Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2017, 12:11
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Do radov českej polície sa začlenilo jedno z najrýchlejších policajných áut, unikátny plug-in hybridný športiak

TECH BMW ČESKO
Uložiť Uložené

Podľa zákulisných informácií nie je vybavené meracou technikou.

Nie je tomu tak dávno, čo jednotlivé oddelenia českej polície a tamojšej mestskej polície dostali elektrické modely BMW i3, no a v týchto dňoch sa dozvedáme už aj o zlatom klinci spolupráce medzi spoločnosťou BMW Group Česká republika a Políciou ČR. Policajné zložky totiž dostali ďalší, v tomto prípade ešte podstatne exkluzívnejší kúsok, a to plug-in hybridný športiak BMW i8 v príslušnej úprave. Spoločný projekt je navrhnutý ako výpožička unikátneho športového vozidla na dobu šiestich mesiacov alebo do dosiahnutia 20-tisíc kilometrov. Daný policajný automobil so striebornou farbou a modro-žltými pruhmi tak už vôbec nebude možné na cestách prehliadnuť, ostatne, i8-čka patrí medzi tie najfuturistickejšie a najzaujímavejšie vozidlá, aké jazdia v súčasnosti na cestách. Navyše, ako tvrdia kompetentní, ide o jedno z vôbec najrýchlejších policajných vozidiel, aké bolo kedy na území Česka v službe.

Odovzdanie BMW i8 polícii ČR prebehlo 10. mája 2017 u dealera BMW i, teda spoločnosti Invelt v Prahe. "Plug-in hybridné športové vozidlo BMW i8 oprávnene vzbudzuje veľkú pozornosť svojím nadčasovým dizajnom a použitými najmodernejšími technológiami. Verím, že v policajných farbách na českých diaľniciach nielen zaujme, ale aj vyvolá dostatočný rešpekt a členovia policajného zboru ocenia jeho skvelé jazdné vlastnosti spojené s radosťou z jazdy", dodáva manažérka BMW i. Okrem charakteristického reflexného sfarbenie budú súčasťou výbavy aj zodpovedajúca majáky. Nové policajné vozidlo bude slúžiť u diaľničnej polície v rámci celého územia Českej republiky, väčšinu času ale bude tráviť v rámci oddelenia Juhomoravského kraja, pričom stretnúť ho údajne nebude problém ani na Vysočine, Zlínsku a Olomoucku. Zaujímavosťou však je, že podľa zákulisných informácii paradoxne nie je vybavené meracou technikou, to však v konečnom dôsledku zďaleka neznamená, že vás v prípade potreby nebude naháňať.  

Do radov českej polície sa začlenilo jedno z najrýchlejších policajných áut, unikátny plug-in hybridný športiak
Zdroj: www.press.bmwgroup.com

Podstatou i8-čkového bavoráku je pohon všetkých kolies, pričom jednotlivé nápravy poháňajú iné motory. Zadnú nápravu roztáča iba 1,5-litrový benzínový trojvalec TwinPower Turbo s výkonom 170 kW / 231 k a krútiacim momentom 320 N.m. O predné kolesá sa stará výhradne elektromotor s výkonom 96 kW / 131 k a 250 N.m. Ten čerpá energiu z lithium-iontových batérií umiestnenými pod podlahou. Nabíjať batérie je možné aj prostredníctvom klasických zástrčiek za cca 90 minút. Model i8 teda ponúka celkový výkon 266 kW / 362 koní a 570 N.m. Keďže ide o plug-in hybrid, výhradne na elektromotor, čiže v režime len predného pohonu určeného do mesta, zvládne prejsť 35 kilometrov pri maximálnej rýchlosti 120 km/h. Z 0 na 100 km/h pritom zvládne i8-čka akcelerovať za 4,5 s a môže dosiahnuť až rýchlosť 250 km/h, kedy sa ozve obmedzovač. BMW tvrdí, že podľa európskych noriem sa priemerná spotreba pohybuje na hodnote 2,5 l/100 km, čo sa však odstupom času ukázalo ako ťažko zrealizovateľné. Pokiaľ ide o cenu, tá sa v naších končinách pohybuje na úrovni od okolo 130-tisíc €. 

Odporúčané
Nechutný útok z publika aj bitka Petra Kuťku. Čo nám prezradili Lady Dee a Inked Dory? (Report z turnaja Clash of the Stars 7) Nechutný útok z publika aj bitka Petra Kuťku. Čo nám prezradili Lady Dee a Inked Dory? (Report z turnaja Clash of the Stars 7) 28. januára 2024, 16:30

Poskytnutím elektrických vozidiel BMW i3 a plug-in hybridného športového BMW i8 českej polícii sa tým pádom susedné Česko zaraďuje medzi najvyspelejšie štáty sveta. Pre zaujímavosť, rovných sto elektrických BMW i3 slúži napríklad v službách polície Los Angeles a 52 automobilov si zaobstarali londýnski hasiči. BMW i3 používa aj polícia v Nemecku a mestská polícia vo švajčiarskej Ženeve. Príkladov by sa našlo ešte oveľa viac. BMW i3 je tak najpoužívanejším elektrickým zásahovým vozidlom sveta. Aj BMW i8 je v tomto smere aktívne - okrem Českej republiky ho možno v policajných službách stretnúť tiež v Sydney, Dubaji a Los Angeles. Ktovie, či sa obdobnej spolupráce a elektrických, respektíve hybridných vozidiel tohto druhu v zložkách polície dočkáme časom aj u nás. Tak či onak, ani slovenská polícia sa zďaleka nemá najhoršie, veď predsa len nedávno do radov diaľničnej "kobry" pribudli viaceré silnejšie modely nielen nemeckých prémiových značiek. Škoda len, že na rozdiel od novej policajnej posily v susednom Česku naše domáce exempláre nedisponujú tak evidentným označením. Nechajme sa ale prekvapiť, možno sa to časom zmení.

Domov
Zdieľať
Diskusia