Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2018, 14:37
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Steve Jobs varoval Marka Zuckerberga o súkromí užívateľov už v roku 2010. Trefné slová z konferencie sa po odhalení škandálu rýchlo šíria

ZAUJÍMAVOSTI STEVE JOBS
Uložiť Uložené

Otec spoločnosti Apple posielal aj Markovi Zuckerbergovi odkaz o bezpečnosti už pred rokmi.

Niet pochýb o tom, že Steve Jobs bol jednou z najväčších osobností vo svete technológií. Kultový riaditeľ spoločnosti Apple zomrel ešte v roku 2011, ale o rok skôr sa zúčastnil na konferencii periodika Wall Street Journal, kde rozprával aj o súkromí užívateľov na internete a bezpečnosti.

V tej chvíli sedel v publiku konferencie aj Mark Zuckerberg a pozorne počúval, čo riaditeľ Apple rozpráva, aj keď s ním pravdepodobne nesúhlasil. Facebook približne v tom období pracoval na aktualizácii svojich pravidiel bezpečnosti a súkromia, zatiaľ čo Google sa zmietal v menšom škandále. Zachytával údaje odosielané cez verejné Wi-Fi siete.

Steve Jobs varoval Marka Zuckerberga o súkromí užívateľov už v roku 2010. Trefné slová z konferencie sa po odhalení škandálu rýchlo šíria
Zdroj: TASR/AP

Steve Jobs vo svojom rozhovore vyjadril znepokojenie, pretože v Silicon Valley už vtedy pozoroval postoje jednotlivých spoločností k ochrane súkromných údajov svojich užívateľov. Jobs si vždy zakladal na tom, aby Apple s podobnými citlivými dátami pracovalo opatrne a informovalo užívateľov, kedy od nich informácie vyžaduje a ako s nimi nakladá.

Vo svojom prejave akoby poslal aj varovanie pre kolegov zo Silicon Valley, ktoré sa naplnilo o osem rokov neskôr. Facebook zažíva možno najťažšie obdobie svojej existencie a nikto nevie, ako celý škandál dopadne. Steve Jobs však už pred rokmi tušil, že podobný deň raz príde, pretože videl, ako spoločnosti nakladajú so súkromím svojich používateľov.  

Steve Jobs varoval Marka Zuckerberga o súkromí užívateľov už v roku 2010. Trefné slová z konferencie sa po odhalení škandálu rýchlo šíria
Zdroj: TASR/AP

Prejav, ktorým zaujal Steve Jobs

Silicon Valley nie je jednoliate. Vždy sme mali rozdielny pohľad na súkromie užívateľov ako niektorí naši kolegovia vo Valley. Súkromie znamená, že ľudia vedia, kam sa registrujú a prihlasujú,v jednoduchej angličtine a opakovane. Som optimista a verím, že ľudia sú inteligentní a niektorí chcú zdieľať viac informácií ako ostatní.

Odporúčané
Presne pred 13 rokmi Steve Jobs predstavil prvý iPhone. Priniesol dotykový displej a jeho aplikácie ľudí odnaučili kradnúť Presne pred 13 rokmi Steve Jobs predstavil prvý iPhone. Priniesol dotykový displej a jeho aplikácie ľudí odnaučili kradnúť 9. januára 2020, 9:13

Spýtajte sa ich. Zakaždým sa ich spýtajte. Prinúťte ich povedať vám, aby ste sa prestali pýtať, ak sa z vášho pýtania unavia. Dajte im vedieť, čo presne urobíte s ich údajmi. Množstvo ľudí vo Valley si myslí, že sme v tejto oblasti staromódni, a možno aj sme, ale tieto veci nás trápia.

Domov
Zdieľať
Diskusia