Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2018, 13:37
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Homosexuáli v Grécku sa môžu legálne starať o cudzie deti. Zmena v zákone posúva krajinu do 21. storočia

ZAUJÍMAVOSTI LGBT+
Uložiť Uložené

Obrovský posun pre modernú spoločnosť.

Kým Slovensko je neustále zviazané skostnatenými a konzervatívnymi názormi o tom, ako sú homosexuáli neprirodzení, iné krajiny vo svete sa neustále posúvajú dopredu v ústrety otvorenej spoločnosti bez zbytočnej diskriminácie a nenávisti.

Slováci síce môžu o podobnej rovnosti len snívať, situácia vo svete je čoraz voľnejšia. Pochlapilo sa aj Grécko, v ktorom len pred niekoľkými hodinami prešiel zákon, podľa ktorého môžu homosexuálne páry vykonávať náhradnú starostlivosť o deti. Nový zákon umožňuje starostlivosť o deti akejkoľvek homosexuálnej dvojici, ktorá medzi sebou uzavrela registrované partnerstvo.

Legálna adopcia zatiaľ možná nie je, no od náhradnej starostlivosti zas nemá tak ďaleko. Homosexuálny pár sa o dieťa bez rodičov nonstop stará a rovnako ako pri adopcii má naň výrazný vplyv. Podľa gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa ide o úžasnú príležitosť poskytnúť deťom bez domova alebo prístreška šancu na nový život. Zložitosť legislatívy zatiaľ takmer vôbec neumožňuje povolenie adopcie homosexuálnym párom.

Homosexuáli v Grécku sa môžu legálne starať o cudzie deti. Zmena v zákone posúva krajinu do 21. storočia
Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky
Domov
Zdieľať
Diskusia