Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2017, 11:19
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Dubaj chce byť lídrom v autonómnej preprave, svedčí o tom kontrakt na 200 samo jazdiacich taxíkov od Tesly

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Už čoskoro môže byť realitou to, čo ste videli len vo filme.

Informáciu o tom, že v Dubaji testujú približne 140-koňové drony slúžiace na prepravu osôb ste už možno postrehli, okrem toho sa ale v týchto dňoch dozvedáme aj o ďalšom zaujímavom projekte. Dubaj sa chce stať lídrom v preprave pomocou autonómnych vozidiel, čo v konečnom dôsledku potvrdzuje aj úzka spolupráca s automobilkou Tesla Motors. Spoločnosť Dubai Taxi Corporation totiž uzavrela "kontrakt" na kúpu 200 vozidiel značky Tesla, ktoré sa časom zaradia do flotily tamojších taxi služieb. Dohodu podpísal sám Elon Musk na summite začiatkom týždňa v Dubaji, čoho výsledkom bude dodanie spomínaného počtu exemplárov, konkrétne elektromobilov Model S a Model X. Ruku k dielu priložila aj samotná organizácia Dubai Future Foundation, ktorej cieľom je do roku 2030 dosiahnuť to, že až 25 % vozidiel tamojšej cestnej premávky bude jazdiť autonómne. Zakúpené Tesly budú vybavené druhou generáciou hardvérovej technológie pre podstatne efektívnejšie a bezpečnejšie využívanie autonómneho módu Autopilot.

Takéto taxíky by sa mali teda pohybovať po uliciach veľkomesta väčšinu času plne autonómne, čo ostatne naznačila už minuloročná vízia. Vozidlá by mali byť vybavené navyše interaktívnym prostredím a navigáciou, vďaka ktorej si jednoducho a rýchlo zvolí svoju cieľovú destináciu. To, ako to bude fungovať v praxi je na teraz trúfalé hodnotiť, pravdou ale je, že mestská džungľa so stále sa meniacimi podmienkami a obmedzeniami nie je pre takéto systémy stále veľmi spoľahlivá. Veď aj Tesla ako taká neraz prehlásila, že nepreberá zodpovednosť za svoj systém, nakoľko má ísť len akéhosi pomocníka na diaľniciach. Nechajme sa ale prekvapiť, plán je to nepochybne veľmi zaujímavý.

Domov
Zdieľať
Diskusia