Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2018, 17:02
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Momenty krátko pred obrovskými tragédiami. Posádka raketoplánu Challenger či chlapec padajúci z lietadla netušili, ako skončia

ZAUJÍMAVOSTI TRAGÉDIA
Uložiť Uložené

Náš svet postihli mnohé tragédie, ktoré boli zachytené na kameru.

Mnohé tragédie zostanú navždy v našich mysliach najmä preto, že sa náhodným okoloidúcim podarilo celý priebeh zachytiť na fotoaparát či kameru. Možno ešte silnejšie však vyznievajú fotografie, ktoré boli vytvorené pár minút či sekúnd pred samotnou katastrofou. Nasledujúce fotografie zobrazujú momenty predchádzajúce samovražde, pádom lietadla či samotného raketoplánu Challenger, ktorého posádka veselo pózovala pred nástupom do stroja, pričom len 73 sekúnd po vzlietnutí zomreli.

Jedna z momentiek dokonca zaznamenala nástupníka trónu v Rakúsko-Uhorsku len hodinu pred tým, ako bol v Sarajeve zastrelený a na základe nešťastnej udalosti z juhu Európy bola vyvolaná aj prvá svetová vojna. Pri pohľade na viaceré zábery človek nerozumie tomu, ako mohlo k tragédii dôjsť, ale aspoň na jednotlivé udalosti vďaka fotografiám nikdy nezabudneme.

Pokladník amerického štátu Pennsylvánia R. Budd Dwyer bol po siedmich rokoch služby obvinený z korupcie. Na svojom súdnom pojednávaní spáchal samovraždu priamo pred televíznymi kamerami.

Červené auto vybuchlo v roku 1998 v meste Omagh a zabilo 29 ľudí. Viac ako 220 ľudí sa pri explózii zranilo po tom, čo do jeho útrob umiestnila výbušninu skupina Pravá írska republikánska armáda. Muž s dieťaťom mali výbuch prežiť, ale fotograf už toľko šťastia nemal.

Amatérsky fotograf John Gilspin len skúšal svoju novú techniku pri letisku v austrálskom Sydney. Nečakal, že zachytí posledné sekundy života iba 14-ročného Keitha Sapsforda, ktorý sa ukryl pri kolesách lietadla smerujúceho do Japonska.

Posledné momenty lietadla spoločnosti Transasia, ktoré sa zrútilo do rieky Keelung na ostrove Taiwan. Lietadlo pred pádom narazilo do časti diaľnice a pri nehode zahynulo 58 ľudí. Len 15 cestujúcich malo neuveriteľné šťastie, pretože sa im pád lietadla podarilo prežiť.

 

Příspěvek sdílený 欣Wu (@mike513113),

 

Posádka raketoplánu Challenger ani netušila, akou obrovskou tragédiou skončí ich let. Len 73 sekúnd po štarte sa raketoplán rozpadol a vybuchol, pričom pri nehode zahynuli všetci členovia posádky na palube.

V novembri roku 2015 sa Gilles Leclerc a Marianne Labanane vyšli zabaviť do parížskeho klubu Bataclan, kde vystupovala kapela The Eagles of Death Metal. O pár minút po tejto selfie vtrhli na koncert teroristi, ktorí Gillesa zastrelili.

Fotografia zachytávajúca nástupcu trónu Rakúsko-Uhorska Františka Ferdinanda približne hodinu pred atentátom, ktorý spáchal Srb Gavrilo Princip. Spoločne s manželkou Sophie nemali ani potuchy o tom, čo bude nasledovať.

Vo vzduchu sa v roku 1978 odohrala obrovská katastrofa. Civilné lietadlo spoločnosti Pacific Southwest Airlines vrazilo do malej Cessny 172 a po zrážke začalo okamžite padať k zemi. Zachytiť sa ho podarilo krátko predtým, ako narazilo.

Posledná fotografia Christophera McCandlessa, ktorý inšpiroval film Útek do divočiny. V roku 1992 ho objavili lovci po tom, čo zrejme zomrel na vyhladovanie v opustenom autobuse ďaleko od civilizácie, kde prežil viac ako 100 dní.

 

Příspěvek sdílel uživatel @fever_era,

Posledná fotografia milovníka adrenalínu Pavela Kashina. Zachytili ho priamo vo vzduchu pri backflipe, ktorý sa však skončil stratou rovnováhy a pádom do prázdnoty.

Legendárny herec a miláčik žien James Dean tankoval svoje Porsche krátko pred tým, ako nabúral a zomrel. Auto je pritom dodnes terčom mnohým konšpiračných teórií, pretože v 60. rokoch minulého storočia jednoducho zmizlo.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia