Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. augusta 2018, 14:33
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

10 hercov a herečiek, o ktorých ste možno ani netušili, že patria do LGBT komunity

FILMY A SERIÁLY CARA DELEVINGNE KRISTEN STEWART
Uložiť Uložené

Odlišná sexuálna orientácia nie je pri hodnotení hereckého nadania vôbec podstatná. I tak vás ale možno prekvapí, že azda práve vašich favoritov priťahuje opačné pohlavie.

LGBT v ponímaní skratky v sebe zahŕňa pojmy, ako lesbický, gay, bisexuálny a transrodový (z angličtiny veľmi známe "transgendered"). Čím všetkým si táto komunita za svoje pôsobenie prešla a aké sú jej ciele nebudeme v nasledujúcom článku vôbec preberať.

Pre filmových fanúšikov sme však vytvorili zoznam desiatich hereckých osobností, u ktorých vás spolupatričnosť k LGBT komunite zrejme prekvapí.

Iana McKellena (Lord of the Rings), Kevina Spaceyho (House of Cards), Jima Parsonsa (The Big Bang Theory) či Neila Patricka Harrisa (How I Met Your Mother) preto v texte určite nenájdete.

Kristen Stewart

10 hercov a herečiek, o ktorých ste možno ani netušili, že patria do LGBT komunity
Zdroj: IFC Films

Na začiatok skúsme niekoho známejšieho. Hviezda kritikmi odsúdenej, no medzi tínedžermi veľmi populárnej ságy Twilight, si za posledné roky výrazne zlepšila svoje herecké renomé. 

Od Kerouacovej filmovej adaptácie On the Road (2012), cez romantickú drámu Woodyho Allena Café Society (2016), až po mysteriózny Personal Shopper (2017) divákom dokazuje, že na to má.

S priznaním, že okrem mužov ju priťahujú aj ženy, vyrukovala Stewart v roku 2017, reagujúc na tweet Donalda Trumpa, ktorý kritizoval herečkinu neveru voči Robertovi Pattinsonovi.

Podľa jej slov pre ňu bisexualita nie je vôbec mätúcou, práve naopak. Na otázku, či by mala záujem opätovne randiť s mužmi, odpovedala, že chce skúsiť všetko.

Tessa Thompson


10 hercov a herečiek, o ktorých ste možno ani netušili, že patria do LGBT komunity
Zdroj: Walt Disney Studios Motion Pictures

Tessu Thompson si pravdepodobne len málokto pamätá z kedysi populárneho seriálu Veronika Marsová (2004). Do širšieho povedomia sa začala dostávať až snímkou Creed (2015) a svoje najnovšie úspechy slávila vo filmoch Thor: Ragnarok (2017) a Annihilation (2018).

Thompson v lete tohto roku v jednom z rozhovor prezradila, že ju lákajú nielen muži, ale aj ženy. Jej rodina je voči jej bisexualite údajne natoľko zhovievavá, že pokiaľ domov privedie miesto muža ženu, nikto to nepovažuje za nič neobvyklé. Tessa aktuálne udržuje vzťah so speváčkou a herečkou Janelle Monáe.

Ellen Page

10 hercov a herečiek, o ktorých ste možno ani netušili, že patria do LGBT komunity
Zdroj: Fox Searchlight Pictures

Nevinne pôsobiaca Ellen Page pred celosvetovým publikom zažiarila v roku 2007 rolou Juno, za ktorú si vyslúžila nomináciu na Oscara. Už rok predtým ste ju ale mohli zahliadnuť aj v tretej časti X-Men: The Last Stand. V poslednej dobe si po boku hercov, ako Diego Luna či Nina Dobrev, zahrala v thrilleri Hráči so smrťou (2018).

Page je od začiatku tohto roku vydatá za tanečníčku Emmu Portner. S pravdou o svojej homosexuálnej orientácii vyšla von v roku 2014 na LGBT konferencii Time to THRIVE.

V prehlásení so slzami v očiach povedala, že je unavená zo skrývania svojej orientácie a dúfa, že aj jej otvorenie sa svetu pomôže ďalším homosexuálne orientovaným ľudom nežiť v neustálom strachu.

Zachary Quinto

10 hercov a herečiek, o ktorých ste možno ani netušili, že patria do LGBT komunity
Zdroj: 20th Television / FX

Podobne ako Ellen Page, aj Zachary Quinto sa k homosexuálnej orientácii priznal preto, aby svojím činom podporil tých, ktorí kvôli svojej odlišnosti trpia. Jeho partnerom je od roku 2013 americký model a herec Miles Mcillan.

V jednom z prvých vyjadrení ohľadom homosexuálnej orientácie (2011) s rozhorčenosťou povedal, že i keď niektoré štáty ako New York legalizovali homosexuálne manželstvá, šikana voči homosexuálom neustáva. Ako príklad spomenul nešťastný prípad samovraždy len 14-ročného homosexuálneho aktivistu Jaymeyho Rodemeyera.

Zachary Quinto dosiahol veľký kariérny prelom v roku 2009, kedy si v Abramsovom úspešnom Star Treku zahral legendárneho Spocka. Pre hororových fanúšikov bude ale skôr známy svojimi viacerými rolami zo seriálu American Horror Story. Napríklad v druhej sérii fantastickým spôsobom stvárnil narušeného doktora Olivera Thredsona.

Ezra Miller

10 hercov a herečiek, o ktorých ste možno ani netušili, že patria do LGBT komunity
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Abnormálne rýchleho Flasha alias Ezru Millera ste už v roku 2011 mohli vidieť v dráme We Need to Talk About Kevin, kde si zahral s talentovanou Tildou Swinton. Za zmienku ale dozaista stojí aj jeho účinkovanie v dráme The Perks of Being a Wallflower (2012) či v "potterovke" Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016).

Millerova bisexualita je pre filmový svet známa od roku 2012. Od danej doby si od ľudí z priemyslu a zo súkromia vypočul množstvo slov o tom, akú veľkú chybu týmto priznaním učinil. Prečo? No údajne ho ono rozhodnutie mohlo stáť kariéru. Účinkovaním vo Fantastic Beasts a v Justice League ale zatiaľ dokazuje opak.

Kritika na jeho vyrukovanie s odlišnou sexuálnou orientáciou ho síce miestami prinútila o svojej voľbe odhaliť sa verejnosti pochybovať, ale v konečnom dôsledku toto rozhodnutie neľutuje. V biznise sa podľa hercovho názoru musia ľudia bohužiaľ potýkať nielen so všadeprítomnou homofóbiou, ale aj transfóbiou (nenávisť k transrodovým osobám).

Evan Rachel Wood

10 hercov a herečiek, o ktorých ste možno ani netušili, že patria do LGBT komunity
Zdroj: Warner Bros. Television Distribution / HBO

Trikrát na Zlatý glóbus nominovaná (seriály Westworld, Mildred Pierce a dráma Thirteen) Evan Rachel Wood si z manželstva s britským hercom Jamiem Bellom odniesla krásne roky spolunažívania a malého syna. Medzičasom herečka randila aj s kontroverzným Marilynom Mansonom, s ktorým bola dokonca sedem mesiacov zasnúbená.

Už dva roky pred pôrodom syna, v roku 2011, sa prostredníctvom Twitteru zverila so svojou bisexualitou. Wood istú dobu udržovala vzťah s herečkou Katherine Moeannig, no neskôr sa znova vrátila k opačnému pohlaviu. Začiatkom roku 2017 potvrdila zasnúbenie so Zachom Villom, členom kapely Rebel and a Basketcase.

Luke Evans

10 hercov a herečiek, o ktorých ste možno ani netušili, že patria do LGBT komunity
Zdroj: Universal Pictures

Luke Evans býval skôr úspešným divadelným hercom a pozornosť filmového publika získal až v roku 2010, kedy si zahral v Súboji Titanov. Značný úspech ho ďalej čakal v šiestej časti série Rýchlo a zbesilo (2013), kde sa predstavil ako charizmatický zločinec Owen Shaw a v druhej časti Hobbita, kde stvárnil odvážneho Barda z Jazerného mesta.

Homosexualita pre neho nie je tabu a priznal sa k nej už v roku 2002. Jeho kariéru podľa vlastných slov síce nijak nenarušila, ale aj tak sa o nej prostredníctvom médií zväčša odmieta akýmkoľvek spôsobom vyjadrovať. Azda aj preto množstvo divákov po dnešný deň o Evansovej sexuálnej orientácii vôbec nic netuší.

