Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2018 o 10:54
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Apple už chvíľkovo stratilo titul najhodnotnejšej spoločnosti. Nahradil ho jeden z najväčších konkurentov

TECH APPLE MICROSOFT
Uložiť Uložené

Kalifornská spoločnosť za posledné mesiace stratila väčšiu časť svojej hodnoty..

Súboj o najhodnotnejšiu americkú spoločnosť nabral nový dych. Zrejme si spomínaš na správy spred pár mesiacov, keď Apple prvýkrát pokorilo hranicu 1 biliónu a zveľadilo svoj titul najhodnotnejšej spoločnosti v Spojených štátoch amerických, lenže súčasná situácia na trhu posiela kalifornskú firmu hlbšie a hlbšie.

Hodnota akcií Apple dosahovala pred dvomi mesiacmi viac ako 1,12 bilióna dolárov, avšak americká vláda potom ohlásila viacero tarifov na materiály a tovary, ktoré Apple využíva aj pri výrobe svojich zariadení.

Nepomohol mu ani pomalší štart predaja nových smartfónov, čo podčiarkuje fakt, že spoločnosť musela obmedziť výrobu iPhonu XS a XS Max, zatiaľ čo opäť obnovila výrobu starého iPhonu X.


V pondelok preto Apple preskočil odveký rival. Na čelo pomyselných pretekov o najhodnotnejšiu americkú firmu sa dostal Microsoft. Microsoftu sa podarilo Apple preskočil po dlhých 8 rokoch, ale prvú priečku si nedokázal udržať príliš dlho.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024 o 9:30

Hodnota akcií kalifornskej spoločnosti spadla, a tak Microsoftu stačila hodnota 812 miliárd na to, aby sa presunul na prvé miesto. Situácia sa zmenila na konci dňa, keď Apple opäť trónilo na vrchu s hodnotou 825 miliárd dolárov.

Už len samotný fakt, že Microsoft dosiahol väčšiu hodnotu ako Apple naposledy v roku 2010 podčiarkuje slabší výkon akciovej burzy. Len v októbri pritom burza Nasdaq plošne stratila približne 12 percent svojej hodnoty.

Momentálne dosahuje hodnota Microsoftu približne 791,5 miliardy, na druhej strane Apple si udržiava mierny náskok s hodnotou 817 miliárd dolárov. Americká vláda však opäť rozpráva o nových tarifoch, a tak sa môže situácia v rebríčku čoskoro opäť obrátiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia