Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2018, 10:09
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Mama vyberá od svojej 5-ročnej dcéry nájomné. Chce ju dopredu pripraviť na tvrdú realitu v skutočnom svete

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Finančná gramotnosť je jednou z najdôležitejších vecí v živote.

Skoro každý rodič sa snaží vychovať svoje dieťa tak, aby sa o seba v budúcnosti vedelo dobre postarať. Názory o tom, kedy treba dieťa začať učiť aj o dôležitosti peňazí sa líšia, ale jedna americká matka Essence Evans sa rozhodla vychovávať svoju dcéru aj po finančnej stránke už od piatich rokov. Malá dcéra síce každý týždeň dostáva 7 dolárov, ale 5 z nich musí následne odovzdať svojej mame.


Prvý dolár zaplatí za nájomné, druhý za vodu, tretí za elektrinu, štvrtý za televíziu a piaty za jedlo. Zostávajúce 2 doláre sú čisto jej a môže si za tieto peniaze kúpiť čokoľvek, po čom túži, ale našťastie nevie, že prvých 5 dolárov si jej mama nenecháva pre seba. Namiesto toho jej ich odkladá na sporiaci účet, kde potom o 13 rokov po dovŕšení dospelosti nájde 3380 dolárov, ktoré jej snáď pomôžu postaviť sa na vlastné nohy.

Essence sa pre tento prístup rozhodla preto, aby naučila svoju dcéru narábať s peniazmi a pripravila ju na život v skutočnom svete, kde ľudia jednoducho väčšinu svojej výplaty musia minúť na najdôležitejšie položky a pre seba im zostáva iba zlomok z toho, čo skutočne zarobia. Jej príspevok na Facebooku zdieľalo viac ako 330-tisíc užívateľov a aj keď sa občas našli kritici, ktorí si myslia, že dieťa by v piatich rokoch nemalo rozmýšľať o peniazoch a účtoch, väčšina užívateľov Essence chválila.

Mama vyberá od svojej 5-ročnej dcéry nájomné. Chce ju dopredu pripraviť na tvrdú realitu v skutočnom svete
Zdroj: Essence Evans/Facebook
Domov
Zdieľať
Diskusia