V tradičných sladkostiach je cukru neúrekom.
Je to tak trochu paradox. V ktorej pochúťke by si očakával väčšie množstvo cukru? V presladenej Deve alebo v kokosovej Margotke? Správna odpoveď je tá druhá, aj keď by každý, kto už mal tú česť Devu ochutnať, kričal práve prvú možnosť. V jednom balení, ktoré predstavuje stogramový kúsok, tvorí cukor vyše polovicu obsahu, čiže niečo ako neuveriteľných trinásť kúskov kockového cukru. Táto hodnota dvakrát presahuje odporúčanú dennú dávku vyhlásenú Svetovou zdravotníckou organizáciou. Tu musíme podotknúť, že na tyčinke je nenápadný nápis odporúčajúci rozdeliť si pochúťku na dve porcie. Teraz sa však zamyslime - existuje vôbec niekto, kto by odolal pokušeniu zjesť hneď aj tú druhú polovicu? Každopádne, nevinne v tom nie sú napríklad ani obľúbené banány v čokoláde či pre svoju jednoduchosť stále populárne Horalky od Sedity. Tradičné slovenské sladkosti si podala Lenka Sameková, ktorá takto vytvorila užitočnú kampaň. Celý rebríček 16 sladkostí nájdete na gazduj.sk, ktorí realizovali tento foto projekt.
5. miesto | Deva Klasik (ChocoSuc Partner) | 52 gramov cukru na 100 gramov
4. miesto | Margot (Orion) | 52,5 gramu cukru na 100 gramov
3. miesto | Kofila original (Orion) | 55,5 gramov cukru na 100 gramov
2. miesto | Rumba (Figaro) | 57,5 gramu cukru na 100 gramov
1. miesto | Banány želé v čokoláde | 58,1 gramu cukru na 100 gramov