Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Veronika Szűcs Rajničová
15. októbra 2022, 12:30
Čas čítania 4:40

Startup, vďaka ktorému môžeš čerpať výplatu skôr, mieri na Slovensko. Inšpiráciou bol americký jednorožec

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Palm App je podľa CEO výhodnejšou alternatívou k tomu, aby si človek musel na zaplatenie výdavkov požičať. V Česku je v krátkodobých úveroch so splatnosťou do jedného roka alarmujúcich 12 miliárd korún.

Približne 48 % Čechov má problém vystačiť si s výplatou. Každý desiaty človek si musí požičať, aby zaplatil bežné výdavky. Viac než polovica (60 %) by nebola schopná zaplatiť naraz 440 eur.

Keď CEO spoločnosti Palm App Petr Ladžov hovorí o týchto číslach, vysvetľuje nimi, prečo je ich aplikácia užitočná a potrebná. Vďaka nej si môžu zamestnanci vybrať časť svojej výplaty už pred výplatným dňom.

V Disrupteri ti predstavujeme ambiciózne talenty, ktoré majú inovatívne nápady. Keď ich chceš nájsť na našej stránke viac, podpor našu prácu a pridaj sa do klubu Refresher+. Získaš tak prístup ku všetkým exkluzívnym článkom a ďalšie výhody.

Ako to funguje? Palm App sa dohodne s konkrétnou firmou na spolupráci a napojí sa na mzdový a dochádzkový systém. Vďaka tomu vidí, koľko má zamestnanec každý mesiac odpracované. Firma ponúkne službu Palm App ako pracovný benefit a každému, kto o používanie prejaví záujem, dá unikátny kód, vďaka ktorému sa môže prihlásiť do aplikácie.

V nej hneď vidí, koľko peňazí si môže vybrať. Suma závisí od toho, koľko daný mesiac odpracoval, či si uplatnil dovolenku alebo inú formu voľna. Výška výberu závisí aj od dohody so zamestnávateľom, ktorý sa môže napríklad rozhodnúť, že mesačne uvoľní pred výplatným dňom len tretinu mzdy. Aplikácia zároveň zamestnanca nepustí, keby si chcel vybrať viac a vytvoriť tým dlh.

Zvolí si, koľko si chce v tej chvíli vybrať, a peniaze má prostredníctvom platobného systému k dispozícii. Zvyšok si môže vybrať neskôr alebo ho dostane štandardne vo výplatný deň. Prvý výber platí zamestnávateľ, ďalšie dva zamestnanec.

Petr Ladžov roky pracoval vo finančníctve.
Petr Ladžov roky pracoval vo finančníctve. Zdroj: Palm App

Startupista so šedinami

„Existuje veľa ľudí, ktorí o peniazoch nepremýšľajú. Aj to je dôvod, prečo je štvrtý výber a viac zadarmo. Mali sme prípady, keď si používatelia vybrali 20-krát po 300 korunách. Keby sme im za každý výber účtovali poplatky, bolo by to pomaly úžerníctvo,“ vysvetľuje Ladžov.

Palm App je podľa neho výhodnejšou alternatívou k tomu, keď si človek musí na zaplatenie výdavkov požičať. V Česku je v krátkodobých úveroch so splatnosťou do jedného roka alarmujúcich 12 miliárd korún.

Nejde pritom o neskúseného mladíka, ktorý si napĺňa ambície hneď po škole. Predtým ako sa rozhodol vydať na startupovú dráhu, roky pôsobil vo finančnom sektore. „Chcel som si byť vlastným pánom, ale bál som sa zlyhania,“ priznáva. „Startupy sú veľké riziko, prežije len každý ôsmy alebo desiaty.“

Známi ma volali, aby som sa pripojil k ich projektom. Musel som odolať a trvať na tom, že si chcem vybudovať niečo vlastné.

Nakoniec však vyhrala myšlienka, že by ho hnevalo, keby to vôbec neskúsil. „Stretol som sa s niektorými manažérmi, s ktorými som sa necítil pri práci komfortne, a to mi kradlo radosť z práce. A tak som stavil na zmenu.“

Keď sa skončil jeho kontrakt investičného riaditeľa pre čilskú solárnu elektráreň, rozhodol sa, že prišiel ten správny čas postaviť sa na vlastné nohy. Na začiatku si rezervoval stôl v coworkingu a niekoľko mesiacov premýšľal, ako by prepojil svoje skúsenosti s niečím, čo môže byť prospešné a zároveň úspešné.

Takto vyzerá používateľské rozhranie aplikácie Palm App.
Takto vyzerá používateľské rozhranie aplikácie Palm App. Zdroj: Palm App

Našiel tých správnych partnerov 

Nápad na Palm App dostal vďaka inšpirácii zo zahraničia, kde už podobný systém funguje. Americký Daily Pay to dotiahol až na jednorožca – jeho hodnota presiahla miliardu dolárov. Petr Ladžov vďaka profesionálnemu prehľadu vedel, že české banky ešte nič také v rukách nemajú a mohlo by ich to zaujímať.

Prešiel si s právnikmi súčasnú reguláciu na domácom trhu. Potom sa spojil s Vojtom Pihrtom a Mirkom Koudelkom, ktorí nápad zhmotnili z technického hľadiska.

