Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2017, 18:51
Čas čítania 0:00
Radka T.

Nemeckú dedinku ponúkajú v aukcii. Žije tam 20 dôchodcov, z mladých sa tam už nikdy nikto nevrátil

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

O predaj obce má vraj záujem mnoho ľudí, noví majitelia by mali urobiť niečo pre jej občanov.

Aj v Nemecku majú dedinky, z ktorých mladí už dávno poutekali, kde budovy chátrajú a žije tam už len hŕstka ľudí. V nemeckej dedine Alwine je to 20 dôchodcov, no aj tak šokovala správa, že obec sa teraz chystajú predať na aukcii.

O ďalšom osude dediny sa má rozhodnúť na aukcii v Berlíne, pričom východisková cena je 125-tisíc eur. Miestni pritom o tom ani nevedeli, dozvedeli sa to až vďaka nápisu v obci.

Ten, kto sa rozhodne dedinu kúpiť, získa aj kus histórie. Alwine sa totiž v minulosti stalo súčasťou komunistickej NDR. Prázdne domovy a starnúci obyvatelia zároveň odzrkadľujú osud východonemeckého vidieka. Miestni tam stále žijú v rozpadávajúcich sa domčekoch, a to len 120 kilometrov od Berlína, kde sa má rozhodnúť o ich ďalšom osude.

Až do nemeckého znovuzjednotenia v roku 1990 patril všetok majetok továrni na výrobu brikiet, vraj najstaršej v Európe. Niektorí z najstarších obyvateľov tam pracovali už od 60. rokov minulého storočia. V roku 1991 sa však továreň zatvorila, a to bol začiatok konca. Veľa ľudí odišlo, mladí sa presťahovali do západného Nemecka za prácou. „Už nikdy sa nikto nevrátil,“ povedal okresný zástupca a zároveň pamätník Peter Kroll. V oblasti žije už od roku 1945. 

V roku 2000 bola dedina predaná za symbolickú jednu marku. Noví majitelia však zanedbaný stav obce nijako nezvrátili. No aj napriek tomu, že odtiaľ väčšina obyvateľov už dávno utiekla, jeden muž sa tam predsa len prisťahoval, a to relatívne nedávno. V roku 2010 si ju ako svoj nový domov vyhliadol Paul Urbanek. Pochvaľuje si, že je tam pokoj a všetci jeho susedia sú dôchodcovia. Napriek tomu aj na jeho dome by toho bolo čo opraviť.

Možno mu s tým pomôže nový vlastník alebo vlastníci. Pretože aj keď sú miestni z informácie o aukcii v šoku, starosta mesta Uebigau-Wahrenbrück, ktorému Alwine patrí, chce nových majiteľov pozvať na radnicu. „Aby sme videli, ako sa môžeme pokúsiť vyvinúť niečo v spolupráci s ľuďmi a nie proti nim,“ vyhlásil. Matthias Knake z aukčného domu v Karhausen ešte dodal, že o predaj celej dediny má záujem mnoho ľudí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia