Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2017, 16:51
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Zakladateľ 0100 Campus: Vytvárať hodnotu znamená robiť na svojom projekte 12 až 14 hodín denne (Rozhovor)

TECH STARTUP
Uložiť Uložené

Pár slov o novom co-workingu, našej start-up scéne aj vzdelávaní na Slovensku.

Z pojmu start-up sa za uplynulé dve dekády stalo niečo, čo dnes nie je cudzie takmer žiadnemu modernému človeku. Koncept začínajúcich projektov s ambicióznymi plánmi a s čo najnižšími nákladmi začal naberať na popularite s rozmachom digitálnej diaľnice na prelome tisícročí, kedy v americkom Silicon Valley začal vznikať úplne nový typ spoločností využívajúcich dostupné technologické vymoženosti vrátane spomínaného internetu.

Vymoženosti digitálnej doby poskytli jedincom alebo viacčlenným tímom príležitosti, aké tu dovtedy neexistovali, a tak začala éra podnikania, ktoré je dostupné každému, kto má odhodlanie preraziť. Mladí ľudia už nemusia zháňať obrovské počiatočné investície, aby dokázali svoje projekty dotiahnuť až na výslnie. Stačí im iba jedinečný nápad vrátane chuti tvrdo pracovať a všetko ostatné potom príde samo od seba. 

A aby podobné nápady vznikali aj na Slovensku, Dušan Duffek spolu s ďalšími v Bratislave otvorili ešte pred koncom roka 2016 medzinárodné co-workingové priestory, ktoré ponúkajú asi všetko podstatné pre každý začínajúci start-up. Viac sa už ale dočítaš v našom rozsiahlom rozhovore, kde nie je nespomenutý iba 0100 Campus.

Čau Dušan, môžeš sa nám trošku predstaviť?

Ahojte, v prvom rade ďakujem pekne za rozhovor. Dúfam, že niektorých čitateľov rozhovor zaujme a s niektorými sa stretneme u nás v Mlynskej doline.


Tak na začiatok veľmi rýchlo o mne. Som chalan z Bratislavy, ktorý sa odmalička venoval športu a mal taký normálny život. Po skončení vysokej školy som začal pracovať pre jeden start-up, kde som si uvedomil, že podnikanie je vlastne to, čo chcem presne robiť, realizovať svoje nápady s cieľom vytvoriť hodnotu pre viac ľudí, než len šéfa, kolegov a najbližšie okolie. Myslím si, že podnikanie by malo byť práve o tom, vytvárať hodnotu pre čo najviac ľudí a popri tom realizovať svoje nápady a sny.

Momentálne som spoluzakladateľ 0100 Ventures, firmy, ktorá rozbieha nové projekty a start-upy na Slovensku aj v zahraničí. Popri založení a prevádzke co-workingového priestoru 0100 Campus organizujeme konferencie pre investorov, prinášame inovácie do veľkých korporátov a taktiež budujeme malé firmičky, v ktorých sa snažíme implementovať najnovšie technológie. Ja som konkrétne zodpovedný za chod a ekonomiku nášho 0100 Campus, popri tom som v tíme skvelej neziskovky Slovak STARTUP a ešte mám firmu v zahraničí so svojím spolužiakom z Británie.

Koncom minulého roka otvorený 0100 Campus zaujal celkom slušnú mediálnu pozornosť. O čo vlastne ide, pre koho je určený a aké sú jeho ciele či vízia?
0100 Campus sme otvorili s cieľom vytvoriť medzinárodnú komunitu ľudí, ktorí podnikajú alebo podnikať chcú a hľadajú inšpiráciu, poprípade chcú zlepšiť svoje podnikateľské zručnosti a rozšíriť svoje kontakty.

