Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2017, 20:09
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Ženy sú pre mužov ako drahé hračky. Radi sa nimi chvália, aby si zlepšili sociálny status a získali závistlivé pohľady svojho okolia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Muži sa svojimi partnerkami radi chvália.

Snažia sa ľudia neustále očariť iných ľudí vo svojom okolí, aby v nich vyvolali pocity závisti a pochválili sa svojím sociálnym statusom? Ľudské správanie je občas nevysvetliteľné, avšak štúdia publikovaná v žurnále Evolutionary Psychological Science sa zamerala na to, ako by mohla atraktivita partnerky ovplyvniť spôsob mužského správania voči ich okoliu. V praxi to znamená asi toľko, že sa výskumníci chceli zamyslieť nad tým, do akej miery vnímajú muži svoje atraktívne partnerky ako spôsob, ako sa zviditeľniť a pochváliť, pričom výsledky neboli až také neočakávané. Dalo by sa skonštatovať, že muži skutočne často vnímajú svoje atraktívne partnerky ako čosi, čím si môžu pohladiť ego pred kamarátmi a výskumníci to dokonca prirovnali k tomu, ako sa muži chvália novými hodinkami či autami.

Ženy sú pre mužov ako drahé hračky. Radi sa nimi chvália, aby si zlepšili sociálny status a získali závistlivé pohľady svojho okolia
Zdroj: tumblr

Prvá časť zo štyroch experimentov zistila, že 66 mužov a 51 žien jednoznačne označilo muža na večierku s luxusnejšími hodinkami, partnerkou či autom ako človeka s vyšším sociálnym postavením. V druhom experimente zase 41 mužov a 82 žien analyzovalo status mužov s atraktívnejšími a menej atraktívnymi partnerkami, čo vyústilo do výsledku, že muži s krajšou partnerkou boli vo všeobecnosti považovaní za ľudí s lepším sociálnym statusom. Tretia časť sa zamerala na 100 mužov, od ktorých výskumníci vyžadovali, aby ohodnotili mužov s najkvalitnejšími priateľkami, priateľkami s priemernou kvalitou a nízkokvalitnými partnerkami. Samozrejme, vyšší status si od testovaných mužov vyslúžili chlapi s najkvalitnejšími partnerkami. Záverečný experiment sa napokon zameral na to, či sa muži s atraktívnou či neatraktívnou priateľkou pochvália radšej mužom alebo skôr ženám. Až 105 vysokoškolákov malo možnosť vybrať sa so svojimi partnerkami do štyroch rôznych oblastí, kde sa vyskytovala rôzna dominancia vekových skupín a pohlaví a nikoho nešokovalo, že muži s najatraktívnejšími priradenými partnerkami prišli letáky rozdávať medzi ďalších mladých mužov, pretože sa jednoducho chceli pochváliť.

Aby však séria experimentov nevyznela úplne povrchne, podľa vedúceho výskumníka Bo Winegarda nechcel jeho tím propagovať to, aby muži svoje partnerky čoraz viac vnímali ako doplnky pomáhajúce im šplhať po pomyselnom rebríčku sociálnej prestíže, ale chcel len poukázať na to, že to veľká časť mužov dennodenne praktikuje. A len tak mimochodom, ženy na tom nie sú o nič lepšie, pretože ešte vo výskume z roku 2013 dopadli podobne, keď sa väčšina z nich chválila svojimi atraktívnymi priateľmi najmä preto, aby sa stali v očiach svojich priateliek a ľudí z okolia sociálne prestížnejšími.

Domov
Zdieľať
Diskusia