Cara Delevingne

10 hercov a herečiek, o ktorých ste možno ani netušili, že patria do LGBT komunity
Zdroj: STXfilms

Pre mnohé ženy (nielen) šoubiznisu sa zdá byť bisexualita veľmi prirodzená. Výnimkou nie je ani modelka a herečka Cara Delevingne. Tá si svoj filmový debut odbila v roku 2012, kedy sa objavila v dráme Anna Karenina. Najväčšiu popularitu získala ale až úlohami v komiksovke Sucide Squad (2016) a vo fantasy Valerian a mesto tisícich planét (2017).

V roku 2015 oficiálne potvrdila svoju bisexualitu a médiá mohli dohady ohľadom randenia s hereckou kolegyňou Michelle Rodriguez konečne uzavrieť ako pravdivé. Jej meno sa však spája aj s vášnivými bozkami so speváčkou Miley Cyrus či so vzťahom s herečkou Ashley Benson (Pretty Little Liars).

Brandon Flynn

10 hercov a herečiek, o ktorých ste možno ani netušili, že patria do LGBT komunity
Zdroj: Netflix

Brandon Flynn je pre väčšinu z vás známy najmä rolou v divácky úspešnom seriáli 13 Reasons Why. Počas jeho sledovania ste to možno tušili, no možno vás naopak informácia o homosexuálnej orientácii herca veľmi prekvapí. Podobne, ako iní v jeho veku, svoju sexuálnu orientáciu svetu zvestoval prostredníctvom Instagramu.

„Rovnosť si žiada odvahu. Znepokojuje ma, že príliš veľa ľuďom na tomto svete chýbajú gule na to, aby sa postavili za správnu vec," píše sa v jeho úprimnom vyjadrení. Príspevok Brandon zakončil viac než vhodným hashtagom "#f*ckhate".

Svojimi tvrdými, ale rozumnými slovami reagoval na všadeprítomnú homofóbiu. V tomto konkrétnom prípade ho však vytočili ľudia, ktorí si zaplatili lietadlo s vejúcou vlajkou s napísom "hlasujte proti", odkazujúc na austrálske referendum o manželstvách rovnakého pohlavia.

Ruby Rose

10 hercov a herečiek, o ktorých ste možno ani netušili, že patria do LGBT komunity
Zdroj: Lionsgate

Prípad Ruby Rose je od doposiaľ prezentovaných hercov a herečiek značne odlišný. Ruby totiž s priznaním homosexuality prišla už ako 12-ročná. Šikana od jej spolužiakov ju neraz viedla až k neúspešným pokusom o samovraždu.

K pozitívnemu náhľadu na svet jej v mladosti bohužiaľ nepridalo ani sexuálne obťažovanie a diagnostikovanie klinickej depresie či bipolárnej poruchy.

Situácia sa vyhrotila, keď mala Ruby 16 rokov. Na strednej škole sa stala obeťou fyzického útoku piatich dievčat a jedného chlapca, ktorí ju železnými stoličkami udierali po hlave.

Ruby, ktorá žije v ženskom tele, ale svojím spôsobom sa napriek tomu cíti skôr ako muž, je pre filmových a seriálových divákov veľmi úspešným nováčikom a stúpajúcou hviezdou.

Za poslednú dobu sa objavila v seriáli Orange Is the New Black (2016), v tretej časti xXx (2017), v perfektnom pokračovaní akčného Johna Wicka (2017) či novinke MEG (2018).

Bonus: Daniela Vega

10 hercov a herečiek, o ktorých ste možno ani netušili, že patria do LGBT komunity
Zdroj: Sony Pictures Classics

Ako som už vyššie spomínal, skratka LGBT v sebe obsahuje aj slovo transrodový, a preto sme sa bonusové miesto rozhodli venovať v súčasnosti zrejme najznámejšej herečke patriacej do tejto minority.

Čile, odkiaľ Daniela Vega pochádza, neuznáva existenciu transrodových ľudí. Vďaka Oscarovej dráme Fantastická žena, kde si Daniela zahrala hlavnú rolu, sa z herečky v jej rodnej krajine stala úspešná osobnosť.

Novonadobudnutú popularitu medzi ľudmi sa v súčasnosti snaží pretaviť v zmenu, ktorá by ľudom z transrodovej menšiny v Čile priniesla lepšie postavenie. Vega je úplne prvou transrodovou osobnosťou, ktorá sa zúčastnila odovzdávania slávnych Oscarov.

Dráma Fantastická žena od režiséra Sebastiána Lelia sa stala jej celovečerným debutom, no veríme, že sme Danielu nevideli na veľkom plátne poslednýkrát.

Domov
Zdieľať
Diskusia