Od nápadu k založeniu spoločnosti prešlo približne pol roka. „V tom čase ma známi volali, aby som sa pripojil k ich projektom. Musel som odolať a trvať na tom, že si chcem vybudovať niečo vlastné,“ prezrádza Ladžov.

Prvú pilotnú aplikáciu mali hotovú po dvoch mesiacoch. O rok neskôr už mal startup Palm App finančnú podporu Českej sporiteľne prostredníctvom jej dcérskej spoločnosti Seed Starter.

Prvých klientov priniesli túto zimu do firmy Pihrt a Koudelka, ktorí pred takmer dvoma dekádami založili startup JetSoft a mali kontakty v technologickom svete. V súčasnosti sa môže Palm App pochváliť 14 klientmi a do konca roka chce získať ďalších 36.

Anketa:
Máš problém vyjsť do výplatného termínu s výplatou? 
Áno, stáva sa mi to často.
Áno, stáva sa mi to niekedy.
Nie, nemám tento problém.
Áno, stáva sa mi to často.
13 %
Áno, stáva sa mi to niekedy.
25 %
Nie, nemám tento problém.
63 %

Expanzia podľa trhovej logiky

Čo sa týka expanzie, v spoločnosti Palm App sú opatrní. Na jeseň oznámili, že aplikácia príde aj na slovenský trh. Ďalšie kroky by mohli viesť do Rumunska, Maďarska a Nemecka. Aj keď to vyzerá ako nesúrodý výber krajín, Ladžov vysvetľuje, že to má svoju logiku.

„Naši klienti patria pod tier 1 automotive, sú dôležitými dodávateľmi pre automobilky. V Európe sa sústreďujú práve v Česku, Maďarsku a na Slovensku. Odtiaľ je relatívne jednoduché dostať sa do Nemecka. My sa na trh nepozeráme ako na štáty, ale firmy. V rámci jedného konglomerátu by sme radi obslúžili celý región.“

Slovensko ako prvá krajina, kam sa startup vydá, bolo jasnou prvou voľbou. „Už len keď sa pozrieme na legislatívu, občiansky aj pracovný zákonník je oproti českému len mierne pozmenený. Jazyková a kultúrna bariéra je takisto veľmi nízka. Veľa firiem má prirodzene spojený manažment pre Českú a Slovenskú republiku,“ dodáva CEO.

Môžeme mať v práci biliard a chodiť naboso, ale na konci dňa je to vždy o tom, že ľudia musia podať dobrý pracovný výkon a urobiť, čo od nich chcete.

V Česku okrem aplikácie Palm App funguje aj konkurenčné Advanto. Bankové produkty sú podľa Ladžova veľmi podobné. Hlavné výhody vidí v tomu, že v spoločnosti Palm App majú robustnejšiu IT základňu a že majú za sebou silného investora a partnera v jednom. Česká sporiteľňa im poskytuje odborné poradenstvo a otvára sieť kontaktov.

V súčasnosti pracujú na dvoch strednodobých plánoch – zavedení takzvaného corporate governance a operation excellence. Aj keď korporát a startup znejú na prvé počutie ako oxymoron, podnikateľ upozorňuje, že s tým, ako firma rastie, musia prísť aj určité pravidlá. „Hovorí sa, čo nemeriam, to neriadim. Je to presne o tom,“ myslí si.

Riadenie financií v startupe označuje Ladžov za veľmi ťažkú, ale dôležitú úlohu.
Riadenie financií v startupe označuje Ladžov za veľmi ťažkú, ale dôležitú úlohu. Zdroj: Palm App

Riadenie financií je nepríjemné, ale nevyhnutné

Najväčšou chybou začínajúcich startupov podľa neho je, že si nevedia správne rozložiť hotovosť, s čím súvisí aj rozhodnutie neusporiadať si procesy vo firme. „Prirovnal by som to k tomu, keď staviate dom. Poviete si, že si zariadite obývačku a že na to máte 200-tisíc korún. Za dva mesiace miniete 360-tisíc, a to ste uskutočnili len polovicu nápadov. Niekto vás musí zabrzdiť a usmerniť.“

Riadenie financií označuje Ladžov za veľmi ťažkú, ale dôležitú úlohu. Keď startupu začne dochádzať hotovosť, môže byť extrémne ťažké zohnať novú. Ľudia chcú totiž dávať svoje peniaze úspešným a nie tým, ktorí majú posledných 50 korún na účte. Aj keď je startup úspešný, pocíti stratu hotovosti na hodnote, ktorá klesne.

Pre CEO spoločnosti Palm App je najťažší oriešok v riadení firmy to, ako mať správne postavený a motivovaný tím seniorných ľudí. Startup stavil kartu na drahších, ale skúsenejších a musel preto vhodne zvoliť stratégiu, ako ich do začínajúcej firmy prilákať. „Môžeme mať v práci biliard a chodiť naboso, ale na konci dňa je to vždy o tom, že ľudia musia podať dobrý pracovný výkon a urobiť, čo od nich chcete.“

Podnikanie a nastavovanie pravidiel ho zmenilo aj v osobnom živote. „V mladosti som nebol nijak extra dôsledný. Teraz sa pristihnem pritom, že odchádzam s čistým stolom a skladám si košele,“ smeje sa.

Domov
Zdieľať
Diskusia