Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2018, 15:54
Čas čítania 0:00
Radka T.

Chorváti vydali prvú knižku pre deti s obrázkami homosexuálnych párov. Konzervatívne organizácie hovoria o propagande

ZAUJÍMAVOSTI DETI
Uložiť Uložené

Farebná obrázková knižka zobrazuje homosexuálne páry s ich deťmi.

Knižka, ktorej názov môžeme preložiť ako Moja dúhová rodina, vyvolala v niektorých ľuďoch radosť a nadšenie, iní ju obviňujú z homosexuálnej propagandy. Farebná obrázková kniha totiž zobrazuje dva príbehy. V jednom sú ústrednými postavami dievčatko a dvaja otcovia, v ďalšom chlapček a dve mamy. Homosexuálne rodiny takto prezentovali v Chorvátsku vôbec po prvý raz vo forme detskej knižky.

Ako uvádza BBC, z detskej knihy má veľkú radosť napríklad Zrinka Znidarcic aj so svojím synom Patrikom. Už menšiu radosť majú konzervatívne organizácie podporované katolíckou cirkvou. Obrázkovú knihu, respektíve jej tvorcov obviňujú z homosexuálnej propagandy. Organizácia Vigilare dokonca vyzvala ministerstvo školstva, aby knihu zakázalo v školách.

Vydavateľ však za farebným výtvorom stojí. „Keď sme prvýkrát vydali knihu, vytlačili sme len 500 kópií, pretože sme si mysleli, že to bude len pre nás, našich priateľov a podporovateľov. Ale odkedy sa príbeh stal verejným, veľa rodičov nám začalo hovoriť - nie sme LGBT, ale naozaj by sme chceli knihu ukázať našim deťom a diskutovať o témach rovnosti, tolerancie a rozmanitosti,“ vysvetlil Daniel Martinovič, koordinátor združenia, ktoré za vydaním knihy stojí.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Podľa autora Iva Šegotu môže jeho kniha priniesť ľuďom príbehy rodín s homosexuálnymi pármi a priblížiť rozdiely v chorvátskej spoločnosti. To môže rodičom uľahčiť rozhovory so svojimi deťmi o téme homosexuality. 

Domov
Zdieľať
Diskusia