Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. septembra 2018, 22:40
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Ženský wrestling nebol nikdy predtým taký sexy a zábavný ako v komediálnom seriáli GLOW (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY GLOW
Uložiť Uložené

U nás málo známy zahraničný hit je ďalším skvelým projektom, v ktorom si každý nájde to svoje.

Leto máme síce podľa kalendára takmer oficiálne za sebou, no ešte predtým než sa nahrnieme do kín na prvé jesenné hity, nám zostáva trocha času. Ako ho dobre využiť? Nuž možností je veľa a jednou z nich je aj dohnať zopár seriálových restov.

Iba pred pár dňami ukončili svoju púť satirický Sacha Baron Cohen a jeho Who is America? či temná a atmosferická jazda Sharp Objects.

Pripomeňme si však opäť projekt, o ktorom sa v našich končinách príliš nehovorí. Je ním GLOW, uletená dramédia o svete ženského wrestlingu z dielne Netflixu, voľne inšpirovaná skutočným príbehom.

Niekoľko nominácii na ocenenia Emmy, Screen Actors Guild a Zlatých Glóbusov sú v tomto prípade zaslúžené. Šikovne napísané postavy, charizmatické hlavné osadenstvo, štýlový feeling 80. rokov, humor či emócie.

Glow disponuje všetkým, čo od neho môžete očakávať. Do koncoročných rebríčkov ešte zostáva veľa času, no môžeme s istotou tvrdiť, že spolu s Atlantou, Barrym či Killing Eve sa do viacero z nich bez problémov dostane.

Ženský wrestling nebol nikdy predtým taký sexy a zábavný ako v komediálnom seriáli GLOW (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Ako sme už naznačili, príbeh nás zavádza do prvej polovice 80. tych rokov. Wrestling zažíva svoju zlatú éru, no niečo mu chýba. Ženská federácia.

Jej vznik si berie na starosti prekoksovaný režisér Sam Sylvia (Marc Maron), ktorý si na castingu vyberá do svojho tímu 14 viac či menej talentovaných dám. Jednou z nich je aj Ruth Wilder (Alison Brie - Community či viacero hlasov v BoJack Horsemanovi) či jej spočiatku priateľka, no neskôr sokyňa na život a na smrť Debbie Eagan (Betty Gilpin - Nurse Jackie).

Odporúčané
Jeden z najlepších seriálov Netflixu menom Glow sa vracia s 3. sériou. Ženské wrestlerky sa v nej vydajú ovládnuť Las Vegas Jeden z najlepších seriálov Netflixu menom Glow sa vracia s 3. sériou. Ženské wrestlerky sa v nej vydajú ovládnuť Las Vegas 18. júna 2019, 14:02

Vytvárať nízkorozpočtovú wrestlingovú show pre malú káblovú televíziu však nie je žiadna sranda. Výdaje sú veľké a všetko komplikuje aj veľmi dôležitý fakt, že takmer nikto z nich nemá s wrestlingom skúsenosti.

Hneď v tomto bode by som rád odbočil a ubezpečil vás, že pokiaľ ani vy nemáte o wrestlingu žiadne znalosti, nemusíte mať obavy. Samotné zápasenie ako také slúži seriálu iba ako dejový podklad. Trampoty neskúsených slečien v ringu si síce užijete, no pokiaľ vám táto americká zábavka nič nehovorí, o žiaden zážitok sa nepripravíte.

Samotné seriálové rozprávanie je totiž silnejšie v okamihoch mimo zápasiace územie. Prvá séria v priebehu celej dĺžky svojho trvania stavia malé základy vzťahov a na jej konci si uvedomíte, že vám ženské zápasníčky prirástli k srdcu.

To následne veľmi inteligentne a zručne využíva druhá séria, ktorá emočné linky viac a viac umocňuje, pričom sa v niektorých prípadoch nebojí udrieť solídnym a nečakaným úderom.

