako v zahraničí. Avšak konkurenciu nevnímam negatívne a myslím, že nie som jediný. Ľudia, ktorí sa venujú cestovaniu podobne ako ja ma inšpirujú a dúfam, že aj ja ich. 

Otrávil sa, skoro oslepol a zažil splašené slony. Slovák Šimon sa živí cestovaním a doteraz videl viac ako 30 krajín (Rozhovor)
Otrávil sa, skoro oslepol a zažil splašené slony. Slovák Šimon sa živí cestovaním a doteraz videl viac ako 30 krajín (Rozhovor) Zdroj: Šimon Snopek

Kde všade si bol? Máš vôbec zrátané, koľko krajín si prešiel?

Vieš, že ani neviem (smiech). Veľa ludí si počíta krajiny takým štýlom, že navštívia Paríž a odfajknú si Francúzsko, poprípade majú medzipristátie v Manile a už checkujú Filipíny. Možno, keď som bol mladší, robil som to podobne, no teraz cestovanie vnímam úplne inak.

Vždy sa snažím v danej krajine ostať minimálne dva až tri týždne, aby som pochopil jej kultúru.

Obrazne povedané, kým sa nedostanem do štádia, že mám svoju rannú rutinu v nejakej kaviarni, kde sa zdravím s čašníčkou, tak sa to ani nepočíta. 

snopek
snopek Zdroj: Šimon Snopek

A keby sme od teba chceli aspoň približné číslo?

Mysím, že som navštívil okolo 30 krajín.

Určite sú miesta, ktoré ťa oslovili viac ako ostatné. Kam by si sa ešte vrátil a prečo?

Ťažko povedať, každá krajina má vždy kúsok, do ktorého sa zamilujem. Či už je to príroda a pokoj na Islande, jedlo a káva vo Vietname alebo životný štýl na Bali. No nedávno som strávil mesiac v Kambodži a musím povedať wau! Nakoľko som nemal absolutné žiadne očakávania, tak to bolo o to magickejšie. Asi najviac autentická a turizmom nepoškvrnená krajina, akú som doteraz navštívil a určite by som sa tam rád vrátil.

snopek
snopek Zdroj: Šimon Snopek

V akom najdrahšom hoteli si bol?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 62302 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia