Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2018, 17:25
Čas čítania 0:00
Radka T.

Najslávnejšia zlodejka na svete má už 86 rokov. Kradnúť však bude zrejme až do smrti

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Doris patrí medzi najakčnejších, ale zároveň najdiskrétnejších zlodejov na svete.

Kým na zlodejov sa väčšina spoločnosti pozerá cez prsty, niektorí si na na svojich nekalých chúťkach vybudovali meno. A to také, že poklonu im museli zložiť aj samotní policajti či filmári. Medzi nich sa rozhodne zaraďuje Doris Payne, dnes už 86-ročná starenka, no stále notorická zlodejka. 

Doris sa narodila v Spojených štátoch v štáte Západná Virgínia a už celé roky je známa skôr pre svoje kriminálne činy, ktoré pokryli desaťročia. Za klasického zlodeja ju však nemôže považovať nikto. Doris sa totiž nikdy neznížila na to, aby predmet ukradla a utekala s ním z obchodu. Práve naopak. Zamerala sa na šperky a pri krádeži používala osvedčenú taktiku. Do klenotníctva prišla vždy ako dáma a s cenným úlovkom z neho odišla skôr, ako sa stihol okradnutý predavač spamätať. Jej zlodejská kariéra začala ešte v 50. rokoch minulého storočia a nekončí ani v tom aktuálnom. Dávno po prekročení osemdesiatky sa Doris neštítila opäť kradnúť a aj tak ju majú všetci za celebritu.

Minulý rok totiž starenka znovu kradla, no luxusné klenotníctvo vymenila za Walmart. Na členku pritom nosila elektronický náramok, keďže ju zatkli ešte predtým, no ani to ju od rizika neodradilo. Niektoré veci si vraj vložila do drobnej kabelky, ďalšie do tašky od Walmartu a iné do nákupného vozíka. Pri pokladni však zaplatila len za obsah vo vozíku. Zatkli ju, len čo opustila obchod. Za krádež však dostala len podmienku. Na to vyslovila ľútosť. No nie nad tým, že kradla, ale že ju chytili. Kradnutie je totiž jej životný štýl, ktorý ju pohltil ešte, keď mala okolo 20 rokov. Vtedy ukradla svoj prvý diamant a stala sa závislou.

O slávnej zlodejke, ktorá kvôli svojim výletom za krádežami prekročila hranice amerických miest a zamierila si to i do Európy či Tokia, vznikol i dokumentárny film Život a zločiny Doris Payne. Ona sa však netají tým, že krádež šperkov absolútne neľutuje. A jej advokát o nej vyhlasuje, že vlastne nikdy nikomu neublížila a v skutočnosti je to jedna zábavná osoba s množstvom skvelých príhod. Doris je vlastne na konci dňa obyčajná Američanka, ale možno i tak trochu gangsterka, ktorá iba zistila v čom je dobrá, a tak to využíva vo svoj prospech. Takže vlastne o čo tu vôbec ide?

Nuž, ako to často pri ľuďoch páchajúcich nepekné veci býva, i Doris si v mladosti užila svoje. Takže v podstate môžeme byť radi, že je z nej „len„ slušná, distingvovaná zlodejka, ktorá využíva skôr nepozornosť predavačov a vraj v skutočnosti ani nekradne, len nevracia to, čo jej dali. Hoci je Doris rodená Američanka, nemožno prehliadnuť jej exotický vzhľad. Mama bola z indiánskeho kmeňa a otec bol Afroameričan, navyše násilný voči svojej rodine. Mladučká Doris sa tak stretávala nielen s rasizmom, ale i krutým správaním jedného z najbližších ľudí. A keď sa ju raz v obchode snažil predavač vyhnať von hneď po tom, ako doň vošiel biely zákazník, v Doris sa niečo zlomilo. Z obchodu síce vyšla, no s novými hodinkami na ruke. Mama jej totiž sľúbila, že keď sa bude dobre učiť, jedny jej kúpi. Príhoda z obchodu však spôsobila, že predavač zabudol na hodinky, ktoré si Doris skúšala. A hoci mu ich potom vrátila, v jej mysli sa začal rodiť plán.

V nasledujúcich rokoch sa z nej stala jedna z najaktívnejších, no zároveň najdiskrétnejších zlodejov na svete. Taktiku mala vymyslenú do posledných detailov. Prišla do obchodu dokonale nahodená a pôsobila rozhľadene. Predavačom kládla fundované otázky, až si nevšimli, že šperk skončil vo vrecku či v taške. Keď z obchodu s noblesou odkráčala, rýchlo sa ponáhľala preč. Často chodila do rôznych amerických miest, ale i do sveta. Mala 22 rôznych mien a päť čísiel sociálneho poistenia. Krádeže, ktorých sa dopustila, sa dajú vyčísliť na milióny.

Raz sa rozhodla kradnúť i v Monte Carle. V elegantných šatách, so šperkami i drahou kabelkou vstúpila do honosného obchodného domu. Ukradla odtiaľ prsteň s 10-karátovým diamantom za pol milióna dolárov. Na letisku v Nice si však na ňu posvietili. Lenže Doris sa podarilo diamant vytiahnuť manikúrovými nožničkami, zašiť ho do opasku a prsteň vyhodiť do mora. To všetko sa pritom stalo počas vyšetrovania. A tak sa mohla vrátiť späť do Spojených štátov. Taká skrátka slávna zlodejka je. Prešpekulovaná, konajúca premyslene a nie prchko. Občas jej to síce nevyjde, chytia ju, uväznia, odsúdia i podmienečne prepustia alebo zmiernia trest, pretože súcitia s jej vekom. A ona? Sľúbi, že tentoraz už bude naozaj dobrá, že už nikdy nebude kradnúť, no v skutočnosti to vášnivo robí ďalej. Pretože svojej závislosti sa nemieni vzdať, kým bude žiť

Domov
Zdieľať
Diskusia