Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2017, 19:20
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Snímka so Zuzanou Krónerovou si z pretížneho newyorského festivalu Tribeca odnáša cenu za najlepší scenár

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Baba z ľadu si získala obdiv napríklad aj herca Willema Dafoea. Získa si aj ten tvoj?

Tribeca Film Festival patrí k celosvetovo najvýznamnejším podujatiam tohto druhu, aj keď s najväčšou pravdepodobnosťou je laickej slovenskej verejnosti neznámy. Niet sa veľmi čo čudovať, u nás sa slovné spojenie medzinárodný filmový festival spája a so známymi európskymi mestami, ako Cannes, Karlove Vary či Berlín. Aby ste si ale vedeli predstaviť, aký význam má Tribeca, tak sa pozrieme trošku do minulosti.

Podujatie založil v roku 2002 Robert De Niro, Jane Rosenthal a Craig Hatkoff, aby oživili manhattanskú štvrť, ktorá sa nedokázala spamätať z teroristických útokov z 11. septembra. Premiéry sa tu dočkali také filmy, ako Star Wars: Attack of the Clones, remake Insomnie od Christophera Nolana, Spider-Man 3 či blockbusteroví The Avengers. České a slovenské snímky sa tu dočkajú uvedenia len zriedkakedy, dokonca by sme mohli povedať, že takmer nikdy.

Niet teda pochýb, že tvorcovia československého filmu Baba z ľadu museli poriadne oslavovať, keď sa dozvedeli, že ich projekt bol zaradený do programu. Už to samo o sebe je obrovskou prestížou, no to nebolo všetko. Snímka si totiž z festivalu odnáša významné ocenenie v kategórii Najlepší scenár v zahraničnom hranom celovečernom filme„Scenár dokáže vytvoriť svet. Tento film nás s vrúcnosťou a humorom vedie do svojrázneho a excentrického sveta, ktorý poháňa nepravdepodobný príbeh lásky,“ uviedla vo vyhlásení porota, ktorá rozhodla o víťazstve snímky. Jej členmi boli herci Willem Dafoe, Alessandro Nivola, Peter Fonda a herečky Tavi Gevinson a Ruth Wilson.

Snímka so Zuzanou Krónerovou si z pretížneho newyorského festivalu Tribeca odnáša cenu za najlepší scenár
Zdroj: Česká televize

V snímke uvidíme príbeh ovdovenej Hany, ktorá po stretnutí s otužilcom Broňom začína pozvoľna meniť svoj stereotypný život. Ten sa dosiaľ točil výhradne okolo jej dospelých synov, neviest a vnúčat. Zatiaľ čo šesťdesiatnička Hana prežíva love story, tradičné víkendové obedy v rodinnej vile strácajú na idylickosti a postupne sa dostáva na povrch, že každý z hrdinov má nejaké tajomstvo. Haniným nečakaným spojencom sa stáva vnuk Ivánek, ktorý si zamiloval nielen svojrázneho Broňu, ale aj jeho sliepku Adélu a otužileckú komunitu na brehu Vltavy. Príbeh rozkrývajúci zložité vzťahy medzi príslušníkmi troch generácií prináša nádej, že život možno vziať do vlastných rúk v akomkoľvek veku. 

Baba z ľadu je len ďalším dôkazom, že československé filmy narastajú na kvalite a tešia sa stále väčšej obľube aj u divákov (tento rok bude z hľadiska návštevnosti domácej tvorby bez akýchkoľvek pochýb tým najlepším). Je nám jasné, že nie každý z vás má chuť ísť do kina práve na túto dramédiu, no keď sa už budete v tomto škaredom počasí rozhodovať, na ktorý slovenský film zájdete, skúste sa zamyslieť, či sa z hľadiska emócii a zážitku naozaj neoplatí ísť skôr na Babu z ľadu s cenou za najlepší scenár než na Cuky Luky film. V hlavných úlohách sa predstavili Zuzana Kronerová a Pavel Nový. Okrem nich si v titule zahrali aj Daniel Vízek, Václav Neužil ml., Tatiana Vilhelmová, Petra Špalková, Marek Daniel, Alena Mihulová, Marie Ludvíková, Luboš Veselý a Josef Ježek. O réžiu a výherný scenár sa postaral Bohdan Sláma (Venkovský učitel, Štestí, momentálne začína pracovať na novom celovečernom Švejkovi). Srdečne gratulujeme!

Domov
Zdieľať
Diskusia