Navštívili sme reštauráciu Flamender. V nasledujúcich riadkoch píšeme o tom, prečo by si tak mal urobiť aj ty.
Vieš, čo znamená slovo Flamender? Skús sa presunúť sto rokov do minulosti a predstav si, ako kráčaš bratislavskými uličkami a rozmýšľaš, kde sa dobre naješ. Práve kvalitné podniky s dobrým jedlom a pitím, skvelá spoločnosť a zábava je to, čo ťa v živote napĺňa. Našiel si sa v týchto riadkoch? Tak presne v tomto prípade by ťa v minulosti nazývali prešporský flamender, na základe čoho vznikla inšpirácia pre miesto, ktorému sa dnes budeme bližšie venovať.
Sme nesmierne nadšení, že sa v srdci hlavného mesta objavila reštaurácia, ktorej sa podarilo atmosféru starej Bratislavy prinavrátiť a vniesť na gastronomickú scénu čerstvý vietor.
Vitaj v reštaurácii Flamender alebo ak chceš na mieste, ktoré prináša na bratislavskú kulinársku scénu zážitkovú gastronómiu plnú originálnych chutí a gurmánskych pôžitkov za adekvátne ceny. My sme sa tu zastavili, a prečo by si tak mal urobiť aj ty, sa dočítaš v našej recenzii.
Atmosféra starej Bratislavy
Z Laurinskej ulice vstupujeme do priestrannej reštaurácie s vysokými stropmi a drevený interiér okamžite vytvára veľmi príjemnú atmosféru. Na stenách visia fotografie starej Bratislavy, s čím koniec koncov súvisí aj samotný názov reštaurácie Flamender.
Ako dodáva majiteľ reštaurácie Martin Čatloš, celý interiér bol navrhnutý architektom na kľúč a cieľom bolo zachovať prvky historickej budovy a starej Bratislavy v kombinácii s moderným dizajnom. Príjemné prostredie na chutný obed či štýlovú večeru podčiarkuje nevtieravá jazzová hudba.
Zážitková kuchyňa za adekvátne ceny
Prejdime ale k tomu hlavnému, prečo sme sem prišli, k jedlu. Veľkým problémom, na ktorom sa mnoho prevádzok popáli, je kuchyňa a vystavanie správneho menu. Ako sa s tým popasovali vo Flamenderi, nám vysvetlil Martin. Mali sme odsledované, že v Bratislave sú špičkové reštaurácie, ale nie každý si ich môže dovoliť, pretože majú vysoko nastavené ceny. Potom sú naopak reštaurácie, kde je kvalita nedostatočná. My sme chceli spojiť prvotriednu kvalitu jedál s krásnym servírovaním a to všetko za rozumné ceny.
A o aký typ kuchyne tu teda ide? Idea je postavená na jedlách krajín dunajského regiónu (Slovensko, Česko, Rakúsko, Maďarsko), ktoré sú doplnené o moderné spôsoby prípravy, súčasné trendy v gastronómii i netradičné postupy pri spracovaní tradičných surovín.
O tom, že to je tak, sme sa presvedčili, keď nám na stôl začali prichádzať prvé jedlá. Náš gastronomický zážitok sme začali Jemne zaúdenými teľacími plátkami s tuniakovou omáčkou a čerstvým koriandrom (7,80 €), ako polievku sme zvolili Silný vývar z teľacích chvostov (4,20 €). Okrem skvelej poctivej chuti nás príjemné prekvapil aj profesionálny servis, ktorý spolu so skvelým jedlom vytvára super zážitok.
Vo Flamenderi sa zákazníkom snažia priniesť vychytávky, ktoré sa pripravujú priamo pred hosťom. Z našich teľacích plátkov sa naozaj dymilo a polievku nám do taniera plného zeleniny naliali priamo pri stole. Palec hore. Keď už sme pri tej zelenine, nedalo nám to a zbehli sme aj za šéfkuchárom, aby sme sa ho opýtali na pôvod surovín. Tým je talentovaný mladík Peter Oravec, ktorý má bohaté skúsenosti, nakoľko si v rôznych prevádzkach už stihol v kuchyni vyskúšať všetky pozície.
Ako tvrdí Peter, vo Flamenderi si dali na surovinách poriadne záležať. Zeleninu, mäso aj syry odoberáme od lokálnych regionálnych farmárov. Chodili sme po Slovensku a stretávali sme sa s výrobcami. Na základe osobného kontaktu a ochutnania sme ich následne vyberali. K samotnému menu ešte dodáva: V rámci jedálneho lístka sme sa snažili o zachovanie tradičných receptov, ktoré sú upravené do moderného štýlu a pripravované súčasnými gastronomickými postupmi. Jedálny lístok obmieňame každé tri mesiace a vždy odzrkadľuje aktuálne ročné obdobie.
Pri otázke, ktoré hlavné jedlo by nám z aktuálnej jarnej ponuky odporučil, padla reč na Jahňacie kotlety na opečených mladých zemiakoch so slaninou, mladou cibuľkou, uhorkovým šalátom a tymiánovou omáčkou (22,70 €). A práve tie nám aj pristáli na stole. Mäsko bolo prepečené tak akurát a s ďalšími chuťami na tanieri perfektne ladilo. Môžeme len odporučiť.
A hoci boli všetky jedlá sýte, dezertu na záver sme nedokázali odolať, a tak sme naše stolovanie ukončili Čokoládovým mousse s chilli a jahodami marinovanými v balzamikovom octe s jahodovou penou a karamelovým chipsom (4,99 €).
Priestor vhodný aj na oslavy či firemné večierky
Vo Flamenderi sme sa počas našej návštevy cítili naozaj príjemne. Reštaurácia je podľa nášho názoru vhodná na romantické rande, večeru s partiou, ale rovnako je skvelou voľbou aj pre biznis míting. Vo veľkom priestore na spodnom podlaží ti vedenie podniku rado pripraví oslavu či firemný večierok.
Ak si po našej recenzii dostal chuť na dobré jedlo a chcel by si sem zbehnúť na obed, máme pre teba dobrú správu. V reštaurácii ponúkajú aj obedové menu. Nie však také, ako ho poznáš. Aj v tomto smere dbajú na kvalitu, veľkosť porcie a zážitok zo servírovania. Presne tak, ako by išlo o jedlo z ponuky à la carte.
A aby sme nezabudli, v prípade, že nebudeš mať centrum mesta náhodou po ruke, druhá prevádzka s rovnakým názvom sa nachádza v obchodnom centre Polus, ktorá zároveň ponúka zážitkové rodinné víkendy, ktorých súčasťou je detská zóna FLAMÍK a špeciálne detské menu.
Všetky informácie nájdeš rovnako na webovej stránke a facebookovej stránke reštaurácie.
Dobrú chuť!