Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2017, 12:44
Čas čítania 0:00
Martin M.

Autonómne lietajúce taxíky nám už čoskoro môžu lietať ponad hlavami

ZAUJÍMAVOSTI LIETAJÚCE AUTO
Uložiť Uložené

Za chvíľu budeš musieť pri prechode dávať pozor aj na oblohu.

Možno si prečítal nadpis a ihneď si v duchu pomyslel, čo je to za hlúposť, navyše úplne odtrhnutú od reality. Nie tak celkom, keďže spoločnosť Airbus Group ohlásila, že do konca roku 2017 plánuje testovať autonómne lietajúce taxíky pre jedného pasažiera. Tento letecký gigant z Európy vraj považuje lietajúce taxíky za hudbu budúcnosti a dúfa, že sa mu podarí vytvoriť sieť fungujúcu na podobnom princípe ako dnešné zdieľané vozidlá, teda s jednoduchým použitím mobilnej aplikácie.

Autonómne lietajúce taxíky nám už čoskoro môžu lietať ponad hlavami
Zdroj: CNN

Tento nový typ áut, podľa prototypov viac pripomínajúcich akési helikoptéry, bude používať niekoľko nakláňateľných rotorov, respektíve menších vrtúľ, ktoré umožnia vertikálne vzlietnutie aj pristátie, teda rovnaký princíp ako pri helikoptérach. Letieť by však už malo spôsobom vrtuľových lietadiel. Hoci sa zatiaľ jedná iba o prototyp, je veľmi pravdepodobné, že prvý model tohto vozidla bude používať štyri rotory a poháňaný by mal byť výhradne elektrickou energiou.

Autonómne lietajúce taxíky nám už čoskoro môžu lietať ponad hlavami
Zdroj: CNN


Riaditeľ Airbusu Tom Enders sa ohľadom tejto technológie vyjadril veľmi seriózne a dúfa, že koncom tohto roku by sa mohli uskutočniť prvé demonštrácie a testovanie autonómnych lietajúcich vozidiel pre jednu osobu. Finálny model by v prípade úspechu mohol ponúknuť miesto viacerým osobám. Enders sa vyjadril tiež ohľadom nákladov na mosty, cesty a iné prvky infraštruktúry, ktoré by nepochybne dokázal vládam touto novou službou ušetriť. Laťka je teda položená naozaj vysoko, no Airbus do vývoja vkladá veľké nádeje a dôveru a pokiaľ by sa prototyp osvedčil, oblohu ponad mestami by mohli čoskoro zatieniť tieto výdobytky modernej doby. Mohol by s nimi náš slovenský Aeromobil súperiť?

Domov
Zdieľať
Diskusia