Odporúčané
Máš nápad na podnikanie, no chýbajú ti financie? Táto firma ti pomôže rozbehnúť úspešný startup Máš nápad na podnikanie, no chýbajú ti financie? Táto firma ti pomôže rozbehnúť úspešný startup 1. decembra 2023, 17:00

Pre tých, ktorí nie sú doma s konceptom co-workingového priestoru, je to zdieľaný priestor, ktorý využívajú na svoju prácu freelanceri a malé podniky pôsobiace najmä v technológiách, dizajne a vzdelávaní. Popri tom náš priestor poskytuje možnosť členom stretávať sa so svojimi klientmi, organizovať podujatia pre svojich zákazníkov alebo partnerov a hlavne naberať skúsenosti od ostatných členov. Tým, že u nás je úplne normálne mať rannú kávu v skupinke 5 ľudí pochádzajúcich z 5 rôznych krajín, ľudia sú zvyknutí na diverzitu, ktorú cítiť ozaj v celom našom priestore.


Od otvorenia našich brán v novembri minulého roka sa nášmu celému tímu podarilo naplniť priestor, založiť silnú podnikateľskú komunitu a vytvoriť podujatia a iniciatívy pre širšiu verejnosť a mladých ľudí. Takýto skvelý začiatok nikto z nás nečakal, avšak stále je pred nami kopec práce, predsa len, ako každý co-workingový priestor, je to živý organizmus, o ktorý sa neustále treba starať a „živiť ho“ tou správnou komunitou.

Ako to vôbec celé začalo? Prečo zrovna Slovensko?
Po ukončení školy vo Veľkej Británii som sa rozhodol vrátiť na Slovensko z viacerých dôvodov. Popri tom, že som chcel byť bližšie k priateľke a rodine, som sa vrátil aj preto, lebo sa mi na Slovensku veľmi páči a videl som tu veľa príležitostí ako rozbehnúť niečo nové a možno aj trochu zmeniť svoje okolie. Preto som sa pridal k už spomínanému start-upu na Slovensku a postupne som zisťoval, akí sú tu ľudia, možnosti na podnikanie a kde by som potenciálne vedel vytvoriť nejakú pridanú hodnotu.

Netrvalo dlho, kým som na to prišiel, už spolu s mojím bývalým spolužiakom zo strednej školy Marekom, ktorý v tom čase pracoval v zahraničí. Marek si po štúdiu, taktiež v Británii, vybral trošku väčšiu exotiku, Malajziu, kde pracoval pre jeden VC fond.

Odporúčané
KVÍZ: Vyznáš sa v úspešných slovenských firmách? KVÍZ: Vyznáš sa v úspešných slovenských firmách? 25. januára 2023, 15:30

Počas jedného z našich Skype hovorov mi Marek spomenul, že sa plánuje vrátiť do Európy a zvažuje Slovensko. Vtedy mi zaplo, že by sme mohli niečo rozbehnúť spolu, spojiť naše aké-také skúsenosti a dobré zahraničné kontakty a priniesť ich na Slovensko. Tak vznikla prvá spoločná myšlienka vytvoriť medzinárodný start-upový priestor v Bratislave. Na realizáciu sme získali investora a pustili sme sa do tvrdej práce.

Od prvotnej myšlienky prešli už viac ako 3 roky, medzitým sa udialo viacero zmien, ktoré nás však naučili mnohým veciam a vnímam to tak, že aj riadne posilnili. V súčasnosti sme 4 spolumajitelia Marek, Michal (ďalší spolužiak zo strednej) Martin, kamarát z Nórska a ja. Som veľmi rád, že projekt 0100 Ventures sa hneď na začiatku zapáčil Petrovi Paškovi, ktorý do nášho projektu zainvestoval, a so svojimi skúsenosťami s rozbehom asi najúspešnejšieho slovenského start-upu, ESET, je nám kedykoľvek nablízku.


Čo 0100 Campus v blízkej budúcnosti ešte čaká? Bude sa rozrastať?
Ďalej chceme rozvíjať našu komunitu v Mlynskej doline a privítať viac a viac mladých ľudí, ktorí rozmýšľajú, že začnú podnikať. Naša poloha je samozrejme atraktívna aj pre študentov, ktorí k nám stále častejšie hľadajú cestu. Nevylučujeme aj možné otvorenie ďalšieho co-worku v Bratislave, avšak je to podmienené výberom správnej lokality a dobrým nastavením ekonomiky priestoru. Myslím si, že trh tu na to je, avšak s expanziou sa zatiaľ neponáhľame. Užívame si to tu v Mlynskej.

