Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2016, 10:40
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Kombinácia tvrdého alkoholu a energetických nápojov má rovnaký účinok ako fúkanie kokaínu, tvrdia vedci

ZAUJÍMAVOSTI KOKAÍN RED BULL
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Red Bull a vodka nemusí byť iba Red Bull a vodka.

Miešanie silnejších energetických nápojov s poriadnym alkoholom má podľa čerstvej vedeckej štúdie ten istý účinok ako užívanie čoraz populárnejšieho kokaínu. Odborníci na to prišli vďaka sledovaniu zmien v mozgovej aktivite pokusných dospievajúcich myší. Účinky totiž boli v oboch prípadoch identické - jednu z nich vystavili účinkom kombinácie alkoholu a vysokej dávky kofeínu, druhú zase spomínanej droge. Profesor Richard van Rijn z americkej Purdue University a jeho výskum navyše tvrdia, že ten, kto preferuje miešať tieto dva typy nápojov, tak má aj väčšiu pravdepodobnosť, že príde v blízkej budúcnosti do priameho kontaktu s kokaínom.

Podľa dostupných informácií to všetko súvisí s dlhodobejšími zmenami v našom mozgu a človek si vraj pitím takejto kombinácie buduje vyššiu znášanlivosť. "Myš vystavená kofeínu a alkoholu počas dospievania prejavovala menšiu citlivosť k príjemným účinkom kokaínu."

Konzumácia energetického nápoja s tvrdým alkoholom podľa slov chemikov vytvára stimulujúce účinky, takže dotyčný vypije oveľa viac ako za bežných okolností, a preto si často ani neuvedomuje úroveň intoxikácie, čo môže mať pri väčšom množstve pomerne nebezpečné následky. Z etických dôvodov nie je možné, aby sa podobné vedecké pokusy robili priamo na niekom z nás. Kvôli dôveryhodnosti mať obavy ale určite nemusíme. "Tieto štúdie o alkohole nemôžu byť zrealizované na dospievajúcich ľuďoch, avšak zmeny videné v mozgu myši po aplikácii drogy súvisia so zmenami v ľuďoch, o ktorých hovoria viaceré štúdie týkajúce sa drog."

Domov
Zdieľať
Diskusia