Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2018, 9:30
Čas čítania 0:00
Sona O.

Nové revolučné kondómy sa lubrikujú sami, majú k bezpečnému sexu priviesť viac mladých ľudí

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nový typ kondómov je zatiaľ v testovacej fáze, no mohol by zmeniť to, ako sa dívame na bezpečný sex.

Problematika bezpečného sexu je dnes jednou z najpálčivejších tém. Napriek tomu, že existuje veľké množstvo antikoncepcie, veľa ľudí sa stále rozhoduje pre styk bez akejkoľvek ochrany a okrem tehotenstva tak riskujú aj svoje zdravie. Z výskumu z roku 2017 vyplynulo, že až polovica ľudí vo veku 16-24 rokov nepoužíva kondómy pri prvom sexe s novým partnerom.

Nové revolučné kondómy sa lubrikujú sami, majú k bezpečnému sexu priviesť viac mladých ľudí
Zdroj: Instagram northcotenaturaltherapies

Vedci však veria, že dokážu zmeniť názor mladých na kondómy. Na Bostonskej univerzite vymysleli totiž úplne nový typ, ktorý sa lubrikuje sám a do jeho výroby investoval aj zakladateľ firmy Microsoft Bill Gates. Keď sa latex dostane do kontaktu s pokožkou, automaticky sa stane klzkým. Podľa výskumníkov tak zvýši potešenie zo sexu aj komfort oboch partnerov. Dúfajú, že práve tento nový prvok v kondómoch by mohol zvýšiť ich dopyt a mladí ľudia sa tak pri sexe začnú aktívnejšie chrániť. 

„Takýto prvok ukazuje potenciál v efektívnej stratégii znižovania bolestí, zvyšuje spokojnosť užívateľov a tým aj užívanie kondómov," tvrdia výskumníci, ktorí so samolubrikovateľnými kondómami prišli.

Zatiaľ uviedlo až 73 % ľudí, že by pri pohlavnom styku radšej použili tento typ kondómu. Výrobcovia tvrdia, že je lepší ako klasické lubrikanty, pretože povrch zostáva vlhký oveľa dlhší čas a reaguje priamo na telesné tekutiny. 

K priamemu testovaniu počas sexu sa ale ešte nedostali. Zo všetkého najprv musí nový produkt schváliť Potravinová a lekárska správa. 

Domov
Zdieľať
Diskusia