Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2018, 8:49
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Čína ako prvá pristane na odvrátenej strane Mesiaca a zasadí tam zemiaky

TECH ČÍNA VESMÍR
Uložiť Uložené

Cesta k nášmu prirodzenému satelitu potrvá 3 dni.

Zo všetkých väčších vesmírnych objektov je k nám najbližšie, no zdá sa, akoby sme o neho nemali veľký záujem. Vraví sa, že je nezaujímavý, a preto sa plánujú a v médiách častejšie objavujú najmä misie na Mars a iné telesá. Tento trend však aktuálne naruší Čína.

Najľudnatejšia krajina sveta sa chystá začať novú misiu. Sonda s pomenovaním po mytologickom bohovi - Chang'e-4, odštartuje svoju vesmírnu púť už v piatok. Ide o významný krok, pretože ide o prvú misiu, ktorej cieľom bude pristátie na povrchu odvrátenej strany Mesiaca. Konkrétne v kráteri Aitken. Len v krátkosti, má priemer okolo 2 500 kilometrov a do hĺbky siaha do 13 kilometrov. Je starý a veľký.

Odvrátená strana Mesiaca bývala veľmi dlho pre ľudí neznámou. Nemali ju možnosť nijako vidieť a prvé zábery a informácie o nej sa k nám začali dostáva až v posledných dekádach

Čína ako prvá pristane na odvrátenej strane Mesiaca a zasadí tam zemiaky
Zdroj: Ian Parker

Chang'e-4 je vybavená vyspelými technológiami - moderné kamery či kvalitné radary (aj európskej výroby). Čo je však pozoruhodné je fakt, že so sebou zoberie aj semiačka zemiakov a maličkého kvetu, resp. rastliny. Bude sa ich pokúsiť zasadiť a vedci zo Zeme budú pozorovať ich vývoj na mesačnej pôde. Nič podobné ešte nikto nikdy neurobil. Pôjde preto o prvý krok podobného druhu vôbec.

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30

Číňania ešte museli vyriešiť jeden nepríjemný problém. Keď sa ich zariadenie bude nachádzať na odvrátenej strane Mesiaca, nemalo by samostatne ako priamo komunikovať so Zemou. Signálom by totižto bránil samotný Mesiac. Prípadná strata spojenia by bola fatálna. A preto so vesmíru poletí ešte pomocný satelit Queqiao, ktorý bude preposielať signály na domovskú planétu počas toho, ako bude od Mesiaca vzdialený 80 000 kilometrov.

Štart z Číny je naplánovaný na najbližší piatok:

Čína ako prvá pristane na odvrátenej strane Mesiaca a zasadí tam zemiaky
Zdroj: SpaceX

O všetkých výsledkoch bude verejnosť samozrejme informovaná. Už teraz sa vedci nemôžu dočkať prvých dát a štatistík. Verejnosť je zvedavá najmä na sadenie zemiakov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia