Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2017, 11:59
Čas čítania 0:00
Tibor P.

V Indonézii vo veľkom lovia sovy. Môže za to Harry Potter

ZAUJÍMAVOSTI HARRY POTTER
Uložiť Uložené

Tamojší skalní fanúšikovia túžia po vlastnej Hedvige.

Kto by nepoznal Harryho Pottera? Príbehy mladého čarodejníka, ktorý prežil, patria medzi bestsellery a jeho stvoriteľke, spisovateľke J.K. Rowling, priniesli celosvetový úspech a pozíciu jednej z najbohatších Britiek. Fiktívny svet, kde dobro napokon zvíťazí nad zlom, okorenený mágiou a svetom čarodejníkov dokáže aj po rokoch v generácii, ktorá na ňom vyrastala, vyčariť úsmev na tvári. No zdá sa, že mnohí Potterheads, ako sa skalní fanúšikovia zvyknú niekedy označovať, berú svoju lásku k Harrymu a jeho priateľom až príliš vážne. Dôkazom je aj súčasná situácia v Indonézii.

Pre mnohých túto exotickú krajinu a miesto na ideálnu dovolenku trápi vo zvýšenej miere nelegálny lov sov. Najnovší výskum naznačuje, že na tento stav môže mať vplyv práve Harry Potter a jeho Hedviga. Od uvedenia indonézskeho prekladu knižnej série v roku 2000 sa totiž dopyt po sovách niekoľkonásobne zvýšil. Hoci sú vtáci v krajine vo všeobecnosti veľmi obľúbení, pred vydaním kúzelníckej ságy boli sovy na okraji spoločenského záujmu. Aj keď je veľmi ťažké potvrdiť tieto domnienky, autori štúdie z Oxfordskej univerzity si sú istí, že medzi potterovskou ságou a nelegálnym zabíjaním sov existuje priama súvislosť. Neide pritom o prvý podobný prípad. Po vydaní animovaného filmu Hľadá sa Nemo stúpol záujem o akvarijnú rybu, klauna očkatého, a to až o 40 percent. Fanúšikovia Game of Thrones zase pre zmenu hromadne nakupujú a následne aj opúšťajú psie plemeno husky

Predaj sov v Indonézii zaznamenal enormný nárast

V Indonézii vo veľkom lovia sovy. Môže za to Harry Potter
Zdroj: www.sciencedirect.com
Domov
Zdieľať
Diskusia