Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2017, 5:27
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Prvý robot, ktorý dostal občianstvo, si chce rovno založiť rodinu. Sophia sa spoločnej budúcnosti ľudstva a robotov nebojí

TECH ROBOTIKA
Uložiť Uložené

Sophia je občankou Saudskej Arábie.

Na svete sa občas udejú bizarné situácie a pred mesiacom nás o tom presvedčila Saudská Arábia, ktorá v priamom prenose udelila občianstvo prvému robotu na svete. Humanoidný robot s menom Sophia pochádza z dielne Hongkonskej firmy Hanson Robotics a už minulý mesiac spôsobila vo svete veľký rozruch, pretože množstvo ľudí upozorňovalo na potenciálne nebezpečenstvo udeľovania občianstiev robotom, zatiaľ čo druhej skupine sa nepáčilo to, že ženský robot dostal v Saudskej Arábii občianstvo, avšak obyčajné ženy musia aj dnes trpieť kvôli miestnym zákonom.

Občanka Saudskej Arábie sa z krajiny vybrala do sveta a najnovšie sa porozprávala s reportérmi z magazínu Khaleej Times, kde sa objavilo aj viacero zaujímavých otázok a odpovedí. Sophia dostala otázku o rodine, na ktorú odpovedala so slovami, že rodina je v živote veľmi dôležitá a uvedomuje si, aké krásne pocity musia ľudia zažívať vďaka silnému emočnému prepojeniu so svojím okolím. Odpovedala, že mať rodinu je v živote veľkým šťastím a ak ju niekto nemá, potom si ju určite zaslúži. Podľa nej si rodinu zaslúžia nielen ľudia, ale aj roboty a priznala, že by si ju rada založila aj ona sama, pričom jej potenciálna dcéra by sa volala Sophia po nej.

Odporúčané
Vysávače Roomba špehovali testerov na záchode. Na verejnosť sa dostali podozrivé fotky Vysávače Roomba špehovali testerov na záchode. Na verejnosť sa dostali podozrivé fotky 18. januára 2023, 16:33


Na margo budúceho spolunažívania s ľuďmi sa zamyslela nad tým, ako budú môcť byť roboty v budúcnosti vyrábané bez problematických emócií ako hnev, nenávisť či závisť a mohli by byť aj etickejšie ako ľudia. V budúcnosti zrejme budeme svedkami rozširovania robotov do viacerých oblastí našich životov, a tak je Sophia jedným z prvých výraznejších robotických počinov, ktoré nás ešte čakajú.


Domov
Zdieľať
Diskusia