Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2018, 13:22
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Muž vykašľal krvnú zrazeninu v tvare ako časť jeho pľúc. Intenzívny záchvat kašľa prekvapil aj lekárov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Pacient z Kalifornie o pár dní neskôr zomrel.

Záchvat kašľa pripravil muža z Kalifornie o časť pľúc. Lekári z University of California, San Francisco Medical Center prijali minulý týždeň 36-ročného pacienta, ktorý dlhodobo trpel závažnými zdravotnými problémami.

Od narodenia mal komplikácie so srdcom a postupom rokov sa situácia zhoršila natoľko, že mu s fungovaním srdcového svalu musel pomáhať strojček. Často sa mu stávalo, že srdce do tela nepumpovalo dostatočné množstvo krvi, a tak mu chronicky zlyhávalo, s čím už nijak nevedeli pomôcť ani profesionáli v nemocnici.

V správe uverejnenej v žurnále New England Journal of Medicine však popísali, čo sa mužovi stalo pár dní pred smrťou.

Muž vykašľal krvnú zrazeninu v tvare ako časť jeho pľúc. Intenzívny záchvat kašľa prekvapil aj lekárov
Zdroj: New England Journal of Medicine

Pacient po prevoze do nemocnice intenzívne kašľal a jednotlivé záchvaty neprestávali. Neustále vykašliaval krv spoločne s hlienmi, lenže v jednej chvíli z neho vyšla časť pľúc.

Agresívny kašeľ a dráždenie poškodili pľúca natoľko, že muž vykašľal krvnú zrazeninu v tvare ako bronchiálny strom, čo je vlastne rozvetvená sieť priedušničiek. Priedušničky sú zase dýchacie cesty v ľudskom organizme, na ktorých koncoch by si našiel alveoly zodpovedné za výmenu dýchacích plynov.

Lekári hneď po vykašľaní krvnej zrazeniny v tvare bronchiálneh stromu zasiahli, mužovi bola do ústnej dutiny a dýchacích ciest umiestnená špeciálna trubica, aby mohol aj naďalej dýchať, ale ani to mu už v boji s chronickým zlyhávaním srdca nepomohlo.

Za príčinu smrti obhliadajúci lekár označil príliš veľké množstvo tekutín v krvi a nedostatok krvi prechádzajúcej zo srdca do celého tela. Mimochodom, svoje pľúca vykašľať nemôžeš ani teoreticky, do ústnej dutiny by sa jednoducho nevošli.

Domov
Zdieľať
Diskusia