Ako veľká je v súčasnosti komunita? Využívajú co-workingové priestory ľudia z iných krajín? Ako prebieha kooperácia?
Momentálne máme viac ako 120 členov zo 16 rôznych krajín, ktorí využívajú viaceré možnosti členstva. Či už ide o stále členstvo v našej fixdesk alebo hotdesk časti, alebo jednodenné členstvo, ktoré využívajú najmä ľudia, ktorí sú v Bratislave na krátku dobu, počas bežného dňa sa tu stretne ozaj zaujímavá zmeska ľudí. Ak by sme sa bavili o typickom profile nášho člena, asi ťažko by som ho vedel zadefinovať.

Odporúčané
V startupoch si často myslia, že im stačí skvelý nápad či produkt. Aká je skutočnosť? V startupoch si často myslia, že im stačí skvelý nápad či produkt. Aká je skutočnosť? 16. decembra 2022, 11:00

V 0100 Campus je možné stretnúť úspešného podnikateľa, ktorý predal svoju firmu a momentálne rozbieha svoj nový projekt, mamu na materskej, ktorá spustila svoj vlastný e-shop, dievčinu z Iránu, ktorá už niekoľko rokov podniká na Slovensku alebo študenta, ktorý pracuje na svojej diplomovej práci. Myslím si, že práve takáto diverzita prispieva k celkovo zdravej energii v priestore, cítiť tu veľkú otvorenosť a ochotu zdieľať svoje nápady a skúsenosti. Tu sa nikto na nič nehrá, každý je motivovaný posúvať seba a svoj projekt dopredu a popri tom sa obzrie, či niekto naokolo náhodou nepotrebuje pomôcť. Mňa osobne najviac teší, že odkedy sme otvorili 0100 Campus, vzniklo tu mnoho priateľstiev a dokonca aj zopár firiem, ktoré si spolu založili naši členovia.

Sú v pláne aj nejaké zaujímavé podujatia so známymi menami alebo zaujímavé workshopy, ktoré sa budú v jeho priestoroch realizovať?

V 0100 Campuse sa neustále niečo deje a každý, koho zaujíma podnikanie a technológie si môže prísť na svoje. Či už sú to menšie interaktívne workshopy, ktoré vedieme so skúsenými odborníkmi zo všetkých možných oblastí podnikania, inšpiratívne diskusie s úspešnými podnikateľmi a investormi, ktoré organizujeme pod záštitou Startup Grind by Google for Entrepreneurs, alebo NEXT Event - naše technologicky ladené eventy vedené ľuďmi z najprogresívnejších firiem zo Slovenska a zahraničia.


Najbližšie sa u nás ukáže Juraj Vaculík, CEO Aeromobilu, ktorý prijal pozvanie na náš júnový Startup Grind, ďalej to bude Karel Novotný, medzinárodný odborník na branding a marketingovú komunikáciu, ktorý už čoskoro bude u nás viesť zaujímavý workshop. Alebo náš ďalší NEXT Event, na ktorom preberieme budúce využitie chatbotov.

Pre ľudí, ktorí sa zaujímajú aj o svoje fyzické dobro, pravidelne organizujeme hodiny jogy s inštruktorom na našej veľkej slnečnej terase. Ako správny co-working sa snažíme čo najviac a najčastejšie o týchto podujatiach informovať cez všetky možné kanály. Ak by sme predsa len niekoho nezasiahli, môže si všetky naše podujatia nájsť na našom Facebooku.

Čo hovoríš na našu start-up scénu v porovnaní so zahraničím? Majú aj Slováci nápady, ktoré vedia pritiahnuť veľkých investorov?

Som presvedčený, že Slováci určite majú na to, aby zrealizovali svoje nápady, ak treba, našli top investorov doma aj v zahraničí a celkovo vybudovali medzinárodne úspešné firmy. Problém, ktorý tomu často bráni, vidím v nastavení mysle a celkovému prístupu k práci.

Odporúčané
Sajfa spúšťa nový startup, chce s ním preraziť aj vo svete. So ženou Veronikou zároveň chystajú manželskú poradňu (Rozhovor) Sajfa spúšťa nový startup, chce s ním preraziť aj vo svete. So ženou Veronikou zároveň chystajú manželskú poradňu (Rozhovor) 15. decembra 2022, 13:00

Dávam za pravdu tým, ktorí tvrdia, že podnikateľské prostredie nie je na Slovensku ideálne a je tu mnoho vecí, ktoré sa dajú zlepšiť, ale tiež si myslím, že je treba si vyhrnúť rukávy a pracovať aj napriek nie ideálnym podmienkam. Keby ste si robili prieskum medzi najúspešnejšími ľuďmi na svete vo svojich doménach a pýtali by ste sa ich, čomu pripisujú svoj úspech, verím, že 9 z 10 by vám odpovedalo, že je za tým tvrdá práca. A práve tu mnoho mladých ľudí na Slovensku rozmýšľa inak.

Z môjho pohľadu pracovať a vytvárať hodnotu znamená robiť na svojom projekte 12-14 hodín denne, niekedy obetovať víkendy alebo odoprieť si 2 týždne vianočnej dovolenky. Neviem ešte úplne zhodnotiť výsledok takéhoto prístup, avšak viem, že vo väčšine prípadoch to funguje práve takto. Ešte ma trochu mrzí, ako mnoho start-upistov a mladých ľudí čaká, až sa im niekto ozve, až bude ten správny čas a až sa stane toto, alebo tamto.

Moja filozofia, je že netreba čakať, treba konať. Nikto ti nič nedá, pokiaľ si to nevypýtaš. Nikto ťa nepodporí, pokiaľ ho o to nepožiadaš. Som rád, že toto rozmýšľanie a prístup k práci zdieľa veľa ľudí v mojom okolí, a že sa nám v 0100 Campus podarilo vytvoriť podobnú kultúru. Bežne u nás nájdete skupinky ľudí pracovať po nociach a cez víkendy. Idú si za svojím snom a svojím prístupom inšpirujú ostatných.

Kde a čo si študoval v zahraničí? Ako dlho si tam bol a čo všetko ti táto skúsenosť dala?

Vďaka hokeju som si už v mladom veku mal možnosť vyskúšať štúdium v zahraničí, konkrétne v USA. Táto skúsenosť v mojich 17 rokoch ma ovplyvnila asi najviac. Naučila ma samostatnosti a otvorenosti, a hlavne schopnosti akceptovať inakosť. Táto schopnosť mi pomohla neskôr pri rozbehu biznisu na Slovensku ale aj v zahraničí.

Odporúčané
Andrej šéfuje investičnej platforme: Akcie sú vo výpredaji ako na Black Friday. Slováci na nich dokážu výhodne zarábať (Rozhovor) Andrej šéfuje investičnej platforme: Akcie sú vo výpredaji ako na Black Friday. Slováci na nich dokážu výhodne zarábať (Rozhovor) 6. decembra 2022, 16:30

Bakalára som vyštudoval na Univerzite Komenského v Bratislave, potom som si urobil magisterský titul v Británii na University of Essex. Na oboch školách som študoval manažment. Po tom, ako som začal podnikať, som sa rozhodol doplniť si vzdelanie v podnikaní a technológiách, a urobil som si ešte jeden postgraduál na University of Cambridge. Všetky školy mi dali základné vedomosti k danej téme, v Británii som spoznal ozaj výnimočných ľudí, ktorí ma dodnes inšpirujú byť lepší a úspešnejší.


V čom vidíš najväčšie rozdiely medzi vzdelávaním v zahraničí a u nás na Slovensku? Existuje niečo, čo by si zmenil k lepšiemu?
Rozdiel vidím hlavne v prístupe učiteľov k študentom a v ich motivácii. Na Slovensku ako aj v zahraničí sú výborní študenti, kvalitní profesori a vyučujúci. Zlom nastáva vtedy, keď má profesor odovzdať o trošku viac, ako sa od neho žiada. Či už je to jeho voľný čas po vyučovaní, ktorý profesor v zahraničí nemá problém venovať svojim študentom, alebo individuálny prístup k študentovi a rozvoj jeho potenciálu.

