Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2018, 19:29
Čas čítania 0:00
Radka T.

Filip vyskúšal výlučky ropuchy, najsilnejší prírodný halucinogén na svete mu zmenil život

ZAUJÍMAVOSTI DROGY
Uložiť Uložené

Silný zážitok však nie je pre každého a filmár drogy ani propagovať nechce.

Svoj život vraj delí na predtým a potom. Filmár a kameraman Filip Záruba sa rozhodol natočiť pozoruhodný film. Snímka s názvom Bufo Alvarius - The Underground Secret približuje zážitky s najsilnejšou psychedelickou drogou na svete, teda tryptamínom 5-MeO-DMT. Tento tryptamín má prívlastok aj žabí, keďže ide o jed, ktorý vylučuje tvor Bufo alvarius alebo ropucha coloradská. Dokáže spôsobiť silné psychedelické stavy a na vlastnej koži ich zažil i Filip.

Podľa portálu Veda na dosah sa tryptamín môže užívať fajčením usušenej kože žaby alebo olizovaním živého tvora, teda konkrétne spomínanej ropuchy coloradskej. Kto si ju pomýli a ulakomí sa na ropuchu veľkú, môže sa otráviť. Podľa magazínu Vice sa však jed získava zložitejším spôsobom a fajčí sa pomocou fajky. Extrémne silné psychedelikum vyskúšal aj Filip Záruba. A ako dopĺňa týždenník Plus 7 DNÍ, jeho zážitky boli také intenzívne, že sa o žabe rozhodol natočiť rovno film. Na Facebooku je snímka charakterizovaná ako úchvatné audiovizuálne dobrodružstvo vylepšené o pôsobivé animácie inšpirované psychoaktívnymi účinkami tejto látky. 

Filip vyskúšal výlučky ropuchy, najsilnejší prírodný halucinogén na svete mu zmenil život
Zdroj: Facebook/Bufo Alvarius - The Underground Secret

Dôležitú úlohu v tom celom zohráva aj Mexičan Octavio Rettig, takzvaný neošaman, ktorý organizuje riadené ceremónie, kde sa žabí tryptamín užíva. Dokonca vraj pomôže dostať z najhoršieho aj drogovo závislých. Po zážitku s ropuším jedom údajne už drogovo závislí nemajú potrebu užívať drogy a sú čistí. Skúsenosti pritom Octavio čerpá z vlastného zážitku, keď on sám bol vraj závislý a výlučky ropuchy coloradskej ho z toho dostali. Pod jeho vedením skúsil túto drogu aj samotný Filip, keď sa za Octaviom vybral. A bol to mimoriadne silný zážitok.

Odporúčané
Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku 4. marca 2024, 9:30

„Tých pätnásť minút ma úplne šokovalo. To, čo som zažil, sa nedá opísať. O podobných zážitkoch hovoria staré mystické knihy jogínov a šamanov. Tá látka dokáže radikálne zmeniť človeka. A nikto o tom nevie,“ cituje ho Plus 7 DNÍ. Okrem Filipa sa do Kolumbie vybralo spolu s ním aj niekoľko dobrovoľníkov, takzvaných psychonautov, všetci mali podľa neho podobné zážitky. A hoci pôvodne chcel natočiť reportáž, napokon zistil, že by to bola škoda. Tak vznikol spomínaný film. 

Filip vyskúšal výlučky ropuchy, najsilnejší prírodný halucinogén na svete mu zmenil život
Zdroj: Facebook/Bufo Alvarius - The Underground Secret

Ako prezradil pre marianne.cz, niektorí účastníci sa dokonca nechali natáčať aj v priebehu ceremónie. Priznáva, že z pohľadu pozorovateľa to môže pôsobiť drsne. Ale počas samotného zážitku je vraj všetko inak. „Odkladáte telo, odkladáte celú svoju identitu, rozpúšťate sa do univerzálneho svetla a lásky, sami sa stávate tou energiou, ktorá je zdrojom a tvorcom všetkého,“ vysvetlil Filip. 

Aby však film nebol len o nevšedných zážitok na tryptamíne, osloviť sa rozhodol aj odborníka. Slovo dostal psychiater Stanislav Grof. V dokumente prináša nielen vlastnú skúsenosť, ale aj terapeutický potenciál. Na možné riziká, napríklad tie, čo sa týkajú psychedelických látok, i kontraindikácie zas upozornil klinický psychológ Michael Vančura. 

Aj samotný Filip si myslí, že tryptamín z ropuchy nie je pre každého. Človek by mal mať v poriadku srdce a netrpieť žiadnou psychiatrickou diagnózou. Podľa neho pri užití drogy ide o taký silný zážitok, že si to radšej treba dobre rozmyslieť. Svojím filmárskym počinom však rozhodne nechce nabádať na užívanie drog ani podporovať bežnú dostupnosť tejto látky„Každá ropucha produkuje inú koncentráciu látky. Ťažko sa to odhaduje. Octavio prispôsobuje dávku aj predchádzajúcim skúsenostiam človeka a jeho zdravotnému stavu. Nedovolí ju užiť nikomu, komu by mohla spôsobiť problémy,“ opísal, prečo by mal prípadnú ceremóniu viesť niekto skúsený. 

Filip vyskúšal výlučky ropuchy, najsilnejší prírodný halucinogén na svete mu zmenil život
Zdroj: Facebook/Bufo Alvarius - The Underground Secret

Podľa Filipa je veľmi ťažké niekomu vysvetliť, čo sa po bezprostrednom užití drogy deje a nejde to pochopiť ani rozumom. Podľa neho je to však šokujúce i upokojujúce, človek zistí, že múdrosti slávnych mudrcov sú vlastne pravdivé. Ľudia si však napriek tomu musia uvedomiť, že to nie je žiadna zábava, ani niečo len tak, na skúšku. „Bufo Alvarius je najsilnejšie známe prírodné psychedelikum na svete, ktoré spôsobuje totálne rozloženie ega a jeho znovuusporiadanie. V realite potom spúšťa radikálne zmeny a silné procesy, ktoré sú síce pozitívne a zdravé, ale nie každý je na ne pripravený,“ prízvukuje. Ak si niekto nie je istý, mal by prípadné užitie látky podľa neho konzultovať s odborníkmi. 

Odporúčané
Vyskúšal som legálne halucinogénne rastliny: po jednej som sa cítil ako zhúlený, ďalšia mi spôsobila pevnejšiu erekciu Vyskúšal som legálne halucinogénne rastliny: po jednej som sa cítil ako zhúlený, ďalšia mi spôsobila pevnejšiu erekciu 24. februára 2024, 12:30

„Nepoznám nikoho, kto by sa na to vyslovene tešil. To, čo tam zažijete, musíte vstrebať. Integrovať. A to si žiada čas,“ opísal ešte Filip, pričom on sám užil žabí tryptamín za posledných 18 mesiacov trikrát a zatiaľ mu to bohato stačilo. Teraz sa cíti spokojnejšie i šťastnejšie a zlepšil si i vzťahy s blízkymi. Napriek tomu však psychedelikum propagovať nechce , aj preto po premietaní filmu v Česku nasleduje diskusia s odborníkom na drogy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia