Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2017, 13:32
Čas čítania 0:00
Ján A.

Nie je nádor ako nádor. Mladí rovesníci často spáchajú samovraždu ešte pred príslušnou liečbou

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Malígny seminóm nie je až tak nepriaznivý, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Predstavte si modelovú situáciu. Ste mladý a perspektívny človek, ktorý má celý život ešte len pred sebou. A v tom vám diagnostikujú nemilú diagnózu, nádor. Celú nepriaznivú situáciu ešte skreslia internetové informácie, celkový negatívny prístup k tomuto druhu chorôb, emocionálna vyčerpanosť, samotné fyzické poškodenie a poprípade aj názory okolia. Potom príde na rad otázka: „Má to ešte zmysel?“ Smrť sa stane posledným východiskom. Ako pasívní diváci následne už len sledujeme nešťastné ukončenia života v masmédiách alebo čakáme v hodinových meškaniach vlakov. Zbytočné ukončenie života je však v niektorých prípadoch ešte menej zmysluplnejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Aj preto som sa rozhodol napísať tento článok, a takýmto spôsobom šíriť osvetu a pomôcť rovesníkom navôkol.

Diagnózou, o ktorej sa dočítate v článku, je malígny seminóm. Patrí do skupiny nádorových ochorení semenníkov, pričom tento celok vytvára u mužov len 1 % zhubných nádorov, ale vo veku 20 až 40 rokov ide o najčastejšie sa vyskytujúcu malignitu. Tá môže vzniknúť aj na podklade vrodeného kryptorchizmu (vývojová vada mužského genitálu), uvažuje sa aj o dedičnom vplyve a predchádzajúcich zraneniach v tejto oblasti. Samotný seminóm patriaci ku germinálnym nádorom tvorí až tretinu z celkového počtu neoplázií semenníkov. Aj preto je dôležité, aby ste sa dočítali práve o tomto priaznivejšom type malignity. Zvyšné dve tretiny tvoria nádory s horšou prognózou.

Nie je nádor ako nádor. Mladí rovesníci často spáchajú samovraždu ešte pred príslušnou liečbou
Zdroj: tophdimgs.com

Oproti iným tumorom má jednu veľkú výhodu, väčšinou nie je veľmi dlho bez príznakov. To znamená, že sa prejavia symptómy, ako nebolestivé zväčšenie alebo nebolestivá rezistencia (hmatný hrboľ) spomínaného orgánu. V niektorých prípadoch môže ochorenie sprevádzať iba pocit nepohody v miešku. Neskôr po istom čase sa prejavia celkové príznaky, ako únava, nechuť k jedlu, hmotnostný úbytok, progresívne chudnutie a iné.

Ďalším dôvodom, prečo je táto choroba podchytená včasne je fakt, že lokalizácia problematického ložiska je ľahko dostupná. Vyšetrenie pohmatom umožní nájdenie patologickej štruktúry alebo ultrazvuk odhalí nehomogénnu časť v zdravom tkanive. Iným pozitívnym znakom je aj samovyšetrenie pacientov, podobne ako u žien pri hľadaní patologických procesov v prsníkoch. Vlastné prehmatanie danej lokality aspoň raz mesačne ušetrí v priebehu pár sekúnd aj niekoľko rokov. Tak nezabúdajme na takýto jednoduchý a prospešný trik, raz vám môže zachrániť život. 

Nie je nádor ako nádor. Mladí rovesníci často spáchajú samovraždu ešte pred príslušnou liečbou
Zdroj: EndoPredict

Pri chirurgickom výkone musí byť vykonaný odber pre patológa, ktorý definitívne zhodnotí presný druh malignity. Ďalšie dostupné metódy diagnostiky predstavuje napríklad biochemické vyšetrenie krvi s hľadaním špecifických onkologických markrov alebo zhodnotenie zobrazovacími prístrojmi, ktoré doplní údaje o presnom rozsahu a klasifikácii seminómu. Okrem primárnych chirurgických metód sú dostupné aj nasledujúce doplnkové možnosti liečby. Ide predovšetkým o rádioterapiu a chemoterapiu, ktoré sa vykonávajú podľa štádia ochorenia a špeciálnych postupov.

Prognóza ochorenia je priam zarážajúca. Ide o najdominantnejšie pozitívum, ktoré ťa presvedčí o tom, že tvoj život má aj naďalej zmysel. Bez ohľadu na štádium choroby prežíva 10 rokov po terapii viac ako 95 % pacientov. U nádorov nižších štádií je cieľom liečby dokonca 100 % úspešnosť. Takéto čísla sa v onkológii nevidia tak často. Mementom číslo 2, ktoré na teba kričí nerob hlúposti a ži ďalej, je fakt, že v dnešnej dobe existujú moderné metódy, ktoré umožňujú odber spermií priamo zo semeníkov alebo nadsemenníkov ešte pred chirurgickým odstránením. Následne bude tvoje potomstvo uložené v špeciálnych bankách a neskôr budú spermie použité pri umelom oplodnení s milovanou životnou partnerkou.

Dôvodov pre šťastný život bolo poskytnutých dostatok, rozhodnutie ostáva už len na jednotlivcovi. Teraz je však rad na vás, milí čitatelia, tak vás veľmi pekne prosím, šírte túto osvetu ďalej do sveta, nech sa s podobnými nešťastnými a zbytočne premárnenými osudmi stretávame čo najmenej.                           

                                                     

Nie je nádor ako nádor. Mladí rovesníci často spáchajú samovraždu ešte pred príslušnou liečbou
Zdroj: wallpapersafari.com

Domov
Zdieľať
Diskusia