Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2018, 14:24
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Smrť blízkeho, rozchod či smutný príbeh. TOP 10 depresívnych slovenských rapových skladieb

HUDBA
Uložiť Uložené

Slovenskí interpreti využívajú hudbu ako terapiu a často do textov pretavia svoje najtemnejšie pocity, čo však fanúšikom dokáže do veľkej miery pomôcť.

Na Refresheri sa dlhodobo venujeme tematickým výberom, ktoré majú byť v prvom rade pripomienkou toho, že na Slovensku vzniklo za posledných 20 rokov množstvo kvalitnej hudby od desiatok interpretov. Zároveň poukazujeme na rozmanitosť v textoch a v neposlednom rade vytvárame disciplíny, v rámci ktorých môžeme aspoň subjektívne porovnať, kto je v čom lepší. 

Ako už vieš z nadpisu, dnešnou témou sú depresívne tracky. Rap bol vždy prostriedkom na vyjadrenie emócií odhliadnuc od toho, čo budú znamenať pre poslucháča, a z histórie vieme, že práve tieto skladby sa často tešia obrovskému úspechu. 

Dôvodom je, že sa v nich fanúšik dokáže nájsť a stotožniť sa s textom aj napriek tomu, že neprežíva totožný príbeh. Či už je to strata blízkeho, rozpad vzťahu alebo depresia, tvoj obľúbený raper si tým pravdepodobne prešiel a výsledkom sú tracky, na ktoré sa pozrieme dnes. Len pre istotu doplním, že ide o subjektívny výber a budeme radi, keď nám do komentárov napíšete ďalšie tipy. 


Pil C - Apatia

Dnes je to skoro presne rok od vydania Pil C-ho sophomore albumu s názvom V rádiu hral Elán, keď umrel Tupac. Tento projekt sa ako celok zameral na emócie a do veľkej miery postráda klubové bangre, aj keď vďaka selekcii hudobných produkcií obsahuje zopár trackov schopných rozbiť klub. Pil C však vo všeobecnosti patrí medzi interpretov, ktorí sa neboja v textoch prezradiť najmenšie detaily. Rapuje o všetkom negatívnom, čo zažil a čo ho trápi, s čím sa právom množstvo fanúšikov dokáže stotožniť.

Pravdepodobne najsilnejšia je vec Apatia, kde sa autor lúči so svojou aktuálnou partnerkou. Nejde teda o klasickú rozchodovú skladbu a celková emócia je tak ešte o niečo silnejšia. Tvoje zimomriavky sú však oprávnené aj pri skladbách ako Pompeje alebo Pár viet. Poďakovanie však patrí aj Špeciálovi a Pekovi. 

H16 - Na Dne ft. Moja reč

Ešte v roku 2013 sa albumom pripomenuli chalani z H16. Na rozdiel od zatiaľ posledného s názvom SILA sme na Rýmy, hudba, Boh našli skôr tematické skladby, ktoré dokonca Jednašestka ani vo väčšine prípadov nezaradila do setlistu na živých vystúpeniach. 

Suverénne najväčší úspech zaznamenala práve depresívna záležitosť Na Dne, kde každý jeden z interpretov vrátane hosťujúcej Mojej Reči dokázal vycítiť správny pomer poukazovania na vlastné slabosti a schopnosť hľadať riešenia. Poslucháč tak má pocit, že problémy v našej hlave síce majú riešenie, no ani to nie je ideálne, čo v konečnom dôsledku ešte umocňuje emóciu. 

Delik - Terapia na beate

Delik ma v rámci svojej kariéry na konte viacero zásadných míľnikov, vďaka ktorým by sme ju mohli rozčleniť. Jedným takým je aj vydanie Terapie na beate. Pozadie celej situácie je asi väčšine známe, no v krátkosti vysvetlíme, že ide o Delikovu reakciu po tom, čo Slováci objavili nahrávku, ktorá by sa pravdepodobne dala kategorizovať ako ľahšie porno. 

Domov
Zdieľať
Diskusia