Ženský wrestling nebol nikdy predtým taký sexy a zábavný ako v komediálnom seriáli GLOW (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Seriálu pomáha aj šikovne podané dobové zasadenie, a to nie len prostredníctvom nablýskaných kostýmov či neónovej grafiky. Tvorcovia si z času na čas vystrelia z vtedajšej spoločnosti.

Nečakajte však žiadne politizovanie. GLOW sa nesnaží tlačiť žiadnu agendu a skôr si z dobového rasizmu a sexizmu robí poriadnu srandu. Pribratejšia Afroameričanka je v ringu „Kráľovná na podpore“, Arabka zas šialený terorista „Bejrút“. 

Tvorkyne Liz FlahiveCarly Mensch, ktoré sú mimochodom uvádzané aj ako jedny zo scenáristiek pre prichádzajúcu Captain Marvel, dokázali v mnohých prípadoch nájsť ten skvelý stred medzi komentárom a vtipom.

Za to im patrí poklona, keďže celý projekt tak sprevádza odľahčená nálada a vyhýba sa ukazovaniu prstom, aj keby to bolo v jeho prípade šialene jednoduché.

Tvorivej vízii skvelo sekunduje aj scenár. Neberte ma zle. Réžii toho veľa vytknúť nemôžeme. Práve naopak. Na obrazovkách uvidíme hneď niekoľko vynikajúco farebne a kompozične zosnímaných scén. Glow som si však s radosťou nepúšťal kvôli šialene inovatívnej kamere či strihu (aj keď uznávam, že ôsma epizóda druhej série vyzerá skvelo).

Hlavným ťahúňom je jeho príbehová časť. Slovné prestrelky medzi prítomnými dámami, šialený rejžo Sam, miestami pripominajúci nihilistu BoJacka Horsemana, každodenné aj ojedinelé problémy.

Nedostávame iba náhľad do zákulisia hraného športu. Dostávame pohľad na ľudí a ich rôzne životné trampoty, ktoré vôbec nie sú neuveriteľné.

Ženský wrestling nebol nikdy predtým taký sexy a zábavný ako v komediálnom seriáli GLOW (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Ja ako divák mám voči seriálu zopár subjektívnych výčitiek. Napríklad humor bol na môj vkus niekedy až príliš uhladený a neurážlivý. Niektoré scény si ako keby vyžadovali väčšie šialenosti a grotesknejšie prevedenie, no namiesto toho poľavili práve v miestach, kde mohli excelovať.

Moja druhá výhrada je nasmerovaná voči nie veľmi šťastne uchopenej štruktúre, čo je viditeľné najmä v prvej polovici prvej desiatky epizód. Seriál sa trocha dištancuje od základnej príbehovej linky na úkor vzájomných vzťahov medzi zápasníčkami.

To síce divák môže oceniť v neskorších momentoch, no pochopím ak niekto skonštatuje, že ho prvé epizódy neočarili a chýbal im možno (aspoň pocitovo) akýsi drive.

Aj napriek výhradám si stojím za tým, čo bolo spomenuté na začiatku. Glow (presnejšie jeho druhá séria) sa dozaista zaslúžene dostane do výberu toho najlepšieho, čo diváci mohli v tomto roku vidieť.

Ženský wrestling nebol nikdy predtým taký sexy a zábavný ako v komediálnom seriáli GLOW (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Vie byť šialený aj ľudský. Vtipný aj emočne prekvapivo silný. Celé herecké osadenstvo je skvelé a najmä Alison BrieBetty Gilpin tu predvádzajú výborné výkony. Z dám sála charizma, sexepíl a keď sa s nimi po čase zžijete, prirastú vám k srdcu.

Seriál ma doposiaľ na Netflixe dve série a každá obsahuje desať epizód s približne pol hodinovou dĺžkou. Tretia séria bola ohlásená iba pred pár dňami a ja si ju nenechám újsť.

GLOW je ťažké odporúčať konkrétne vyhradenej skupine. Obsahuje totiž takmer všetko v čom si divák môže nájsť to svoje. Ja svoje výhrady síce mám, no v žiadnom prípade od neho nebudem nikoho z vás odhovárať. Práve naopak. Prvá séria 7,5/10 druhá 8/10.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia