Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2018, 16:09
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Infinity War je jedným z najlepších filmov od Marvelu so šialeným tempom a najlepším komiksovým záporákom od Ledgerovho Jokera (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Bratia Russovci natočili instantný hit, skvelú komiksovku a jeden z najlepších MCU filmov.

10 rokov teasovania niečoho veľkolepého, 10 rokov budovania prepojeného sveta desiatok hrdinov. MCU je na prahu svojho konca, keďže konečne dorazil Thanos, a ten si so sebou rozhodne neberie rukavičky (teda až na jednu).

Bratia Russovci po skvelom Winter Soldierovi a predpríprave na dvojdielnych Avengers v podaní Civil War natočili jednu z najlepších marveloviek so záporákom, na akého sme v MCU čakali celú dekádu. Aj vďaka skvelému scenáru od Stephena McFeelyho a Christophera Markusa sa podarilo odčiniť hriechy Age of Ultron a vy by ste tomu rozhodne mali dať šancu.

Infinity War sa začína hneď po konci Thor: Ragnarok. Pre plné pochopenie deja skutočne nemusíte vidieť každý MCU film, zopakovanie si 3. fázy aspoň s Civil War, Black Pantherom, Guardians of the Galaxy 2 (nie skrz kvalitu, ale dej) či posledným Thorom rozhodne pozdvihne váš divácky zážitok. 

Infinity War je jedným z najlepších filmov od Marvelu so šialeným tempom a najlepším komiksovým záporákom od Ledgerovho Jokera (Recenzia)
Zdroj: Marvel/Disney

Všetci viete, o čo tu ide. Thanos si ide po Tesseract a teda Space Stone, zdecimuje pritom posádku asgardskej utečeneckej lode, Hulk sa dostane na Zem, aby všetkých varoval a starý tím sa postupne začne spájať. Ak však čakáte, že na konci uvidíme Avengerov pohromade, musím vás sklamať. Teda vlastne potešiť. 

Prúser menom Age of Ultron sa nekoná. Bratia Russovci sa rozhodli desiatky hrdinov rozdeliť na skupinky a vyslať ich do opačných kútov sveta, aby tak mali viac priestoru na sebarealizáciu v jednotlivých scénach (či už dialógových alebo akčných).

Zároveň sa tak nestane, že by bol na plátne chaos, pričom každá postava zažije svoj moment slávy. Potešia sa najmä fanúšikovia Strangea, Iron Mana a Spider-Mana.

Práve táto skupinka dostáva zrejme najviac priestoru. Nemajte však obavy, zvítame sa takmer so všetkými starými známymi a každý čo-to predvedie. Teda okrem Visiona, ktorý je od svojho zrodu v MCU stále pribrzďovaný a doteraz nám nebol schopný ukázať svoj plný potenciál. 

Infinity War je jedným z najlepších filmov od Marvelu so šialeným tempom a najlepším komiksovým záporákom od Ledgerovho Jokera (Recenzia)
Zdroj: Marvel/Disney


Naplno sa však predviedol Thanos, bez akýchkoľvek pochýb najlepší záporák v MCU a pravdepodobne najlepší komiksový "bad guy" od čias Ledgerovho Jokera. Popravde, fandil som mu viac ako Avengerom. Jeho motivácie majú nepriestrelnú logiku a hlavne je z neho cítiť viac emócií než len hnev.

Jeho metódy sú už však drastické. Ak máte k dispozícii všetky Kamene nekonečna, určite by sa s nimi dalo predísť hladu a nedostatku zdrojov vo vesmíre aj inak, než jeho polovičným vyhladením.

To však nič nemení na tom, že si jeho prítomnosť na plátne budete užívať. Má pár trikov v rukáve, oddaných pobočníkov (škoda, že tí najlepší dostali najmenej priestoru), neuveriteľnú charizmu (hlavne vďaka perfektnému Joshovi Brolinovi) a kvôli svojmu cieľu je ochotný obetovať čokoľvek. Nie je však bezcitné monštrum.

Aj on pozná zľutovanie, lásku a rešpekt k nepriateľovi. Nie je zbrklý, má plán a všetku silu previesť ho do skutočnosti. Nesmierne som si ho užíval a bez pochýb môžeme hovoriť o hlavnej postave Infinity War. Nepochybne dostal najviac času na plátne a všetok ho využil nadmieru uspokojivo. 

Infinity War je jedným z najlepších filmov od Marvelu so šialeným tempom a najlepším komiksovým záporákom od Ledgerovho Jokera (Recenzia)
Zdroj: Marvel/Disney

Aj napriek 2 a pol hodinám sa mi však film zdal krátky. Problémom je počet postáv. Na zdĺhavé dialógy ani očakávané rozhovory nie je čas. Banner sa s Natashou len pozdravil, Cap a Thor medzi sebou prehodia doslova dve vety a podobne.

Tempo totiž od začiatku vôbec nespomaľuje, vždy sa niečo deje a kvôli viacerým súbežne sa odohrávajúcim dejovým linkám, medzi ktorými neustále preskakujeme, si ani divák nemá čas vôbec oddýchnuť.

Na jednej strane to prospieva filmu, ktorý vďaka neustálej akcii miestami pôsobí ako komiksový Mad Max, na strane druhej som sa až príliš častokrát pozastavil nad tým, že som chcel viac dialógov.

Na jednotlivé stretnutia sme čakali hneď niekoľko rokov, a aj keď nemuselo ísť nutne o vtipy či gagy, rozhovory posúvajúce vzťahy medzi postavami ďalej by som uvítal. 

Infinity War je jedným z najlepších filmov od Marvelu so šialeným tempom a najlepším komiksovým záporákom od Ledgerovho Jokera (Recenzia)
Zdroj: Marvel/Disney

Mierny zápor musím vyzdvihnúť aj pri akcii. Je síce prehľadná, skvelo natočená a ponúka pár cool momentov (tuším ich však mohlo byť oveľa viac), miestami však na obraze budete badať divné "rozlíšenie".

Je to tým, že sa film natáčal kompletne na IMAX kamery (ako prvý v histórii), a v štúdiách a strižni tak museli urobiť mnoho kompromisov, aby snímka v normálnych sálach nevyzerala ochudobnená. Úplne sa im však ich cieľ bohužiaľ naplniť nepodarilo. 

Na druhej strane, a čo je nevídané, musím pochváliť soundtrack. Väčšina marveloviek používa ohrané melódie, tuctové témy a soundtrack funguje len ako podmaz pre dianie na plátne. Už Thor aj Black Panther k tomu pristúpili inak a zdá sa, že tento trend bude pokračovať. A to nás len teší, pretože soundtrack si možno pustíte aj doma na samostatné počúvanie. 

Hercom už tradične nemáme čo vytknúť, hrajú si svoje a stále to pôsobí ako ďalšia seriálová epizóda, kedy máte dojem, že pozeráte pokračovanie toho, čo ste videli pred pár mesiacmi v kinách. Ak ste si na tento fakt doteraz nezvykli, máte smolu. 

Pripraviť sme sa mali aj na silný emocionálny záver, ktorý sa nedostavil. Konečne cítiť, že ide o veľa, postavy sú skutočne v ohrození a aj tie, čo zomrú, skutočne pôsobia dojmom, že sa tentoraz žiadneho bonusového života ako Parzival nedočkajú.

Infinity War je jedným z najlepších filmov od Marvelu so šialeným tempom a najlepším komiksovým záporákom od Ledgerovho Jokera (Recenzia)
Zdroj: Marvel/Disney

A funguje to až do samotného záveru. Treba však poznamenať, že vzhľadom na pár neúprosných faktov sa film napísať a natočiť lepšie ani nedal.

Scenáristi a režiséri majú náš obdiv, pretože dokázali ukočírovať masívny ansámbel hercov a postáv, dodali im skvelé repliky, pár úžasných scén a dokopy to pôsobí ako najväčší geekovský sen nielen tohto roka.

Pár dejových výhrad či túžob ohľadne väčšieho priestoru pre dané postavy tu bude a je to úplne prirodzené, no skutočne mám dojem, že lepšej cesty nebolo.

Avengers: Infinity oplýva skvelou akciou, pár podarenými vtipmi, vysnívanou chémiou medzi postavami a záporákom, akého sme v komiksovkách nevideli viac ako dekádu. Splnený sen všetkých geekov a fanúšikov Marvelu, ktorý KONEČNE skúša byť odvážnym, až to pôsobí ako nejako trik.

Pri sledovaní sa budete baviť od začiatku do konca a aj keď sa pár chybičiek nájde (ako napríklad humor, ktorý sa zase raz použil na nesprávnych miestach, pričom v tomto filme po prvej polhodine fakt byť nemusel), tých pozitív je oveľa viac.

Zvládnuť toľko postáv, takého záporáka a splniť všetko, čo po vás chcelo ako štúdio, tak aj diváci... klobúk dole. Čakal som totiž regulérny prúser. Namiesto toho tu máme jednu z najlepších komiksoviek vôbec. 8,5/10.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia