Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2017, 14:54
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ako vytvoriť najsilnejšie heslo, ktoré si navyše ľahko zapamätáš? Skúsený hacker prezradil, čo mu najviac sťažuje prácu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Väčšina dnešných hesiel je pre hackerov veľmi jednoduchých.

Možno si myslíš, že je tvoje heslo veľmi bezpečné, s najväčšou pravdepodobnosťou je však pre skúsených hackerov veľmi ľahkým orieškom. Business Insider si pozvalo hackera, s ktorým sa pobavili priamo na tému počítačových hesiel, pričom z diskusie vzišlo mnoho informácií, ktoré dokážeme užitočne použiť aj my. Jednou z nich je prehľad hesiel, ktoré hackerom takmer vôbec nedajú zabrať. Pokiaľ má totiž tvoje heslo význam, ktorý pochopí aj hocikto iný, nie je to dobre. Či už ide o klasické 123456 alebo názov tvojej ulice, obľúbeného športového klubu či hráča. Ľahko uhádnuteľné sú aj kombinácie, napríklad meno klubu a za ním číslo hráča. Takéto kombinácie majú ľudia tendenciu robiť veľmi často s domnienkou, že ide o bezpečný variant.

Ako vytvoriť najsilnejšie heslo, ktoré si navyše ľahko zapamätáš? Skúsený hacker prezradil, čo mu najviac sťažuje prácu
Zdroj: Christian Colen | flickr.com

Nejde. A aké heslo je to, ktoré je pre hackerov najťažšie rozlúsknuť? Nuž, logicky také, ktoré má význam len pre teba. Ideálne náhodný zhluk znakov, kde sú miliardy možností, aké písmeno je kde a v akom poradí sú všetky zoradené. Takéto niečo však môže byť značný problém zapamätať si, preto hacker navrhuje vymyslieť si nejakú vetu, ktorú si ľahko zapamätáš. Ak je to "Včera som si kúpil jeans na internete za 60 €," môžeš z toho napríklad vybrať prvé písmená a dostať VSSKJNIZ6€. Sú tam čísla, špeciálne znaky a hocikomu inému to nebude dávať žiaden zmysel. V takomto momente procesu tvorby hesla môžeš navyše skúsiť dať napríklad každé tretie písmeno malé a zvyšné veľké, či naopak. Podľa hackera môže byť každý neočakávaný krok kritický.

V prípade, že ti video nefunguje v poriadku, nájdeš ho tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia