Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2018, 20:55
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Volkswagen poteší dobrodruhov. Veľkolepý obytný dom na kolesách ide do predaja

TECH VOLKSWAGEN
Uložiť Uložené

Koncept California XXL zmenil meno a nabral na reálnych kontúrach.

Na minuloročnom veľtrhu Caravan Salon v Düsseldorfe divízia Volkswagen Úžitkové vozidlá zaujala parádnym konceptom California XXL. Obrovský obytný automobil, ktorý stál na základoch nového Craftera, očaril verejnosť, za čo mohol nielen moderný dizajn, ale aj veľkolepá vnútorná priestrannosť a veľmi atraktívne vyzerajúca konfigurácia interiéru. Rok na to nám automobilka predstavuje sériovú verziu, ktorá síce prišla o niekoľko koncepčných riešení, i tak ale vzbudzuje nemalý rozruch.

Naďalej platí, že ako základ poslúžil model Crafter, finálne vyhotovenie však napokon nesie názov Grand California. Jeho podstata však ostáva zachovaná. Interiér so svojou sviežou čistotou a inteligentne premyslenými detailnými riešeniami nadväzuje na osvedčené vlastnosti "klasického" modelu California. Skrinky v interiéri majú výhradne bielu farbu, čo prispieva k príjemnej atmosfére a podporuje veľkorysý priestorový dojem. Všetky okná obytnej kabíny sú vybavené zdvojenými roletami so sieťou proti komárom a zatemnenie.

Volkswagen poteší dobrodruhov. Veľkolepý obytný dom na kolesách ide do predaja
Zdroj: www.vwn-presse.de

K sériovému vybaveniu patrí okrem kuchynskej linky a priestrannej hygienickej bunky (840 x 800 mm) aj vonkajšie osvetlenie nad bočnými posuvnými dverami. Sériová prípojka na vonkajšiu sprchu s nastaviteľnou teplotou vody významnou mierou spríjemní život v kempe. Elektricky výsuvný schodík pri bočných posuvných dverách uľahčuje nastupovanie a vystupovanie, zatiaľ čo vnútorné osvetlenie funguje za pomoci pohybových senzorov.

Odporúčané
ID.7 Tourer: Volkswagen prezradil meno, tvar aj kľúčové technické parametre jedného z prvých elektrických kombi na svete ID.7 Tourer: Volkswagen prezradil meno, tvar aj kľúčové technické parametre jedného z prvých elektrických kombi na svete 30. októbra 2023, 18:30

Veľkou prednosťou je práve hygienický kút - okrem WC a sklopného umývadla obsahuje aj sprchu. Nádrže Grand Californie na čistú vody majú objem až 110 litrov. Grand California má otočné sedadlá vodiča a spolujazdca vpredu a lavicu pre dve osoby v obytnej časti. Veľký jedálenský stôl poskytuje dostatok miesta na stolovanie pre štyri osoby. Kuchynské vybavenie zahŕňa výsuvnú 70-litrovú chladničku vrátane mrazničky, plynový varič s dvoma horákmi, drez, ako aj rozličné skrinky s posuvnými dverami, zásuvky a výklopné odkladacie schránky.

Volkswagen poteší dobrodruhov. Veľkolepý obytný dom na kolesách ide do predaja
Zdroj: www.vwn-presse.de

Na želanie výrobca dodáva okrem postele v zadnej časti aj postel pre deti vo zvýšenej streche s panoramatickým strešným oknom. Ďalej je možné priplatiť za prídavnú stropnú klimatizáciu vzadu, bočnú markízu, nosič na bicykle na zadnú časť vozidla, kempingový stolík a stoličky. Sériové plynové kúrenie sa dá na želanie rozšíriť o plynovo-elektrické a naftovo-elektrické kúrenie. Na želanie výrobca montuje aj solárne články na streche, anténu na príjem satelitnej televízie a internetové pripojenie.

Cenové relácie ani technické parametre sériovky zatiaľ známe nie sú, je však viac než pravdepodobné, že pôjde o agregáty zhodné s modelom Crafter, teda 2-litrové TDI-čka. V ponuke chýbať nebude ani pohon všetkých štyroch kolies 4Motion a plejáda asistenčných systémov z osobných vozidiel značky.

Späť
Zdieľať
Diskusia