To sú žiaľ veci, ktoré na Slovensku málo vídať. Je mi jasné, že náš systém tak nie je nastavený, a mrzí ma, že to tak nefunguje. Veď prečo by mal profesor obetovať svoj voľný čas, keď je jeho plat poddimenzovaný? Ako môže mať k svojim študentom individuálny prístup, keď ich má vo svojej triede tak veľa? Myslím si tiež, že na slovenských vysokých školách je príliš veľa ľudí, ktorí tam nepatria. Trendy v zahraničí to ukazujú celkom jasne.

Vysoká škola už nie je ten zlomový bod, po ktorom sa človek plnohodnotne zapojí to pracovného života. Skôr je to o tom, že škola mu pomôže nasmerovať ho tým správnym smerom, kedy bude robiť prácu, ktorá ho baví a napĺňa. Aj za cenu toho, že na vysokú školu nikdy nepôjde. Dúfam, že na Slovensku vznikne viac alternatívnych vzdelávacích programov a iniciatív, ktoré mladým ľuďom pomôžu zistiť v čom sú dobrí a čo ich v budúcnosti bude živiť. Ak sa to podarí aj nám v 0100 Campus, budem ozaj rád.

Venuješ sa tu aj iným aktivitám?

Popri 0100 Ventures som založil online médium Slovak STARTUP, ktoré funguje ako neziskovka s cieľom vytvárať povedomie o šikovných Slovákoch a slovenských technologických firmách v zahraničí. Tým, že píšeme v angličtine máme dosah na celý svet, a to nás veľmi teší. Nedávno sa nám podarilo prekonať hranicu čitateľov z 200 krajín sveta!

Odporúčané
Na dark webe sa predávajú identity. Vieme zistiť, či tam nekolujú aj vaše údaje, hovorí Michal Káčerik zo SaferPassu (Rozhovor) Na dark webe sa predávajú identity. Vieme zistiť, či tam nekolujú aj vaše údaje, hovorí Michal Káčerik zo SaferPassu (Rozhovor) 26. novembra 2022, 12:30

Popri projektoch na Slovensku, mám aj jeden v zahraničí. So spolužiakom z Cypru, som počas štúdia na Cambridge založil start-up v oblasti cestovania a turistických služieb. Strategicky sme ho spustili na Cypre, keďže tam máme silné zázemie a turistický ruch je jedno z najsilnejších odvetví. Tým, že to je aktívna firma a často tam cestujem, niekedy si to vyžaduje relatívne veľkú obetu pre projekty, ktoré mám doma, avšak som rád, že mám skvelý tím, ktorý ak je treba, ma zastúpi.

Máš v repertoári ešte nejaké ambiciózne plány, ktoré chceš skôr či neskôr začať realizovať?

V budúcnosti by som rád vytvoril niečo, čo ma prežije a čo poskytne hodnotu pre milióny ľudí na celom svete. Dúfam, že v 0100 Ventures sa nám to podarí, a popri tom pomôžeme mnohým mladým ľuďom stať sa úspešnými.

Ako vidíš našu malú krajinku o 10 rokov?

Vidím ju ako miesto, kde budú žiť ľudia, ktorí svojou energiou a skúsenosťami budú vedieť pozitívne ovplyvniť svoje okolie a tí odvážnejší aj celú našu spoločnosť. Verím, že tým správnym smerom.

Chceš čitateľom Refresheru niečo odkázať?

Choďte si vyskúšať prácu alebo štúdium v zahraničí. Skúšajte veľa rôznych vecí. Spoznávajte nových a rôznych ľudí, žite pestrý život! Ten pozostáva z mnohých zhlukov náhodných akcií. Nikdy neviete, ktorý človek, udalosť alebo skúsenosť vám ukážu, čo chcete robiť a kým chcete byť. Vyhľadávajte inakosť a choďte za príležitosťami! Popri tom všetkom sa zastavte u nás na evente alebo príďte pokecať k nám do 0100 Campusu na kávu.

Späť
Zdieľať
Diskusia